brojač poseta

четвртак, 13. новембар 2008.

NIJE VREME ZA NOVOG PATRIJARHA

Episkopi SPC izbegli da biraju novog patrijarha SPC da bi sprečili opasne podele među vernicima i sveštenstvom, mitropolit Amfilohije, v. d. patrijarha

Zamoljen da ostane na tronu... Patrijarh Pavle

Zamoljen da ostane na tronu... Patrijarh Pavle

Sveti arhijerejski sabor SPC odlučio je da zamoli patrijarha Pavla da ostane na čelu Crkve ne bi li tako sprečio opasne podele i među vernicima i među sveštenstvom. Sagovornici Pressa iz vrha SPC kažu da je u javnosti bilo i previše sumnji u vezi sa autentičnošću patrijarhove molbe za razrešenje i previše „neodmerenih nastupa nekih episkopa", i da je zato u ovom trenutku bilo najmudrije odložiti izbor novog poglavara srpske crkve.

- Izbor novog patrijarha u okolnostima koje sada imamo mogao je biti protumačen kao nekakva borba za prevlast i realno je mogao da izazove velike probleme u unutrašnjoj organizaciji Crkve. Zato je kao najmudrije rešenje izabrano da Sabor „umoli" patrijarha da doživotno ostane na čelu SPC - objašnjava sagovornik našeg lista.

Patrijarh Pavle je, podsetimo, još 8. oktobra u pismenoj molbi zatražio od Sabora da mu odobri povlačenje iz aktivne službe. Ovu molbu episkopi su u utorak, kako je zvanično objavljeno, „primili na znanje".

„Akt Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla od 8. oktobra 2008. godine, kojim moli da mu se, zbog fizičke nemoći, odobri povlačenje iz aktivne službe, primiti na znanje. U isto vreme, umoliti Svjatjejšeg patrijarha da, i pored navedenih razloga u ovom aktu, i dalje ostane na čelu SPC", navedeno je juče u zvaničnom saopštenju sa Sabora SPC.

Pametna odluka

Sekretar Patrijaršije Sava Jović objasnio je da će delegacija arhijereja posetiti patrijarha Pavla na VMA, koga će „umoliti da, bez obzira na zdravstvenu situaciju, nastavi sa svim aktivnostima i ostane na čelu SPC".

Na protestu „Obraza" i sveštenici i monasi

Oko 200 građana predvođenih vođama pokreta „Obraz" juče je išlo u „molitvenu šetnju" od Trga Republike do Patrijaršijskog dvora kako bi se „usprotivili širenju jeresi i podržali odluku Sabora SPC da patrijarh Pavle ostane doživotno na čelu crkve".

Šetnji su se pridružili i monasi i monahinje Beogradsko-karlovačke, Žičke i Sremske eparhije. Bivši sveštenik Žarko Gavrilović kazao je da šetnjom žele da skrenu pažnju episkopima da idu „stazom svetosavlja, a ne vatikanizma". Među „zagovornike vatikanizma" on je ubrojao i mitropolita crnogorskog Amfilohija.

Predstavnik „Obraza" Mladen Obradović rekao je da ta organizacija nije želela da vrši bilo kakav pritisak na Crkvu, već je htela da poruči da Crkva mora da ide putem svetosavlja.

Sveti arhijerejski sabor SPC odlučio je takođe da mitropolitu Amfilohiju budu poverena šira ovlašćenja nego što ih je kao zamenik patrijarha do sada imao. Kako Press saznaje, pojedine vladike „nisu oduševljene takvom odlukom".

Sociolog religije Mirko Đorđević podseća da je mitropolit Amfilohije, kao prvi čovek Sinoda, i do sada, odlukom majskog Sabora, imao maksimalna ovlašćenja, pa mu nije jasno koja su konkretno njegova nova zaduženja. Verski analitičar Živica Tucić, pak, smatra da će nova ovlašćenja data Amfilohiju upotpuniti njegovu funkciju.

Bivši profesor Bogoslovskog fakulteta Dimitrije Kalezić ocenjuje da „vladike SPC pametno neće da žure sa odlukom o imenovanju novog patrijarha".

- Postoji svest da u ovakvoj lošoj atmosferi, kada se licitira imenima novog patrijarha, nijedan episkop koji bi bio izabran za poglavara srpske crkve ne bi bio adekvatno prihvaćen - navodi Kalezić.

Nastavak zasedanja

Komentarišući mogućnost izmene načina izbora patrijarha, bivši ministar vera Milan Radulović smatra da aktuelni postupak, takozvani apostolski žreb, ne treba menjati.

- To je način koji onemogućava bilo čiji uticaj na izbor patrijarha, odnosno postoji najmanji promil verovatnoće da neko može unapred da namesti izbor patrijarha. Nije zrelo vreme da vlast ima uticaja na izbor patrijarha jer je ova vlast lišena crkvene svesti - kaže Radulović.

Sabor SPC juče je nastavio rad po dnevnom redu redovnog zasedanja. U prepodnevnom delu sednice predstavljeni su izveštaji vladika iz eparhija na čijem su čelu. Po podne je raspravljano o stanju na Kosovu i pitanjima bitnim za život srpske crkve.

Нема коментара: