brojač poseta

понедељак, 10. новембар 2008.

OBAMA ZA SPAS SREDNJE KLASE

Budući predsednik SAD Barak Obama u prvom radijskom obraćanju naciji obećao da će odmah po inauguraciji preduzeti nove mere za ekonomski oporavak zemlje i pomoć srednjoj klasi

s

Humanija politika... Barak Obama pokušaće da pomogne običnim građanima i ublaži posledice ekonomske krize

Novoizabrani američki predsednik Barak Obama izjavio je da će njegova administracija, odmah posle polaganja zakletve 20. januara iduće godine, preduzeti mere za privredni oporavak zemlje i pomoć srednjoj klasi. On je u obraćanju naciji putem radija u subotu uveče istakao da zemlja nema vremena za gubljenje i da novi paket ekonomske pomoći u iznosu od 60 do 100 milijardi dolara treba da počne da se primenjuje što pre.

Obama je obećao Amerikancima da će odmah posle inauguracije početi da sprovodi plan za obuzdavanje ekonomske krize i obnovu dugoročnog privrednog napretka.

Ne primaju opklade na atentat

Vodeća britanska kladionica „Vilijam Hil" objavila je da odbija opklade o eventualnom ubistvu budućeg američkog predsednika Baraka Obame. Kladionice su, naime, navele da su primile više stotina zahteva za klađenje o tome da li će se dogoditi atentat na Obamu ili ne.

Portparol „Vilijam Hila" Grejem Šarp naveo je da za takvu vrstu klađenja njegova firma nije zainteresovana.

- Ne mogu da zamislim zašto bi ijedna ugledna kladionica uopšte i pomislila da primi takvu opkladu. Ne mogu da zamislim ni to da bi ijedan klijent želeo da se kladi na takvu stvar - naglasio je Šarp, i dodao da takve opklade nisu zabranjene, ali da čak i kladioničari ponekad imaju moralnih obzira.

- Krenućemo letećim startom jer nemamo vremena za gubljenje - naglasio je Obama.

On, inače, podstiče Kongres da što pre lansira novi plan ekonomske stimulacije koji će pomoći pripadnicima srednje klase usred talasa otkaza koji je zahvatio Ameriku, a posebno u područjima prodaje i proizvodnje.

- Potreban nam je plan koji će da spase srednju klasu, plan koji će odmah da pokaže rezultate i da stvori radna mesta. Treba nam plan koji će da olakša život ljudima, koji iz dana u dan gledaju kako im se plate smanjuju, a njihova životna ušteđevina nestaje - poručio je Obama u svom prvom radijskom obraćanju naciji.

Prema njegovim rečima, pred novom administracijom SAD je težak zadatak.

- Neki od izbora koje ćemo morati da napravimo neće biti nimalo laki, ali Amerika je snažna i otporna zemlja. Znam da ćemo uspeti ako svoje razlike stavimo na stranu i radimo zajedno kao jedna nacija - naglasio je Obama.

Inače, administracija odlazećeg republikanskog predsednika Džordža Buša ne želi nova državna ulaganja u spas ekonomije jer smatra da ranijim finansijskim injekcijama, u iznosima od 168 i 700 milijardi dolara, treba vremena pre nego što njihov učinak počne da se oseća.

Demokrate, s druge strane, ohrabrene velikom izbornom pobedom, traže novi paket stimulacije u iznosu od 60 do 100 milijardi dolara, koji bi trebalo da se realizuje pre kraja Bušovog mandata.

U međuvremenu, odlazeći predsednik Džordž Buš u svom obraćanju putem radija čestitao je Obami na istorijskoj pobedi, ali je ujedno i naveo da novog šefa države očekuju teški ekonomski problemi.

fakti

n Stopa nezaposlenosti u oktobru u SAD skočila je na 6,5 odsto, na najviši nivo od 1994. godine

n Prošle nedelje više od 240.000 Amerikanaca ostalo je bez posla, ovo je deseti uzastopni mesec da se posluje s gubitkom

n U prošla tri meseca bez posla je ostalo čak 650.000 Amerikanaca, a očekuju se nova otpuštanja

- Bez obzira na to kako je ko glasao, sada svi Amerikanci imaju razloga da budu ponosni na našu demokratiju. Naši građani su izabrali predsednika koji predstavlja trijumf američke istorije - to je testament optimizma, napornog rada i vere kao trajno obećanje naše nacije - rekao je Buš.

PROPALE JOŠ DVE AMERIČKE BANKE

Svetska finansijska kriza izbrisala je sa američke finansijske mape još dve banke koje su dospele u probleme zbog pada cena nekretnina i pogoršanja ekonomske krize, i to Frenklin benk iz Hjustona i Sekjuriti Pasifik benk iz Los Anđelesa. Time je broj banaka u SAD koje su u toku ove godine bankrotirale porastao na 19.

Federalna institucija za osiguranje uloga (FDIC) u SAD saopštila je da je ona preuzela kontrolu nad bankama koje su doživele krah.

Banka Frenklin je treća najveća banka u ovogodišnjem bankrotstvu u američkom bankarskom sektoru. Agencije navode da je ta banka u septembru 2008. imala aktivu u vrednosti od 5,1 milijarde dolara i uloge u iznosu od 3,7 milijardi dolara. Sve uloge te banke sada će preuzeti njen konkurent Prosperiti benk.

Sekjuriti Pasifik benk u Los Anđelesu imala je aktivu od 561,1 milion dolara i uloge od 450,1 milion dolara, koje će sada preuzeti njihov lokalni rival Pasifik vestern benk.

Нема коментара: