brojač poseta

уторак, 04. новембар 2008.

PLAVI PASOŠ DO KRAJA 2009.

Izdavanje starih pasoša juče je prestalo, ali oni će umesto do kraja 2008. važiti do 31. decembra iduće godine

Punom parom... Kovnica novca pripremila velike količine novih pasoša

Stari pasoši sa oznakom države SRJ važiće do kraja iduće godine, a ne, kako aktuelni Zakon o putnim ispravama predviđa, do kraja 2008!

Krasić: Ni „da" ni „ne"

Funkcioner Srpske radikalne stranke Zoran Krasić rekao je da će se njegova stranka uzdržati od glasanja u Skupštini.

- Niti ćemo reći ni „da" ni „ne". Uostalom, Skupština ima većinu. Ali, mi smo na vreme rekli šta će se desiti sa pasošima. Sećate se dobro šta je bilo pre nekoliko meseci. Mi nemamo ni pravo, a ni dužnost kao opozicija da kažemo da li treba usvojiti te izmene. Mi smo samo za dobrobit građana, što oni ne mogu da dobiju jer je naša vlast kilava - kaže Krstić.

Predlog izmene zakona najverovatnije će biti usvojen na prvom narednom zasedanju Skupštine Srbije, rekla je juče za Press predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

- Na prvom narednom zasedanju taj predlog zakona naći će se na dnevnom redu i najverovatnije će biti usvojen - rekla nam je Đukić-Dejanović.

Predlog da se izmene Zakona o putnim ispravama što pre usvoje Skupštini Srbije uputio je ministar policije Ivica Dačić. Ukoliko nekim slučajem ovaj predlog ipak ne bude usvojen, stare putne isprave važiće još nepuna dva meseca.

Inače, u našoj zemlji juče je prestalo izdavanje „plavih" pasoša.

U policijskim stanicama u Srbiji isključivo se primaju dokumenta građana za izdavanje novih putnih isprava.

Važi još godinu dana... Stari plavi pasoš SR Jugoslavije

U birou za informisanje Ministarstva unutrašnjih poslova naveli su za Press da će nove, „crvene" pasoše dobiti i građani koji su prethodno podneli zahteve za stare.

- Svi građani koji su podneli zahteve za stare pasoše dobiće nove. U zavisnosti od opštine rok za izdavanje biometrijskih pasoša je tri nedelje - kažu u MUP-u.

I građani Srbije koji žive i rade u Francuskoj i Nemačkoj mogu da predaju dokumenta za biometrijske pasoše u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u Parizu i Dizeldorfu.

Na put sa starim i novim pasošem

Građani koji imaju važeće vize po isteku važnosti starog pasoša neće morati ponovo da ih vade, već će sa sobom nositi stari i novi pasoš, objasnili su za Press u MUP-u.

- Većina ambasada ne može zakonski ponovo da izda vizu, ali to građanima ne treba da predstavlja problem. Jednostavno, uz sebe treba da imaju novu i staru putnu ispravu i mogu da putuju bez problema - tvrde u MUP-u.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je juče prisustvovao početku predavanja dokumenata u Parizu, rekao je da je ovo još jedan važan korak ka liberalizaciji viznog režima sa Evropskom unijom, koja će se ponovo razmatrati na proleće sledeće godine.

Đelić je istakao da je procedura izdavanja biometrijskih pasoša počela u Francuskoj jer ona predsedava EU, i Nemačkoj, pošto ima jednu od najvećih srpskih dijaspora.

- Kao i za građane koji žive u Srbiji, tako će i za dijasporu biometrijski pasoši koštati 36 evra, plus 15 za troškove. I ostala predstavništva uskoro će biti osposobljena za prikupljanje dokumenata za nove pasoše. Sledeći će biti Beč, i to od 18. novembra - rekao je Đelić.

Zanimljivo je da u Srbiji, prema podacima MUP-a, samo 11 odsto građana ima pasoš. Građanima Srbije do sada je izdato 96.000 novih pasoša, a podneto je 232.000 zahteva za izdavanje novih putnih isprava.

Нема коментара: