brojač poseta

петак, 28. новембар 2008.

MASAKR U INDIJI

U napadima terorista u Bombaju poginulo više od 125 ljudi, a 300 ranjeno. Policija oslobodila taoce iz jednog od tri hotela koje su islamisti zauzeli

s1

„Tadž mahal" u plamenu... Većina talaca oslobođena

U seriji terorističkih napada juče i prekjuče u indijskoj finansijskoj prestonici Bombaju ubijeno je više od 125 osoba, među kojima je šest stranaca, a povređeno je oko 300 ljudi. Naoružani islamisti su zauzeli tri ekskluzivna hotela „Tadž mahal", „Oberoj" i „Nariman haus", sa stotinama turista, a policija je juče uspela da oslobodi taoce samo iz jednog od njih i da likvidira teroriste. Odgovornost za napade preuzela je islamistička grupa „Dekan mudžahedin".

Princova bivša žena izbegla smrt

Bivša supruga pevača Princa, Kanađanka Manuela Testolini, s prijateljima je sedela u restoran hotela „Oberoj" kad su se čuli pucnji i videli kako ispred hotela umire muškarac.

- Svi su bili u panici. Videli smo kako jedan muškarac ispred hotela umire. Sve smo ostavili, čak i torbice i mobilne telefone - rekla je Manuela.

Sa još 200 ljudi, pod kišom metaka i granata, ona je pobegla kroz hotelsku kuhinju u dvoranu, gde je satima slušala eksplozije.

Šef policije indijske države Maharaštra A. N. Roj izjavio je da su teroristički napadi izvedeni na najmanje sedam mesta, a da su teroristi otvarali i nasumičnu vatru iz automatskog oružja po celom gradu. Prema rečima Roja, spaseni su svi taoci koje su u hotelu „Tadž mahal" u Bombaju držali teroristi, ali drama sa taocima u druga dva hotela još traje.

- Sve ljude, koji su bili zarobljeni u „Tadž mahalu", policija je oslobodila. U sobama ima još gostiju, ali ne znamo koliko. Situacija još nije pod kontrolom i pokušavamo da isteramo preostale teroriste, koji se kriju u hotelima - rekao je Roj i dodao da je policija zasad uhapsila devet osumnjičenih za napade, kao i da je u akciji poginulo 12 policajaca.

Svedoci ističu da teroristi sa krova hotela bacaju bombe na policiju koja ih drži u blokadi. Jedan od očevidaca rekao je da su napadači tragali za onim turistima koji imaju američke i britanske pasoše.

s2

Eksplozija... Islamisti minirali centar Bombaja, u kom se okupljaju turisti

Sloboda za mudžahedine

U hotelu „Oberoj" moglo bi da bude oko 200 gostiju i radnika, sa oko 10 do 12 militanata. Naoružani napadači koji drže taoce u tom hotelu, kao uslov za njihovo oslobađanje traže puštanje na slobodu svih mudžahedina zatvorenih u Indiji. Jedan od otmičara zabarikadiranih u „Oberoju", koji sebe naziva Sahadulah, izjavio je da njih sedmorica drže taoce u tom luksuznom zdanju. Međutim, jedan od indijskih zvaničnika rekao je da sa teroristima neće biti nikakvih pregovora.

s3

Leševi na sve strane... Teroristi su pucali nasumice na železničkoj stanici

Indijski premijer Manmohan Sing izjavio je da je napad u Bombaju verovatno skovala grupa s bazom u jednoj od susednih zemalja.

Srbi pod ključem

Dragan Petrović, jedan od Srba koji radi u Bombaju, kaže da su vlasti Indije, posle terorističkih napada, savetovale svim strancima da ne izlaze iz svojih stanova.

- Centralna kancelarija firme za koju radim nalazi se tačno pored hotela „Oberoj". Eksplozija u tom hotelu dogodila se, srećom, posle radnog vremena, tako da nikog nije bilo u kancelarijama. Nakon toga, svima nam je saopšteno da narednih nekoliko dana nećemo raditi - rekao je Petrović za Press, i dodao da nije čuo da se među žrtvama i taocima nalaze Srbi.

Napad iz inostranstva

- Ozbiljno ćemo upozoriti naše susede da upotreba njihove teritorije za pokretanje napada na nas neće biti tolerisano i da će snositi posledice ako ne preduzmu odgovarajuće mere - rekao je Sing.

Inače, islamistička grupa „Dekan mudžahedin", koja je preko elektronske pošte poslate medijima preuzela odgovornost za napade, počela je akcije kasno preksinoć. Militanti naoružani automatskim oružjem i bombama upadali su u luksuzne hotele, bolnicu, železničku stanicu i kafiće, popularne među stranim turistima, i nasumično pucali i bacali bombe. Indijske specijalne snage opkolile su napadače, a vlasti su odmah zatvorile berzu i obustavile trgovinu stranim valutama. Škole u okolini Kapije Indije, spomenika iz doba kolonijalizma, juče su ostale zatvorene, ali vozovi i dalje saobraćaju.

Ujedinjene nacije, Evropska unija i SAD osudile su seriju terorističkih napada u Indiji.

Нема коментара: