brojač poseta

субота, 01. новембар 2008.

NOVI PATRIJARH TEK U MAJU?!

U vrhu SPC preovlađuje stav da bi izbor novog poglavara trebalo odložiti za maj 2009. zbog opasnosti od podele među vernicima

Prvi kandidat za novog srpskog Patrijarha... Mitropolit Amfilohije (desno) sa patrijarhom Pavlom

Prvi kandidat za novog srpskog Patrijarha... Mitropolit Amfilohije (desno) sa patrijarhom Pavlom

Novi patrijarh SPC trebalo bi, prema najavama, da bude izabran na jesenjem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora u utorak, 11. novembra. Ipak, kako saznajemo, zbog opasnosti od podela među vernicima sve je izvesnije da će izbor biti odložen za prolećni Sabor u maju 2009. godine.

- U vrhu Crkve sve više preovladava stav da bi trebalo sačekati proleće jer je među vernicima došlo do velike zabune, pa i nekakve podele... Izbor novog patrijarha u ovom trenutku mogao bi biti protumačen kao nekakva borba za vlast, a to nam nikako nije potrebno - kaže za Press jedan od vladika, koji je insistirao na anonimnosti.

Izvlačenje koverte

Naš sagovornik odlučno demantuje medijske spekulacije da će način izbora patrijarha biti izmenjen da bi se izbegao izbor žrebom između trojice kandidata. On napominje da na konačni ishod izbora ne može da utiče „niko osim Boga".

- Ime jednog od trojice arhijereja koji su dobili najviše glasova na Saboru izvlači se posle molitve i uz pomoć Svetog duha. Tu, dakle, nema i ne može biti nikakvog nameštanja! - objašnjava sagovornik Pressa.

Istoričar religije Živica Tucić kaže da je u ovom trenutku jedino izvesno da će na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC 11. novembra na samom početku biti pročitana molba patrijarha Pavla za povlačenje. Sva ostala pitanja su još otvorena...

Sabor u kapeli svetog Simeona

Svaki Sabor SPC počinje, inače, u patrijaršijskoj pridvornoj kapeli svetog Simeona Mirotočivog obredom prizivanja Svetog duha čija je moć, prema crkvenoj dogmi, presudna u izboru „prvog među ravnima" i jedina koja usmerava vladike da svoje glasove opredele u interesu Crkve i vernog naroda.

- Ukoliko episkopi odluče da među sobom biraju novog poglavara, verujem da će patrijarha birati prema važećem Ustavu. Ne verujem da će neko od vladika tražiti da se član Ustava o izboru patrijarha promeni, s namerom da se izbegne žreb - priča Tucić za Press. On objašnjava da procedura za izbor patrijarha nalaže da na Saboru učestvuju najmanje dve trećine članova tog tela.

- Patrijarh SPC može biti svako ko je eparhijski episkop bar pet godina. U ovom trenutku samo nekoliko od ukupno 45 episkopa ne ispunjava taj uslov - kaže Tucić, i napominje da se imena trojice kandidata određuju glasanjem.

- Ko će se od episkopa naći među trojicom „finalnih kandidata" zavisi isključivo od njih samih. Uobičajeno je da se tajnim glasanjem dolazi do njihovih imena. Potom se ta tri imena koja su dobila najviše glasova napišu na papir i stave u tri koverte, a one u Jevanđelje. Kada je biran patrijarh Pavle, kovertu s njegovim imenom izvukao je arhimandrit Antonije iz manastira Tronoša. Ko će ovaj put izvući koverat nije još poznato - naglašava naš sagovornik.

Ne menja se Ustav

Živica Tucić napominje da skoro ne postoje šanse da se na Saboru menja Ustav kako se poglavar više ne birao žrebom:

- Ustav SPC donet je pre više decenija i minimalno je dopunjavan. Njega može izmeniti samo Sabor, a niko nije nagovestio da će sada neko tražiti njegovu izmenu. Inače, dovoljno je da jedan vladika predloži izmenu člana Ustava. Ako predlog podrži većina episkopa, sledi rasprava i potom glasanje o predlogu. Nekad ta procedura traje 15 minuta, a nekad i mesecima... Recimo, Bugarska crkva je trenutno u postupku promene Ustava i time se bavi još od maja, a Sabor je zbog toga već dva puta prekidao i nastavljao zasedanje... Teško je, dakle, verovati da bi sada na predstojećem Saboru SPC mogla biti doneta neka važna izmena Ustava, a način izbora patrijarha to svakako jeste - zaključuje Tucić.

Нема коментара: