brojač poseta

четвртак, 13. новембар 2008.

KO VARA?

Ni posle godinu dana svakodnevnih sukoba i blokada ulice još se ne zna ko ima pravo na spornu lokaciju u Vojvode Stepe 251 - stanari ili "Veropulos"

Ako gradske vlasti ispune zahtev Voždovčana i odluče da lokacija u Vojvode Stepe 251 ostane parking, Beograd će "Veropulos"-u na ime odštete morati da plati najmanje četiri miliona evra! Naime, najmanje toliko novca ova kompanija je izgubila jer već godinu dana čeka da počne sa gradnjom trgovine, za koju joj je upravo gradska vlast izdala dozvole.

HRONOLOGIJA

- Zemljište na uglu Mite Cenića i Vojvode Stepe bilo je privatna svojina sve do 1960. godine
- Država ga je 1960. nacionalizovala i predala opštini na korišćenje
- Opština Voždovac je 1987. godine parcelu ustupila SZ "Prostor" da podigne zgradu, parking za 126 stambenih jedinica i uredi zelene površine
- Stanari su se u zgradu uselili 1989. godine
- "Prostor" je 2007. godine uknjižio ovu parcelu kao svoje vlasništvo, na osnovu Zakona o svojinsko-pravnim poslovima i prodao ga "Veru"
- Kompanija "Vero" je u decembru 2007. od Sekretarijata za urbanizam dobila dozvolu da gradi hipermarket

Ovaj slučaj, kao i nedavno ustupanje lokacije "Peti parkić", međutim, mogao bi da otvori Pandorinu kutiju, i ohrabri druge Beograđane da bahatim ponašenjem i svakodnevnim blokadama ulica sprovedu svoju ideju. Na jučerašnjem sastanku gradonačelnika Dragana Đilasa sa Voždovčanima, odlučeno je da u narednih sedam dana šest stručnih službi proveri dokumentaciju na osnovu koje je dozvoljena izgradnja hipermarketa.

- Nakon toga održaćemo još jedan sastanak na kojem će biti odlučeno da li će nići trgovina ili ne - kaže sekretar za imovinsko-pravne odnose Petar Živanović.

I dok grad po ko zna koji put češlja jedna te ista dokumenta, i već godinu dana se ne pomera sa mrtve tačke oko rešavanja ovog spora, Voždovčani zaustavljaju saobraćaj, skaču na bagere, ruše ograde i odbijaju sve kompromise koje im investitor ili grad nude. Stanari, koji su se organizovali do te mere da imaju i predstavnika za medije (PR menadžera), narezane diskove sukoba koje dele novinarima posle svakog incidenta, sirene za uzbune i noćnu stražu, kažu da će stati tek kada "Veru" vide leđa.

Beogradjanka Ljiljana Mišković pokušala je da spreči nastavak radova na gradilištu hipermarketa "Vero 5" u Ulici Vojvode Stepe

- Na ponuđena rešenja ne pristajemo. To sad više nije ni stvar parkinga, već činjenica da je uknjižba našeg zemljišta jedna velika prevara - kaže PR stanara, Ivana Bjelobaba.

Međutim, i "Vero" poručuje isto.

- Samo do leta ove godine potrošili smo oko četiri miliona evra. Više od jednog miliona evra otpada na zakup zemljišta i pripremu projekta. Legalno smo pribavili sve dozvole, a ne možemo da gradimo - kažu u "Veropulosu".

Nezadovoljnim sugrađanima vetar u leđa daje i opština Voždovac. Predsednik Goran Lukačević, pride nema valjan odgovor zašto se za 20 godina, koliko su imali na raspolaganju, nisu potrudili da na tom mestu nikne parking.

- Slali smo prigovore institucijama, kad je promenjen urbanistički plan, i reagovali po svojim nadležnostima. Ako "Veru" bude oduzeta dozvola, mi ćemo dati novac da se konačno ta lokacija sredi - obećava Lukačević.

PITANJA BEZ ODGOVORA

Redakcija Pressa pokušala je juče od gradonačelnika da dobije odgovore i na druga pitanja u vezi sa ovim problemom, ali nam je dostavljeno samo zvanično saopštenje da je juče održan sastanak. Press je, između ostalog, pitao:

1. Dokle će gradska vlast da trpi ispade nezadovoljnih Voždovčana i zaustavljanje saobraćaja u ulici Vojvode Stepe?

2. Da li mislite da je u redu da dvadesetak građana godinu dana blokira ulicu, i tako remeti normalno funkcionisanje svih Beograđana?

3. Ako vlast učini ustupak i Voždovčanima, kao što je nedavno građanima u Petom parku, mislite li da će to biti podstrek i za druge nezadovoljne građane?

4. Da li mislite da je će i budući investitori, posle ovoga, želeti da grade u Beogradu?

5. Dokle će gradski budžet da bude trošen na nadoknade invesitorima zbog lošeg funkcionisanja urbanističkih institucija?

6. Da li grad ima ikakvu strategiju za naredne slične slučajeve?

Нема коментара: