brojač poseta

субота, 01. новембар 2008.

NBS ODBRANILA DINAR!

U poslednjih pet dana NBS prodala bankama 106 miliona evra da odbrani kurs dinara. Kurs evra zaustavljen na 84,59 dinara!

Guverner NBS Radovan Jelašić

OPREZNE INTERVENCIJE... Guverner NBS Radovan Jelašić

Dinar je juče konačno počeo da jača posle desetodnevnog uzastopnog pada i u ponedeljak će srednji kurs NBS iznositi 84,59 dinara za evro. Da bi spasila dinar, samo u toku ove sedmice Narodna banka Srbije je na međubankarskom tržištu intervenisala prodajom 106 miliona evra!

Nema povratka na staro

Predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe Adrija banke Vladimir Čupić smatra da devizne rezerve nisu ugrožene.

- Devizne rezerve su veće od celokupnog iznosa dinara u opticaju. NBS ispravno postupa da bi sprečila velike dnevne fluktuacije kursa. NBS treba da reaguje samo da spreči nagle dnevne skokove, ali iluzija je braniti kurs na nekom nivou. Zato ne treba trošiti prevelike količine novca. Sigurno je da će dinar početi da se oporavlja, ali nerealno je očekivati da evro vredi 77 ili 78 dinara - kaže Čupić.

Od početka oktobra NBS je na međubankarskom tržištu prodala 269 miliona evra. Devizne rezerve su tako u oktobru umanjenje za više od četvrtine milijardi evra.

Odbrana na 85

Prema mišljenju analitičara, iako Srbija raspolaže sa oko 10 milijardi evra rezervi, ukoliko bi NBS nastavila da se ovako često upliće u međubankarsku trgovinu, one bi se za nekoliko meseci istopile.

Analitičar Ekonomskog instituta Ivan Nikolić kaže za Press i da nije svih 10 milijardi rezervi raspoloživo.

- Značajan deo deviznih rezervi su hartije od vrednosti i obavezna rezerva devizne štednje koje se ne mogu upotrebiti. NBS intervencijom na tržištu utiče na dnevnu fluktuaciju, a tako i na kurs. Utisak je da NBS brani kurs na nekih 85 dinara za evro. Ta „odbrana" može trajati dok traju rezerve -kaže Nikolić. On upozoravada se devizne rezerve mogu potrošiti, a da i dalje postoji pritisak na dinar.

- Kurs će se sam uravnotežiti, ali na nekom višem nivou. Intervencijom NBS se samo odlaže problem na mesec ili dva. Ako bi, sa druge strane, NBS čuvala rezerve, ne bi ostvarila cilj, a to je stabilnost cena. Pozicija NBS je u svakom slučaju nezgodna - objašnjava Nikolić.

Pomoć MMF - a

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović naglašava da je Srbiji neophodna pomoć Međunarodnog monetarnog fonda.

- Kada nismo sami sposobni da rešimo probleme, moramo tražiti pomoć. Kreditno zaduženje kod MMF-a je neophodno da bi se stabilizovao kurs. Intervencija NBS je kupovanje vremena dok ne dođe do aranžmana sa MMF-om. Uvek je loše kada se troše devizne rezerve, a proteklih dana je i pored intervencija NBS-a dinar slabio - kaže za Press Đogović, i dodaje da će se uz pomoć MMF-a vratiti poverenje u srpsku privredu i povećati kreditni rejting.

Нема коментара: