brojač poseta

недеља, 09. новембар 2008.

ILIJA, ŠEF ŽIVOTA I SMRTI

Prošao je sve obuke za specijalce u SAD, Britaniji. Ilija Iliev shvatio je da mu nedostaje još nešto pa je završio i najprestižniju izraelsku Akademiju za bezbednost, gde sada ima titulu „šef instruktora" i jedini je neizraelac s tim zvanjem

s1

Pojas Gaze svakako nije gastarbajterska Meka niti naročiti turistički potencijal ukoliko nemate „ugovor o radu" s Hamasom ili naročitu želju da se u nekom od tržnih centrara dignete u vazduh. Ili, ukoliko niste Ilija Iliev, a verujte na reč - niste! Mada bi, bez sumnje, mnogi voleli da jesu, ali, što pesma kaže: „Jedan je Saša, jedan je Đorđević Saša", tako je i Ilija jedan i u mnogo čemu jedinstven - čovek od poverenja i poštovanja jednako među Izraelcima i Palestincima.

slika

Beskompromisni profesionalac... Ilija Iliev

- Trideset i sedam mi je godina, rođeni sam Skopljanac, diplomirani mašinski inžinjer po struci, mada... - e, zbog tog „mada" smo i poranili da se nađemo u restoranu hotela „Moskva" budući da već po podne putuje, vraća se u Herzeliju, u bazu nadomak Tel Aviva, tamo gde mnoge glave zavise od njegovog znanja i reakcije. Jer, glava, sama po sebi, u prokletoj Gazi ne znači mnogo, zapravo, ne znači ništa, ukoliko neko nije kadar i spreman da na svoju preuzme rizik za tuđu.

Dakle, ovaj bivši makedonski specijalac, veliki prijatelj i zaljubljenik u Beograd i Srbiju, deo je korpusa najelitnijih, najutreniranijih i zvanično najboljih telohranitelja, školovanih u međunarodnoj Akademiji za bezbednost, antiterorizam i VIP zaštitu, u Izraelu.

U međuvremenu, postala mu je i dom i radno mesto s obzirom da je po završetku obuke, na poziv samih domaćina, ostao deo nje, zavredevši titulu „šefa instruktora", što je u najmanju ruku - kuriozitet, jer je prvi i zasad jedini neizraelac s tim zvanjem. A, kada oni, nažalost prebogati praksom u borbi protiv gorenavedenih pošasti, dozvole nekome da ih obučava, s njim nema za...... nja!

s2

Surova obuka za sve situacije... Privatna izraelska Akademija za bezbednost, antiterorizam i VIP zaštitu važi za najbolju na svetu

- Dugo sam već u ovom poslu i godinama sam se obučavao u Britaniji i SAD-u, ali, jednostavno, shvativši da mi još nešto nedostaje u celoj toj priči, otišao sam na poziv Izraelaca pre šest godina na Akademiju, znajući da je njihov način razmišljanja i borbe umnogome drugačiji, efikasnji, odlučniji i, ako hoćete, agresivniji, i da je baš to ono što mi treba da bih u svojoj profesiji bio najbolji - naglašava Iliev verovatno očekujući da konačno prelomimo preko jezika ono što nam je na pameti od početka razgovora i što se, nakaradnom ili sasvim smisaonom analogijom, nameće kao pitanje kada se u istoj rečenici pomenu: Izrael, bezbednost, terorizam - Mosad, dabome?!

Kraf maga

S obzirom da je, rekosmo već, prvi neizraelac sa zvanjem instruktora, Ilija je i majstor mistifikovane izraelske borilačke veštine (mada insistira da je reč o veštini preživljavanja) kraf mage, koju su razvili i usavršili stručnjaci Mosada i koja je dugo bila nepoznanica za sve van Izraela. Inače, važi za izuzetno efikasnu i smrtonosnu tehniku, u bezmalo svakom udarcu.

- Najprostije govoreći, to je kombinacija instiktivnih ljudskih pokreta, usavršenih i primenljivih u efikasnoj odbrani. Krajnje je realna i treninzi deluju brutalno pošto se nas 20 okupimo u krugu i naizmenično po 20 sekundi napadamo jednog koji je u sredini, s tim što su zabranjeni udarci u vratnu jabučicu i prepone. Ukoliko poklekne ili padne, pritrčavamo svi i bijemo ga dok ne ustane. Jer, dobar borac nije samo onaj koji zna da udari već onaj koji ume da primi udarac i nastavi borbu - naglašava Ilija.

- Ha ha ha... Ne, nije Mosadova institucija, Akademija je privatna, važi za najbolju na svetu, a ima svoj vojni i civilni sektor obuke, mada su je osnovali bivši izraelski specijalci i obaveštajci, a među instruktorima su, naravno, i nekadašnji mosadovci. Između ostalog, zaduženi smo za obuku kadra Ujedinjenih nacija, Evropske unije, OEBS-a i pružanje zaštite VIP ličnostima tokom boravka u Gazi - dobro, ovim delom priče uglavnom je osvetljena ona strana medalje o poverenju i poštovanju koje Ilija uživa kod Izraelaca, ali otkud „jeres" da isti status ima i na drugoj strani mača - kod Palestinaca?

- Kao deo izraelske podrške novim palestinskim vlastima odlučeno je da naša akademija preuzme obuku elitne Predsedničke garde Mahmuda Abasa a s obzirom na to da nisam Izraelac, a pri tom imam znanje i titulu koju imam, politički je bilo najkorektnije da se ja prihvatim tog posla. E, sad, pošto je pojas Gaze pod kontrolom ekstremista Hamasa, Abasovi telohranitelji praktično rade tajno, nenaoružani su i ne kontaktiraju ni sa kim, utoliko je bio veći izazov da ih u takvim uslovima osposobim za efikasnu i efektivnu zaštitu predsednika, ličnosti koje dolaze u zvanične posete pojasu Gaze i međunarodnih organizacija koje tamo rade. Isprva jeste bilo nepoverenja, ali je vremenom sve leglo na svoje kada su shvatili da sam surovi profesionalac, bez ideoloških i političkih predrasuda. Moram da napomenem da su i Arapi, kao i Izraelci, odlični borci i zahvalni za rad. Nose u sebi, baš kao i mi Balkanci, taj impuls, instinkt za samoodržanje i posvećenost cilju - kada ovo kaže čovek koji je u dosadašnjoj karijeri obučavao što specijalne jedinice, što VIP telohranitelje mnogih zemalja, valja mu verovati.

s3

Ilija je predavač na akademiji... Domaći specijalac nalazi se u korpusu najutreniranijih, najelitnijih i zvanično najboljih telohranitelja sveta

Mislim, dovoljno je videti ga, zadnji je čovek na svetu na kojeg biste se zaleteli, osim ako nemate izrazite samoubilačke namere. Nije Rambo, ali, što naš narod kaže: „Ima ga među plećkama, mašala"!

VIP osoba spasena - trikom

- Mi ne obučavamo Rambo tipove, već učimo da je u ovom poslu mozak najbitiniji i da je samo psihofizički spremna i stabilna osoba spremna da ga radi, a evo i najboljeg primera koji ilustruje koliko su mali trikovi proizašli iz logičkog razmišljanja, a ne sirove snage, efikasniji od bilo čega: naime, svojevremeno smo dobili zadatak da jednu VIP osobu obezbeđujemo prilikom prolaska kroz Pojas, a znali smo da postoji realna opasnost od napada ekstremista. Jednostavno, stavili smo ga na suvozačko mesto u džipu znajući da napadači očekuju da će sedeti na zadnjem sedištu. Tako je i bilo, otvorili su vatru na vozilo, pucajući isključivo po zadnjim staklima. Uspeli smo da probijemo blokadu i eto, tim malim trikom, sačuvali život i klijenta i svih nas iz pratnje - prepričava Ilija jednu od situacija u kojoj se našao.

Govori smireno, bira reči i ne odgovara nadugačko. Koji god pokret da učini, zaigra mu svaki mišić, alarmira čitavo telo, razdraži žile i vene. Pije čaj, robuje profesionalnoj deformaciji koju se i ne trudi da sakrije.

- Šetam ulicom s detetom i govorim sebi: „Opusti se Ilija, ne skeniraj ljude", ali to je jače od mene. Izraelski dril. Razvili su i doveli do savršenstva čitavu tehniku praćenja i tumačenja govora tela, pogleda, načina govora. Jer, biti vrhunski u ovom poslu ne znači samo reagovati na neposrednu opasnost već i preduprediti je, namirisati je, što se kaže! Mnogo bombaša samoubica sprečeno je u svom naumu upravo zahvaljujući tome što su ih odale takve sitnice. A kad kažem sprečeni, ne mislim razoružani ili uhapšeni, već, zna se - likvidirani, bez premišljanja. Život je tamo, nažalost, takav da se ne pruža često prilika za popravni ili drugu šansu. Reaguje se instiktivno, možda za nekog i surovo, ali jedino tako može da se opstane - e kada smo već kod surovosti, odnosno ovdašnjeg poimanja iste, moramo da vas „razočaramo" činjenicom da takozvana „overa" nije autohtoni specijalitet našeg asfalta, već najobičniji plagijat specifičnog dela izraelske obuke zvane „kontrolni metak".

s4

Izrael aminovao, Ilija ispoštovao... Obučavao je i elitnu Abasovu gardu

- Pa, koliko god to nekome ovde delovalo brutalno, jeste deo naše obuke kojem se posvećuje dosta pažnje. Opet, život i surovi događaji su i to nametnuli kao neophodnost! Reč je o situaciji kada napadača obarate hicima u telo, ali da biste bili posve sigurni, uči se i taj iskorak do sigurne distance i pucanj u glavu, ili što kažete, „overa". Ponavljam, mnogo toga je godinama dodavano osnovnoj obuci kao odgovor na stvari koje se bezmalo svakodnevno dešavaju u Izraelu. Konkretno, „kontrolni metak" uveden je kao praksa posle akcije jednog teroriste koji je naoružan automatom ušao u tržni centar i počeo da puca po ljudima. Oboren je s nekoliko metaka u telo, čovek koji je pucao nije obratio pažnju da li je napadač mrtav, ovaj se pridigao i... - predao se, pokajao, tražio pomoć prijatelja, pola-pola, lupetamo ne bismo li vratili priču u neki bezazleniji tok, ali...

To je Ilijin život, profesija... Takva je pečalba u pojasu Gaze, tamo gde život i smrt imaju isti ili baš nikakav smisao.

Нема коментара: