brojač poseta

четвртак, 20. новембар 2008.

EVRO IDE NA 100 DINARA

Za dve nedelje, prognoziraju ekonomisti, evro će vredeti 100 dinara! NBS intervencijom od 30 miliona evra juče jedva zaustavila evro na nivou od 88,28 dinara!

s1

Dinar je danas dosegao najnižu vrednost od početka godine! Prema srednjem kursu NBS, jedan evro će vredeti 88,28 dinara! Ako domaća valuta nastavi da pada ovim tempom, za dve nedelje evro će vredeti 100 dinara!

Centralna banka je juče na međubankarskom tržištu prodala 30 miliona evra da bi zaustavila visoke dnevne fluktuacije kursa. Od početka oktobra, pa zaključno sa jučerašnjim danom, NBS je prodala ukupno 431 milion evra na međubankarskom deviznom tržištu. I pored ovih obimnih intervencija, evro je sedmi dan zaredom nastavio da jača i danas će vredeti 88,28 dinara.

Analitičari tvrde da će evru i ubuduće rasti cena i da će pre Nove godine vredeti 100 dinara. Ekonomista Nikola Tasić navodi da će se kurs evra u decembru zaustaviti na 100 dinara za evro.

- Teško da se može očekivati slabljenje evra do kraja godine. I pored obimnih intervencija kurs raste, pa je dinar za dva meseca oslabio za više od 13 odsto. Ako sagledamo faktore, a to su: decembar koji karakterišu visok uvoz i nizak izvoz, evrozona koja je u recesiji, zatim jaka tražnja za devizama jer se banke razdužuju u inostranstvu, kao i neodgovorna fiskalna i monetarna politika, videćemo da sve ukazuje na dalje slabljenje dinara - objašnjava Tasić.

s2

Izvor Pressa sa međubankarskog tržišta, gde se formira kurs dinara, navodi da je neminovno da do Nove godine evro „skoči" na 100!

- To su više nego realne mogućnosti, a sve ukazuje na to da će se to vrlo brzo dogoditi. NBS ne uspeva da odbrani kurs i samo badava rasipa devizne rezerve, koje ne smeju da služe u te svrhe - kaže naš izvor.

On objašnjava da nije normalno da NBS istovremeno plaća referentnu kamatnu stopu od 17,75 odsto, koja je previsoka, i rasipa devizne rezerve koje odlaze u nepovrat. Naš izvor upozorava i na to da ćemo januar i februar 2009. godine nekako pregrmeti, ali da nam od marta prete ozbiljna nestašica para i ozbiljna inflacija.

slika

Građani, naviknite se na plivajući kurs

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, na pitanje Pressa šta će država učiniti da bi spasla domaću valutu od daljeg slabljenja, kažu da o tome odlučuje NBS.

- Narodna banka Srbije odlučuje kako će intervenisati. Po pravilu, to se uvek čini kada se kurs koleba zbog psihološkog faktora, u velikim skokovima. Smirivanjem ekonomske situacije kurs će se smiriti. Sada je glavni zadatak centralne banke da sačuva stabilnost cena. Građani bi trebalo da se naviknu na plivajući kurs dinara. Nećemo da branimo stabilnost dinara tako što ćemo isprazniti devizne rezerve - rečeno je Pressu u ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Нема коментара: