brojač poseta

субота, 01. новембар 2008.

Eksploziv postavio čovek iz Srbije

Eksploziv postavio čovek iz Srbije
Željko Milovanović zvani Crveni Vetar, bivši pripadnik JSO, i Bojan Gudurić (27) iz Novog Sada, pripadnik razbojničke grupe kojoj se sudilo pred Specijalnim sudom - dvojica su osumnjičenih izvršilaca atentata na Ivu Pukanića i Nike Franića, za kojima je hrvatska policija raspisala potragu, saznaje „Blic”.

Hrvatska policija u petak je saopštila da je zbog ubistva Pukanića krivična prijava podneta protiv pet osoba.

- Trojica su državljani Hrvatske, jedan je državljanin Srbije dok peti osumnjičeni ima dvojno državljanstvo Hrvatske i BiH. Od njih petorice, trojica su privedena istražnom sudiji u Zagrebu, dok je za dvojicom raspisana poternica - izjavio je Krunoslav Borovec iz hrvatske policije. On nije želeo da navede imena osumnjičenih mada je u javnosti od srede poznato da su zbog ubistva Pukanića i Franjića uhapšeni Robert Matanić, njegov brat Luka i Amir Mafalani, državljani Hrvatske. Osumnjičeni begunac Gudurić državljanin je Srbije, dok Milovanović ima državljanstvo Hrvatske i BiH.
Milovanović je srpskoj javnosti postao poznat 2003. godine, kada je opljačkao „Delta banku” u Beogradu, iz koje je s Milošem Peruničićem ukrao milion i po dinara. Uhapšen je, ali je septembra sledeće godine, dok je sprovođen na suđenje, skočio s prozora toaleta beogradske Palate pravde i pobegao. Za vreme „skrivanja” nastavio je s pljačkama. Sa Zoranom Ristićem (40) iz Bajmoka i Miroljubom Kočićem (32) iz Sombora 24. maja 2005. godine opljačkao je novac namenjen pošti u Beočinu. U toku pljačke iznenadila ih je policija. Pucali su na pripadnike MUP-a, koji su uzvratili i Milovanovića ranili u genitalije. Iako ranjen, uspeo je da pobegne i domogne se Tuzle, gde je ubrzo uhapšen, i po nalogu Suda BiH prebačen u zatvor na Kuli. I odatle je uspeo da pobegne, izvesno vreme se krio ali je od potrage srpske policije ostao zaštićen zahvaljujući državljanstvu BiH.
Drugi begunac, Bojan Gudurić, bio je u desetočlanoj novosadskoj grupi, optuženoj za 15 razbojništava u Vojvodini, od avgusta 2004. do januara 2005. godine u kojima su „zaradili” 2,2 miliona dinara. U vreme tih razbojništava Gudurić je imao 24 godine i bio je student prava. Grupa se teretila za seriju pljački pumpi, kladionica, pošti, zlatara, firmi, diskonta „Matijević”. U svim „akcijama” su primenjivali isti scenario. Posle tipovanja su upadali maskirani fantomkama i naoružani pištoljima, a neke od žrtve su vezivali selotejpom.

Нема коментара: