brojač poseta

недеља, 23. новембар 2008.

BULAJIĆ: KO JE POČINIO GENOCID U HRVATSKOJ?

Predsednik Fonda za istraživanje genocida, prijatelj suda na suđenju Ajhmanu, predstavnik SANU na suđenju Artukoviću i jedan najpriznatijih stručnjaka u svetu za međunarodno pravo DR MILAN BULAJIĆ U AUTORSKOM TEKSTU ZA PRESS NEDELJE

s1

Međunarodni sud pravde u Hagu, koji je odlučio da je nadležan po tužbi Hrvatske za genocid protiv Srbije, konačno će odgovoriti na pitanje da li je uopšte bilo masovnih, unapred planiranih zločina protiv jednog naroda. I dok se većina naših pravnih eksperata spori u vezi s tim da li je reč o genocidu ili o pojedinačnim ratnim zločinima, za mene dilema nema! Genocida je bilo, ali prvenstveno od strane hrvatske soldateske, zapravo, istih onih koji odgovornost za najstrašnije zločine sada prebacuju na sopstvene žrtve!??

Livada: Sproveden je i kulturni genocid

Dva mehanička udara na srpski korpus, za vreme Drugog svetskog rata i ovaj nedavni, biološki su masakrirali Srbe, zaključio je profesor Svetozar Livada. Da toga nije bilo, u Hrvatskoj bi danas živelo preko milion i po Srba, a danas ih ima svega oko 200.000. Ovakva nacionalna tragedija se dogodila samo još jermenskom narodu pod Otomanskom imperijom. Srbi nemaju biološku reprodukciju, a nemaju ni svoje institucije jer je na delu kulturni genocid.

Da podsetim, Vlada Hrvatske je 2. jula 1999. godine pokrenula postupak protiv SRJ za zločine genocida koje je u Hrvatskoj počinila JNA (zakonita vojska tadašnje Jugoslavije), obaveštajni agenti (!) i paravojne formacije na teritoriji zapadne Slavonije (operacija „Bljesak") i regiona Knina (operacija „Oluja"). Tada je, navodi se u tužbi, sprovedeno etničko čišćenje hrvatskih državljana, što je rezultiralo njihovim raseljavanjem, ubijanjem, mučenjem, nezakonitim hapšenjem, kao i velikim uništavanjem imovine. Zbog povrede Konvencije UN o sprečavanju genocida, Srbija je time dužna da plati ratnu odštetu Hrvatskoj!!! Da nije tužno, svakako bi bilo smešno!

Rak na trbuhu Hrvatske

Fond za istraživanje genocida kojim predsedavam do sada je prikupio na hiljade stranica dokaza, svedočenja i priznanja učesnika u zlodelima protiv Srba. Puno toga je obradio i Dokumentacioni centar „Veritas", a podatke je prikupljala i izbegla vlada krajiških Srba. Nažalost, država Srbija i njen ekspertski pravni tim do sada nisu pokazali interes da se upoznaju s tom obimnom građom. Međutim, čak i kada bi se zanemarili dokazi koje je prikupila srpska strana, Hrvatska će se suočiti s odgovornošću samo na osnovu izjava stranih zvaničnika, koji su zbivanja tokom vojnih akcija „Bljesak" i „Oluja" pratili s lica mesta.

s3

Genocid... Ustaše su bile monstruoznije od nacista, glavno oružje bili malj i kama

U optužnici protiv hrvatskih generala, Gotovine, Čermaka, Markača i drugih navodi se da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio da se Srbi trajno uklone s područja Hrvatske. Međutim, da nije reč o pojedinačnim zločinima hrvatske vojske i njenih generala, već da postoji jasna odgovornost i samog državnog vrha na čelu s predsednikom Franjom Tuđmanom, najbolje je potvrdio na samom suđenju pred Haškim tribunalom, dakle pod zakletvom, bivši američki ambasador Piter Galbrajt.

slika1

Oluja... Hrvatska u prvoj tužbi optužila Srbiju za progon Srba iz Krajine

„Predsednika Tuđmana sam posetio 1. avgusta 1995. godine i tom prilikom sam ga upozorio da treba da zaštiti srpske civile, tim pre što se posle hrvatskih vojnih operacija u Medačkom džepu i tokom „Bljeska" pogrom naroda mogao očekivati", rekao je na suđenju Galbrajt. „Nažalost, shvatio sam da me hrvatski predsednik uopšte ne čuje! Kao istoričar, Tuđman je s odobravanjem govorio o preseljavanju stanovništva pa je bilo jasno da ni on, niti bilo koji drugi hrvatski zvaničnik nisu imali želju da se Srbi ikada vrate. Šef ureda hrvatskog predsednika Hrvoje Šarinić otvoreno mi je govorio da su Srbi rak na trbuhu Hrvatske i da se njihov ostanak na teritoriji zemlje ne sme nikako dopustiti".

Srbi moraju nestati

Uporedo s ovim izjavama, nastavio je Galbrajt, išle su i konkretne akcije hrvatske vojske. Tokom „Oluje" je izvršeno bezbroj ubistava, progon, deportacije i prisilno premeštanje stanovništva, pljačkanje javne i privatne imovine, bezobzirno razaranje gradova, naselja i sela, naposletku, nehumana dela i okrutno postupanje prema zarobljenima, starima i nemoćnima. Dakle, očigledno nije bila reč o pojedinačnim zločinima, već unapred smišljenoj i isplaniroj akciji da se Srbi potpuno unište i proteraju.

s2

Hrvatska danas... Sanader, Mesić i državni vrh nikada se nisu odrekli Tuđmanove politike u Krajini

Galbrajt je svedočio da je poteze vojske pratila i aktivnost hrvatske vlade nakon vojne operacije. Tuđman je odmah dao rok da će onaj ko se u Hrvatsku ne vrati za mesec dana biti trajno proteran, a njegova imovina konfiskovana. Pod pritiskom Amerike, ovaj nerazumno kratak rok je ubrzo produžen na 90 dana, da bi kasnije bio i potpuno ukinut.

Gde nestaše žrtve?

Tačan broj jasenovačkih žrtava se verovatno neće nikada otkriti, mada je očito da se meri stotinama hiljada. Međutim, dobijanjem nezavisnosti, Hrvati ovaj broj drastično umanjuju pa su na novoj postavci muzeja, otvorenoj 27. novembra 2006. godine, prikazana svega 69.842 imena stradalih logoraša. Među njima je najviše Srba (39.850), Roma (14.599), Jevreja (10.700), Hrvata (3.462)...

Ali nije samo Galbrajt govorio ono što „hrvatske uši" nikako nisu želele da čuju! Podsećam da je i Karl Bilt, predstavnik Ujedinjenih nacija u Jugoslaviji, u Hrvatskoj proglašen za personu non grata jer je rekao da Tuđman mora da odgovara za bombardovanje Knina, isto kao i Milan Martić za bombardovanje Zagreba. Zanimljivo je i svedočenje Elizabet Ren, specijalne izvestiteljke UN za ljudska prava, koja je na suđenju hrvatskim generalima potvrdila da su „tokom akcije hrvatske snage namerno gađale civilne mete u Kninu, uključujući i stambene četvrti", te da su „gađani ciljevi bez ikakve vojne važnosti". Sem toga, Renova je zaključila da Tuđman nikada nije bio zainteresovan za kažnjavanje tih zločinaca, a još manje za povratak izbeglih Srba.

Hrvatska, koja je sve do otkrića aneksa haške optužnice hvaljena za saradnju pred Haškim trbunalom, jedinstveno se suprotstavila tvrdnjama tužilaštva da je postojao nekakav zločinački poduhvat u „Oluji". Hrvatski premijer Ivo Sanader je tvrdio da „nikakvog progona, a naročito ne genocida, nad Srbima nije bilo". Na njegovu žalost, činjenice ukazuju da su operacije „Bljesak" i „Oluja" bile i te kako genocidne, a to potvrđuje i transkript sa sastanka najvišeg vojno-političkog rukovodstva Republike Hrvatske, gde je jasno iskazana namera da se to učini. Hrvatski vrhovnik je jasno formulisao strateški cilj „Oluje", a to je: „Da se nanesu takvi udarci da Srbi praktično nestanu..."

slika2

USTAŠE DANAS... Na sahrani Dinka Šakića slavila se NDH i zločini u Jasenovcu

Veza s NDH-om nikada nije prekinuta

A ono što bi političari najradije prećutali potvrđuje sam narod! U velikoj internetskoj anketi koju je sproveo „Jutarnji list", dobijeni su takvi rezultati koji su iznenadili i same organizatore. U njoj je čak 40 odsto Hrvata podržao genocid i masovno ubijanje Srba koje je izvršeno u Nezavisnoj državi Hrvatskoj!!! Da su hrvatski građani, ipak, „potrefili" suštinu, možda najbolje potvrđuje podatak da je svaki četvrti ispitanik poistovetio ustaše i gardiste iz 1991. godine.

Da razlike između ustaša i hrvatskih domoljubaca praktično nikada nije ni bilo, potvrdio je u više navrata i sam Stipe Mesić, aktuelni predsednik Republike Hrvatske. Tako je, recimo, na jednoj proslavi u Sidneju, gde je bio glavni govornik, rekao da su Hrvati u Drugom svetskom ratu dva puta pobedili! Najpre 10. aprila kada je proglašena Hrvatska država, a potom i na kraju rata kada su se ponovo našli među pobednicima. Dakle, bez obzira na ideološke boje kojima bi se premazivali, Hrvati su uvek imali isti cilj - nezavisnu državu!

Vezu između nacističke NDH i današnje Hrvatske ne spori ni hrvatska katolička crkva! Na sahrani ratnog zločinca Dinka Šakića 21. jula 2006. godine, katolički sveštenik Vjekoslav Lasić je ponovio da je „Nezavisna Država Hrvatska temelj današnje domovine Hrvatske, za koju je mučenik Alojzije Stepinac hrabro posvedočio pred bezbožnim komunističkim sudom. To je razlog da se svaki pošteni Hrvat ponosi imenom Dinka Šakića". Šakić je, da podsetim, i sahranjen u ustaškoj uniformi.

Нема коментара: