brojač poseta

субота, 01. новембар 2008.

JANŠA:NISAM NAORUŽAVAO MUDŽAHEDINE!

Bivši premijer Slovenije kategorično odbacuje tvrdnje o umešanosti u šverc oružja i finansiranje terorističkih organizacija u BiH

Janez Janša

NEJASNA ULOGA BIVŠEG PODOFICIRA JNA... Janez Janša

Bivši premijer Slovenije Janez Janša odbacio je tvrdnje da je bio umešan u šverc naoružanja i finansiranje terorističkih organizacija u BiH tokom četvorogodišnjeg građanskog rata.

Margetić: Janša laže!

Domagoj Margetić za Press RS kaže da je sasvim očigledno da bivši slovenački premijer svesno zatvara oči i odbija da prihvati dobro poznate činjenice.

- Janša laže da nije imao kontakte sa Šajom i Bakirom Izetbegovićem! Neosporno je da je Interpol utvrdio postojanje „slovenačke veze", a utvrđeno je i da je jedan od glavnih Šajinih i Izetbegovićevih igrača bio upravo Janez Janša! Ali, on nije jedini slovenački funkcioner koji je upleten u naoružavanje i finansiranje terorističkih organizacija u BiH - kaže Margetić.

Janša kategorično demantuje navode medija u Hrvatskoj i BiH da je istragom Interpola utvrđeno da je učestvovao u švercu oružja koji se odvijao pod patronatom Bakira Izetbegovića, sina pokojnog Alije Izetbegovića, i zloglasnog Senada Šahinpašića Šaje, osnivača SDA i jednog od predvodnika organizovanog kriminala u FBiH.

- Tokom rata u BiH, nisam održavao nikakve kontakte s funkcionerima Stranke demokratske akcije, pa ni sa Bakirom Izetbegovićem i Senadom Šahinpašićem Šajom. U vreme obavljanja funkcije ministra odbrane, nisam bio ni u posrednom, a ni u neposrednom kontaktu s tim osobama. Navodi da sam učestvovao u švercu oružja su laž - tvrdi Janša.

Lider Slovenačke demokratske stranke kaže i da nije upoznat s bilo kakvom istragom Interpola u vezi s njegovim učešćem u naoružavanju Muslimana, posebno u vezi s dostavljanjem oružja mudžahedinima i drugim ekstremistima.

Hrvatski internet portal „necenzurirano.com", čiji je urednik član ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma Domagoj Margetić, objavio je nedavno tvrdnje da je Janša bio član tzv. slovenske ili ljubljanske veze, koja je naoružavala ekstremističke jedinice u bošnjačkoj Armiji BiH. U članku se pominju i transkripti Interpolove istrage protiv pokojnog lidera bosanskih muslimana Alije Izetbegovića te dokumenti koji potkrepljuju tvrdnje o umešanosti visokih zvaničnika Slovenije i Hrvatske u šverc oružjem. Interpol, naime, na osnovu istrage koju su vodili njegova kancelarija u Vizbadenu i Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije tokom 1995. i 1996. sumnjiči Izetbegovića da je preko „ljubljanske veze" obezbeđivao logistiku za pripadnike paralelnih struktura i terorističke organizacije, grupe i jedinice prilikom dolaska na teritoriju BiH.

- U jednom transkriptu Interpol navodi ime bivšeg slovenačkog premijera Janeza Janše, koga označava kao glavnog logističara radikalnih islamističkih terorista. On je u vreme obuhvaćeno istragom bio ministar obrane Slovenije. Navodi se i kako su Janša i Ludvig Zvonar, šef vojne kancelarije za nabavke, učestvovali u mreži šverca oružja za teroriste u BiH, preko Slovenije, u šta je bila umešana i dobro poznata organizacija TWRA, na čijem čelu se nalazio Al Fateh Hasanein, čovek koji je predstavljao glavnu vezu Alije Izetbegovića sa teroristima - tvrdi Domagoj Margetić.

JANŠIN ŠEF?... Bakir Izetbegović

JANŠIN ŠEF?... Bakir Izetbegović

Izvor Pressa RS iz obaveštajnih struktura BiH koji je insistirao na anonimnosti kaže da je sasvim razumljivo Janšino odbacivanje tvrdnji da je bio umešan u šverc oružja.

- Pitanje je da li će se i koliko će da se odmota zamršeno klupko u koje su upetljani svi oni koji su učestvovali u dovođenju i pomaganju mudžahedina. Moguće je i da se nekada u budućnost taj Janšin angažman i potvrdi. On ima sumnjivu prošlost, a javnosti je poznat i slučaj s kraja osamdesetih kada je kao referent JNA u Sloveniji optužen da je strani špijun - kaže naš sagovornik.

Нема коментара: