brojač poseta

недеља, 23. новембар 2008.

Opada uticaj SAD u svetu

kineski student pred mapom SAD
Obaveštajci SAD vide za dve decenije Ameriku kao 'prvog među jednakima' uz Kinu Indiju i Rusiju
Jedan ameriički obaveštajni izveštaj prognozira da za dve decenije SAD više neće biti jedina supersila, kakva je bila od kraja hladnog rata.

U izveštaju Nacionalnog obaveštajnog saveta (NIC), tela koje koordiniše informacije svih američkih obaveštajnih službi) kaže se da će SAD postati 'prve među jednakima' zajedno sa Kinom, Indijom i Rusijom koje danas predstavljaju sve veći izazov američkom uticaju u svetu.

U izveštaju se prognozira i podeljeni svet u kojem je sve više sukoba oko oskudnih resursa.

EU će biti 'onemoćali džin'

Autori kažu i da će EU postati 'onemoćali džin' koji će malo uticati na događaje u svetu.

U sledeće dve decenije svet će biti podeljeni i biće sve više sukoba oko oskudnih resursa
izveštaj američke agencije NIC

Ipak, autori izveštaja smatraju i da se takve prognoze neće pokazati kao tačne u svakom slučaju, i da će to zavisiti od poteza koje budu povlačili svetski lideri.

Iranu 'centralna uloga' ako sprovede reforme

U okviru najnovijih prognoza o odnosu moći u svetu, američki obaveštajni savet iznosi zaključak da bi Iran mogao da igra centralnu ulogu u novom svetskom poretku - ali samo ako u toj srednjeazijskoj zemlji dođe do političkih i privrednih reformi.

Teheran treba da pristupi političkim reformama i to bi ojačalo potisnutu, obrazovanu i delom sekularnu iransku srednju klasu
izveštaj američke agencije NIC

U izveštaju se izdvajaju tri islamske zemlje - Iran, Turska i Indonezija - kao sile u usponu tokom sledeće dve decenije.

Autori dodaju ocenu da Teheran treba da pristupi političkim reformama i da bi to, prema mišljenju autora, vodilo privrednom napretku zemlje jer bi ojačalo deo stanovništva te zemlje koji je u izveštaju opisan kao 'potisnuta, obrazovana i delom sekularna, iranska srednja klasa'.

Pomenute reforme bi, zaključuje američki obaveštajni savet u svoj najnovijem izveštaju, takođe promenile u svetu sliku o Iranu.

Нема коментара: