brojač poseta

четвртак, 20. новембар 2008.

Krađa papagaja delo ‘ptičje mafije'?

Policija traga za četvoricom razbojnika koji su u sredu uveče iz kuće bivšeg pripadnika JSO-a Dragana Olujića na Bežanijskoj kosi ukrali 250 egzotičnih papagaja, čija se vrednost procenjuje na oko 80.000 evra

s

Unosan biznis... Cena papagaja od 400 do 5.000 evra

Prvi rezultati istrage ukazuju da iza krađe stoji dobro organizovana „ptičja mafija" i da je ova tura papagaja bila namenjena naručiocu u inostranstvu, dok je Beograd bio prolazna stanica do krajnjeg odredišta!

Pretpostavlja se da je krađa bila „tipovana" i da će ptice biti prodate na crnom tržištu, gde cene pojedinih vrsta papagaja, poput žakoa, kakadua i velikih ara, iznose od 400 do 5.000 evra!

Elvir Burazerović, predsednik Udruženja za zaštitu životinja „Orka", kaže da ukradeni papagaji verovatno nisu obeleženi i da se krađi ne može ući u trag.

- Ukoliko policija utvrdi da su životinje prilikom krađe bile povređene, lopovi osim krađe mogu da odgovaraju i za krivično delo zlostavljanja životinja. Za mučenje, povređivanje ili ubijanje većeg broja životinja, tačnije životinja koje su posebno zaštićene zakonom, može da se izrekne novčana kazna ili zatvor do tri godine - ističe Burazerović.

Vlasnik jedne beogradske odgajivačnice papagaja ističe da je čudno da neko u kući drži 250 papagaja, jer prodavnice ptica u ponudi imaju oko 50 komada!

- Prodavnica papagaja za godinu dana proda desetak ptica. To znači da nije baš tako lako prodati egzotične vrste i da je ova krađa, najverovatnije, delo dobro organizovane grupe, koja unapred ima kupce. Cena papagaja je od 400 do 5.000 evra - rekao nam je vlasnik odgajivačnice.

Нема коментара: