brojač poseta

среда, 26. новембар 2008.

GRANATIRALI SVOG VOJNIKA NA STRAŽI

Trojici oficira Vojske Srbije biće suđeno u Nišu zbog ranjavanja vojnika Sebastijana Svitlika tokom vežbe na Pasuljanskim livadama

s

Neverovatna greška... Vojnici „bombardovali" kolegu Svitlika

Oficiri Vojske Srbije, poručnici Predrag Mitrović i Vladimir Jevtović i major Darko Peruničić, krivično će odgovarati zbog ranjavanja vojnika Sebastijana Svitlika tokom vojne vežbe na Pasuljanskim livadama, odlučilo je Okružno tužilaštvo u Nišu.

Trojica oficira vojne pošte 5.302 Požarevac optuženi su da su nemarom izazvali ranjavanje vojnika Svitlika 19. novembra prošle godine, kada su ga ostavili da stražari u zoni vatrenih dejstava tokom vežbe gađanja iz minobacača.
Kako Press saznaje, protiv ove trojice tužilaštvo u Nišu podiglo je optužni predlog za krivično delo nepreduzimanja mera za obezbeđenje vojne jedinice.

Vojska sarađuje sa sudom

Ministarstvo odbrane i Vojska u potpunosti su sarađivali sa Okružnim javnim tužilaštvom u Nišu, koje je preuzelo slučaj ranjavanja vojnika Sebastijana Svitlika, saznaje Press u Ministarstvu odbrane. Trojica oficira koji su skrivili ranjavanje vojnika Svitlika već su disciplinski odgovarali.
- Mi smo učinili sve što je u našoj ingerenciji. Krivična odgovornost je sada u nadležnosti civilnog pravosuđa, jer vojno više ne postoji. Vojna policija i svi vojni organi su maksimalno sarađivali sa Okružnim tužilaštvom u Nišu. Ovaj slučaj pokazuje da nijedan incident u Vojsci Srbije neće biti zataškan i da će civilno pravosuđe dobiti od nas sve moguće podatke u sličnim slučajevima - kaže naš sagovornik.

Kao na filmu

- Prva minobacačka granata kalibra 120 milimetara Svitlika je tada promašila, ali je druga pukla u njegovoj neposrednoj blizini i geler ga je pogodio u nogu - preneo je za Press navode iz optužnice izvor iz niškog suda.
Od težeg povređivanja Svitlika je zaštitio grudobran od zemlje i snega iza kojeg se sklonio.
- Tokom istrage je utvrđeno da je stražar, kako bi tokom gađanja bio bezbedan, morao da bude čak četiri i po kilometara dalje od mesta na koje su starešine postavile Svitlika - kaže naš izvor.
Kako Press saznaje, u momentu kada je ranjen, vojnik Svitlik je reagovao krajnje prisebno i telefonom pozvao vojnika Sašu Domašljana. Rekao mu je da ga je granata pogodila i da mu je potrebna pomoć.
Vojnik Sebastijan Svitlik po ranjavanju hitno je prebačen u bolnicu u Ćupriji, gde su mu ukazali prvu pomoć, a zatim u Vojnu bolnicu u Nišu. Svitlik je operisan, oporavio se i vratio kući u selo Stara Moravica kod Bačke Topole. Zanimljivo je da se incident dogodio 19. novembra 2008, ali javnost o tome do sada nije obaveštena.
Artiljerijska jedinica iz Požarevca na Pasuljanskim livadama izvodila je vežbu gađanja granatama kalibra 120 milimetara na staro borbeno vozilo. Vojnik Svitlik je sa dovoljne udaljenosti trebalo da obezbeđuje strelište, ali se propustom starešina zatekao na mestu na kome je umalo stradao.
Poručnik Predrag Mitrović tereti se da kao komandir obezbeđenja nije poštovao uputstvo i program gađanja iz pešadijskog oružja, koji predviđa mere za zaštitu vojnika tokom vežbe, i da Svitlika nije postavio na mesto koje bi mu garantovalo bezbednost. I pored toga, on je rukovodioca gađanja Darka Peruničića izvestio da je strelište obezbeđeno i da gađanje može da počne.

Tri godine

- Peruničić, koji je na vežbi bio kontrolni starešina, optužen je da nije prekinuo gađanje ni kada je saznao da se Sebastijan ne nalazi na propisanom mestu, i da je napustio osmatračnicu, odakle je trebalo da prati tok gađanja. Takođe, on je odgovoran i što o riziku po vojnika nije obavestio Vladimira Jevtovića, pa je ovaj naredio da gađanje započne - čuli smo juče u Sudu.
Istovremeno, trećeoptuženi Jevtović tereti se da pre početka gađanja nije zatražio raport o bezbednosti od poručnika Mitrovića, i da posle ispaljivanja prve mine nije uvažio upozorenje vodnika Časlava Žuvića da se u zoni gađanja nalazi vojnik Svitlik, već je naredio da se gađanje nastavi.
Ukoliko budu osuđeni, Svetlikovim starešinama preti kazna zatvora u trajanju do tri godine.

Нема коментара: