brojač poseta

субота, 15. новембар 2008.

BORIS I TOMA DUPLO JAČI OD SVIH OSTALIH!

Na izborima bi najviše glasova dobile Lista za evropsku Srbiju - 36,6 odsto i Srpska napredna stranka - 23,8, a daleko iza SRS, LDP...

Ukoliko bi se u nedelju održali vanredni parlamentarni izbori, ubedljivo najviše glasova osvojila bi Lista za evropsku Srbiju okupljena oko Demokratske stranke - 36,6 odsto, a na drugom mestu bila bi Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića sa 23,8 odsto glasova, pokazalo je najnovije istraživanje Cesida.

Daleko iza njih bili bi Srpska radikalna stranka sa 6,9 odsto, LDP 6,7 odsto, DSS sa 6 odsto podrške, SPS sa 4,4 odsto. Liga socijaldemokrata Vojvodine osvojila bi 2,7 odsto glasova birača, Nova Srbija 2,6, Jedinstvena Srbija 2,3 odsto, Mađarska koalicija 3,5 odsto, SDA 1,2 odsto, dok bi ostali imali oko 3,3 odsto glasova.

Prema ovom istraživanju, 13 odsto glasača SPS-a sada bi glasalo za SNS, koji bi preuzeo i 70 odsto biračkog tela SRS-a! Koalicija DSS-NS sada bi dobila za trećinu manje glasova nego na prethodnim izborima. Osam odsto glasova „narodnjaka" otišlo bi ZES-u, a SNS bi dobio 7 odsto glasova DSS-NS.

Đorđe Vuković iz Cesida kaže da bi u slučaju novih izbora Skupština Srbije mnogo drugačije izgledala nego danas.

Istraživanje je pokazalo da građani od Vlade najviše očekuju ekonomski razvoj, potom povećanje životnog standarda, smanjenje kriminala i korupcije i smanjenje nezaposlenosti.

- Za građane su pitanja EU i Kosova tek na petom i šestom mestu. A stranke ove teme nameću kao prioritetne prilikom izjašnjavanja građana, iako ih birači ne vide kao prioritetne. Podrška članstvu Srbije u EU je i dalje visoka, oko 60 odsto, a protiv članstva je 14 odsto - navode u Cesidu.

Marko Blagojević iz Cesida naveo je da se građanima nije postavljalo pitanje da li biste se odrekli EU zarad Kosova, jer se ne mogu dobiti odgovori na koje se istraživači mogu osloniti. Razlog za to je, objasnio je on, jer „EU nije u toj meri opipljiva građanima, to je mit, kao i Kosovo", rekao je on.

Prema ovim rezultatima, 9 odsto građana nema dovoljno novca za hranu i sebe smatra izuzetno siromašnim, 23 odsto kaže da ima dovoljno za hranu, ali da im je problem kupovina odeće i obuće, dok 34 odsto smatra da ima prosečan standard, ali im je problem da odvoje novac za kupovinu kućnih aparata. Svaki peti građanin ima para za kupovinu kućnih aparata, a samo tri odsto građana Srbije može sebi da priušti sve što poželi.

Нема коментара: