brojač poseta

понедељак, 10. новембар 2008.

POVREĐENO 12 MALIH KARATISTA!

U teškom udesu na autoputu kod Velike Plane minibus sa malim karatistima iz Kragujevca sleteo s puta i prevrnuo se. Na lečenju u bolnici zadržani petoro mališana i troje njihovih roditelja

s1

Jedva čeka da nastavi sa treninzima... Andreja S. jedini je bio budan kada se dogodila nesreća

Dvanaestoro dece, članova karate kluba iz Kragujevca, povređeno je u teškom udesu koji se u subotu u 19.30 časova dogodio na autoputu kod Velike Plane. Nesreća se dogodila kada je kombi italijanskih registracija prilikom preticanja udario u minibus koji je prevozio male karatiste i četiri roditelja. Oba vozila su probila zaštitnu ogradu i sletela s puta. Petoro najteže povređene dece, zajedno sa trojicom povređenih roditelja, zbrinuto je u bolnici i niko od njih se ne nalazi u životnoj opasnosti.

Bog im spasao živote!

Povređeni mališani treniraju u kragujevačkim klubovima „Šoto" i „Trijumf", a u Beogradu su bili na kvalifikacionom turniru pojedinačnog prvenstva Srbije JKA „Šoto" federacije. Pored rođaka i prijatelja, u poseti malim karatistima juče su bili i njihovi treneri, koji su bili u automobilu iza minibusa, i rukovodioci karate klubova. Najčešći komentar svih njih bio je da je deci samo Bog spasao živote.

Nesreća se dogodila na autoputu u pravcu ka Nišu, na desetak kilometara od Velike Plane, u ataru Starog Sela, gde je u januaru ove godine u udesu teško nastradao bivši ministar policije Dragan Jočić. Minibus sa malim karatistima vraćao se u Kragujevac sa takmičenja koje je tokom dana održano u Zemunu. Do udesa je došlo kada je kombiju kojim je upravljao Vladimir Petrović (25) najverovatnije pukla guma u trenutku dok je preticao minibus, kojim je upravljao Srđan Bralić (33). Došlo je do kontakta, usled čega su oba vozila sletela s puta, a minibus sa decom se prevrnuo i zadržao na boku! Svi putnici u minibusu zadobili su povrede i zbrinuti su u Opštoj bolnici „Stefan Visoki" u Smederevskoj Palanci, u kojoj je zadržano petoro povređenih, dok je troje hitno prebačeno u Klinički centar u Kragujevcu.

Kako saznajemo, prizor na mestu nesreće bio je stravičan i prava je sreća da niko od putnika nije poginuo. Od siline udarca i prevrtanja iz minibusa su poispadali sva sedišta i prtljag, a u prečniku od nekoliko metara bili su razbacani delovi vozila.

s2

Težak udes... Minibus je sleteo s puta, prevrnuo se i zadržao na boku

- Svi su spavali, samo ja nisam! Sećam se svega. Nešto je jako lupilo i počeli smo da se prevrćemo. Stakla su pucala i uspeo sam da vidim kako moji drugovi ispadaju iz autobusa. Shvatio sam šta se desilo tek kada sam osetio da ležim na travi. Bolelo me je uvo jako - kaže Andreja S. (11), jedan od petoro povređenih mališana, i uz osmeh dodaje da uskoro nastavlja sa treninzima.

slika1

Oporavak... Gordana Milanović

Njegova majka Vesna uplašena je ne samo zbog sina već i zbog muža Dejana, koji je Andreju pratio na takmičenje i koji je, zajedno sa Gordanom Milanović, majkom još jednog dečaka, u tumbanju minibusa izleteo kroz šoferšajbnu. Gordana Milanović povredila je kičmu i ona je sa malim Andrejom i Sanjom S. (15) posle udesa prebačena u klinički centar u Kragujevcu.

- Sanja ima naprsnuće leve ključne kosti, a dodatni pregledi pokazaće kakve su povrede ispod modrice na levoj strani lica i da li je slomljena vilica. Andreja ima manju povredu na preponama, povredu glave i desne ruke - objašnjava lekar na dečjoj hirurgiji dr Radoslav Aleksić, dok njegova koleginica dr Borka Milev ističe da je stanje Gordane Milanović, uprkos teškim povredama, stabilno.

U Opštu bolnicu „Stefan Visoki" u Smederevskoj Palanci hospitalizovano je petoro povređenih, od čega troje dece i dvoje odraslih. Dva dečaka M. M. i P. V. zadržani su na hirurgiji, dok je jedna devojčica zadržana na ortopediji. Roditelj Dejan Stepanović zadržan je na Odeljenju hirurgije, dok je karate sudija i majka jedne od devojčica Biljana Stanišić juče ujutru prebačena u Urgentni centar u Beogradu zbog teške povrede kičme.

slika2

Briga... Najteže povređeni zadržani

- Na hirurgiji se nalaze dvojica dečaka i otac dečaka koji se nalazi na lečenju u Kragujevcu. Stanje pacijenata je stabilno i oni se nalaze van životne opasnosti. Jedan dečak primljen je sa površnim povredama trbušnog zida, dok je drugi hospitalizovan zbog povreda glave i moguće povrede vrata. Povređeni roditelj ima povrede lica, očiju i kapaka, kao i prelom lumbalnog pršljena, ali nema znakova povrede trbušnih organa - rekao je dr Marije Nikolin.

Istražni sudija Opštinskog suda u Velikoj Plani Miroljub Živanović rekao je da će tek nakon završene istrage biti poznato da li je do udesa došlo zbog pucanja gume na kombiju ili iz nekog drugog razloga.

Нема коментара: