brojač poseta

среда, 12. новембар 2008.

Nikola Kavaja (1932. - 2008.)

Nikola Kavaja

Nikola Kavaja (1932. - 2008.) je rođen u Peći, tadašnjoj Zetskoj banovini u Kraljevini Jugoslaviji 3. oktobra 1932. godine, na području Stare Srbije, a današnjeg Kosova u porodici koja vodi poreklo sa Cetinja iz Dobrskog Sela a dalekim porijeklom iz Raške. Najviše je poznat po svojim antikomunističkim aktivnostima, uključujući jedan od prvih pokušaja da pretvori putnički avion kao oružje.

Mladost

Nikola Kavaja je rođen u Peći od oca Mitra, žandarmerijskog kapetana, i majke Milje, rođene Čađanović. Nikolin pradeda Mrkoje Raslavčević rođen u Dobrskom Selu kod Cetinja ubio je u dvoboju Bega od Kavaje, Albanca, koji je služio Turke, i od tada narod je celu porodicu Mrkoja Raslavčića prozvao Kavaja. Inače, preci Raslavčića u Dobrskom Selu kod Cetinja, doselili su se iz Starog Rasa. Otac Nikole Kavaje, žandarmerijski kapetan, učestvujući u brojnim poterama za kačacima 1925. godine ušao je u trag Muji Memetiju i likvidirao ga.
Za Memetijem bila je raspisana poternica jer je bio odgovoran za pobunu u kojoj je likvidirano 70 srpskih civila. Nikola je kao dete živeo u Peći, Kosovo, Srbija. U aprilu 1941. godine Nemci su napali i okupirali Kraljevinu Jugoslaviju, a njegova porodica bila je razdvojena i poslata u različite zatvorske logore u Albaniji. Nikola je odveden u logor Ćaf Pruše, kasnije u Kusku, da bi po kapitiulaciji Italije 1943. godine bio oslobođen i prebačen u Nedićevu Srbiju. Posle rata, Kavaja je kolonizovan u Sombor, gde je završio tri razreda gimanzije. Bio je pitomac vazduhoplovne škole u Pančevu, koju je uspešno završio i proizveden u vazduhoplovnog potporučnika.

Vojna i obaveštajna karijera

Kavaja je upućen na vojnu službu u Sombor. Posle saznanja da su mu rođena braća uhapšena i poslata u logor na Golom Otoku, pridružio se tajnoj antikomunističkoj grupi, koja je bila organizovana u vojnoj bazi JNA u Somboru. Jedan od prvih ilegalnih zadataka Kavaje, koji je uspešno izvršio, bio je da na spoljnem zidu zgrade Drugog bataljona u vojnoj bazi napiše parolu Smrt Josipu Brozu i Komunističkoj partiji Jugoslavije. Posle ove akcije u kasarni je dignuta uzbuna s ciljem da se otkriju počinioci ovog dela protiv države. Kavaja, nije bio otkriven. Juna 1953. godine, bio je deo grupe odgovorne za akcije, sabotirao je skladište goriva na aeorodromu u Somboru. Izbegao je hapšenje. Kada je komandant ove tajne grupe uhapšen, Kavaja je dezertirao iz avijacije. Bio je uhapšen od jugoslovenskih vlasti kada je pokušao da prebegne preko granice u Austriju. Posle odslužene četiri godine od 18 i po godina kazne, Kavaja je pobegao i našao se u Austriji. Bio je uhapšen od strane austrijskih vlasti i prebačen u jednu vojnu američku bazu. Kavaja je počeo da izvršava zadatke u službi CIA protiv Jugoslavije i Sovjetskog Saveza, uključujući sabotaže, špijuniranje, otkrivanje dvojnih agenata i atentate.

Po nalogu CIA bio je pratilac kralja Petra II Karađorđevića prilikom svakog njegovog boravka u Americi, i to punih sedam godina, od 1964. godine do kraljeve smrti 1971. Kavaja se saglasio na jedan od najvećih zadataka koje je imala CIA bio da izvrši atentat na Josipa Broza, predsednika Jugoslavije. Broz je putovao u Brazil, Kavaja ga je pratio, ali šanse da ubije predsednika su osujećene pošto je Broz ostao u rezidenciji tokom celog boravka. Kavaja je pratio Broza u Čile, Meksiko i u Sjedinjene Države. Posle dolaska u Ameriku, Kavaja je sa svojim drugovima morao da bude na posebnom oprezu zato što je bio tražen od strane FBI, koji nije uvek delio izvore i informacije sa CIA. Kavaja je 1971. godine prismotrio Kemp Dejvid, prerušen u policajca države Merilend, po naredbi da ubije Broza, koji je bio u poseti predsedniku Sjedinjenih Država Ričardu Niksonu. Još jedanput bio je osujećen pošto je Broz i ovog puta ostao u rezidenciji tokom celog boravka.

Srpski oslobodilački pokret Otadžbina

Kavaja je bio značajna ličnost i jedan od osnivača grupe Srpski oslobodilački pokret otadžbina - SOPO. Ova organizacija je izvršila bombaške napade na jugoslovenske ambasade u Vašingtonu, SAD i Otavi u Kanadi, i konzulatima u Njujorku, San Francisku i Torontu.
Godine 1978. Kavaja i oko stotinak pripadnika SOPO-a, uključujući Stojiljka Kajevića, bili su uhapšeni u Njujorku. Kavaja je oslobođen po plaćanju kaucije u visini od 250.000 dolara, i posle posete svojoj porodici u Njujorku, brzo je izveo akciju otmice američkog putničkog aviona boing 727 (Let 293 iz Njujorka za Čikaga). Planirao je da zahteva Kajevićevo oslobađanje, pa da odlete za Beograd, Jugoslaviju i da se obruše na sedište Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, koje se nalazilo u neboderu pod nazivom CeKa. Nakon što mu je Kajević putem telefona saopštio da neće poći sa njim, pustio je putnike na slobodu, zadržavši samo pilota, kopilota, a u posadi aviona bio je i još njegov advokat. Prinudio je posadu da odlete iz Čikaga do aerodroma DŽ. F. K. u Njujorku. Tamo je izneo svoj veliki plan. Još uvek se nadavši da će da odlete za Beograd, na savet svog advokata odleteli su za Irsku, koja nije imala ekstradicioni sporazum sa Sjedinjenim Državama. Nadavši se političkom azilu, Kavaja se predao u Irskoj koja ga je isporučila Sjedinjenim Državama.
Kavaja je bio u zatvoru od 1979. do 1997. godine i pušten je na uslovni otpust sve do 2019. godine. Prekršio je uslovni otpust vrativši se u Srbiju, da je ponovo posetio SAD, bio bi uhapšen i vraćen u zatvor.

Hapšenje 2003.

Nikola Kavaja bio je uhapšen 1. aprila 2003. godine tokom istrage za antetat na Zorana Đinađića.

Zanimljivost

Filmski stvaralac Milan Knežević snimio je dokumentarni film o Kavaji pod nazivom Nikola Kavaja - lovac na Tita, koji je prikazan na filmskom festivalu u Edinburgu.
Na top listi najuspešnijih atentatora svih vremena, koju je napravio TV kanal Histori, Nikola Kavaja nalazi se na trećem mestu iznad čuvenog Iljiča Ramiresa Sančesa poznatijeg kao Karlos Šakal.

Нема коментара: