brojač poseta

среда, 19. новембар 2008.

KINEZI UBIJAJU DECU!

Kinesku pevačicu Arzigul Tursun vlasti prisiljavaju na pobačaj u šestom mesecu trudnoće jer već ima dvoje dece, a sa trećim bi prekršila Zakon o planiranju porodice

s

Nemilosrdne kineske vlasti primoravaju majku dvoje dece, slavnu pevačicu Arzigul Tursun, da u šestom mesecu trudnoće abortira. Ona u bolnici pod policijskim nadzorom čeka pobačaj jer, prema zakonima zemlje, ne sme da ima više dece.

Kina ima veoma strogu populacionu politiku.

Pevačica Arzigul Tursun pripada ujgurskoj manjini i ima pravo na više od jednog deteta, a pri tom je i sa sela. Njen suprug je, međutim, iz grada, pa njihov status nije jasan. Ako ne pobaci, porodica će morati da plati oko 5.500 evra zbog kršenja Zakona o planiranju porodice.

slika

Strašno... Pevačica Arzigul Tursun pod policijskim nadzorom čeka abortus u 26. nedelji trudnoće

Kineski mediji prenose da je Tursunova prisilno odvedena u bolnicu.

- Arzigul je u krevetu broj tri. Daćemo joj injekciju, pa će da oseti bol u trbuhu i dete će samo izaći. Još joj nismo ništa dali, već čekamo uputstva lekara - izjavila je medicinska sestra bolnice „Votergejt", u kojoj je kineska pevačica smeštena.

Prema pisanju azijskih medija, pobačaj je trebalo da bude izvršen u ponedeljak, ali je pod međunarodnim pritiskom odložen. Naime, američki republikanac Kristofer Smit stopirao je zasad čitavu stvar. On je poslao pismo kineskom ambasadoru u Vašingtonu u kojem traži da se ne izvrši „noćna mora prisilnog pobačaja".

Arzigulin suprug Nurmemet Tohtasin ispričao je medijima da je ona nedavno pobegla iz svog sela da bi spasla dete.

- Iskoristila je nepažnju partijskog zvaničnika u selu, koji je otišao na ručak, i pobegla. Odmah zatim su stigli policija, partijski zvaničnici i članovi Komisije za porodično planiranje. Svi su nas oni ispitivali. Zamenica načelnika sela Vej Jenhua zapretila je da će nam zapleniti zemlju i sve što imamo ako ne dovedemo Arzigul nazad - ispričao je medijima Nurmemet.

Kontrolišu rađanje već 20 godina

Kina je još pre dve decenije uvela strogi zakon o porodičnom planiranju zbog prenaseljenosti. Uprkos tome, ta zemlja ima 1,3 milijarde stanovnika, što je petina ukupnog svetskog stanovništva.

Mnogi parovi se, međutim, ne pridržavaju smernica populacione politike, tako da se često sele da bi izbegli kontrole ili plaćaju mito agentima zaduženim za kontrolu, koje iznosi oko 1.000 evra po svakom „nedozvoljenom" detetu.

On je dodao da je policija Arzigul u ponedeljak ipak pronašla i dovela je u bolnicu.

Inače, suština kineskog Zakona o planiranju porodice je u tome što svaki bračni par treba da ima samo jedno dete. Stoga vlada predlaže kasniji brak i kasno rađanje. U selima, ako supružnici zaista imaju teškoće, mogu da dobiju i drugo dete nekoliko godina posle rađanja prvog. U područjima nastanjenim pripadnicima nacionalnih manjina, prema želji pripadnika svake narodnosti, njihovom broju, resursima, privrednim uslovima, kulturi i običajima, bračni par može da dobije dvoje dece, a u nekim mestima čak troje. Za pojedine nacionalne manjine koje imaju veoma mali broj pripadnika ukinuta je kontrola broja stanovnika.

Нема коментара: