brojač poseta

уторак, 04. новембар 2008.

Prekinut međunarodni kanal za krijumčarenje ljudi

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas da je otkriven i prekinut još jedan međunarodni kanal za krijumčarenje kineskih državljana preko Srbije, Makedonije i Grčke, koji je organizovalo više međusobno povezanih organizovanih kriminalnih grupa iz te tri države i Albanije.

Kako je saopšteno, međunarodni kanal za krijumčarenje kineskih državljana otkriven je u zajedničkoj akciji pripadnika ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i Makedonije, u koordinaciji SEKI Centra u Bukureštu, nakon dužeg operativnog rada.
U Srbiji su privedeni pripadnici kriminalne grupe, kineski državljani Zou Nanping (36), Zang Jongbiao (35) i Ji Ksiaozu (44), svi sa odobrenim privremenim boravkom i prijavljenim boravištem u Pančevu.
Tom prilikom uhapšeni su i srpski državljani Mirko Peković (44) iz Zemuna, Enver Hasanović (34) iz Pančeva, Imeri Valdet (30) iz Oraovice, opština Preševo, policijski službenik PS Preševo, kao i Zoran Krstić (39) iz Preševa i Ramadani Trašegim (40) iz Preševa - jedan od organizatora krijumčarenja kineskih migranata.
Kako je navedeno u saopštenju, organizatori te kriminalne grupe grčki državljanin Georgios Rosidis zvani "Jorgo", (50) i kineski državljanin sa boravkom u Grčkoj Zou Guodong, zvani "A Dong'' (36) su u bekstvu.
Ji Ksiaozu je uhapšena u Makedoniji i smeštena u Prihvatni centar za strance u Skoplju, odakle će biti izručena nadležnim organima Srbije. Tokom rada na otkrivanju tog lanca krijumčarenja ljudi, u Srbiji i Makedoniji je, jula ove godine, već uhapšeno 20 članova međunarodne kriminalne grupe, sedam u Srbije i 13 u Makedoniji.
Na taj način članovi tih međunarodnih kriminalnih grupa ostvarivali su novčanu korist od 300 do 15.000 evra po jednom ilegalnom migrantu. Svi uhapšeni će biti u zakonskom roku privedeni istražnom sudiji Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, a policija nastavlja rad na tom slučaju, navedeno je u saopštenju.

Нема коментара: