brojač poseta

субота, 29. новембар 2008.

BENZIN PADA NA 50 DINARA!

Sledeće nedelje gorivo jeftinije za šest dinara. Ako se nastavi pad cene nafte u februaru 2009. gorivo će koštati malo više od 50 dinara

Sve poskupljuje osim goriva... Cena benzina u padu

Sve poskupljuje osim goriva... Cena benzina u padu

Gorivo bi u Srbiji naredne nedelje trebalo da pojeftini za oko šest dinara po litru zbog pada cene nafte na svetskom tržištu. Ukoliko cena nafte nastavi da pada, gorivo bi u Srbiji u februaru sledeće godine moglo da košta nešto iznad 50 dinara, kaže za Press predsednik Udruženja privatnih pumpi Srbije Milan Rakić.

Predsednik Udruženja privatnih pumpi Srbije Milan Rakić navodi da je cena naftnih derivata u Srbiji trebalo odavno da padne, jer je pala i cena barela sirove nafte na svetskom tržištu na 53 dolara. On dodaje da će pad biti još drastičniji pošto se isporuke nafte naručene za februar sledeće godine već plaćaju po 34 dolara. Za mart se predviđa i cena niža od 30 dolara po barelu!

- Očekujem da će benzin i dizel do februara pojeftiniti i za 30 odsto. Tu bi cene trebalo da stanu da ne bi došlo do potpunog kraha energetike, ali ne mogu da preciziram kako će se dalje razvijati tržište. Pitanje je, međutim, koliko će do februara pasti i kupovna moć domaćeg stanovništva i da li će moći da kupuju gorivo i po ovim nižim cenama - priča Rakić.

Prema proceni stručnjaka za energetiku Zorane Milanović-Mihajlović, 2009. godine na svetskom tržištu će se osetiti danak koji je uzela finansijska kriza.

- Potražnja za naftom će se smanjiti, što će svakako uticati i na ozbiljan pad cena. Tek od 2010. godine cena sirove nafte bi ponovo mogla početi da raste - navodi Milanović-Mihajlović. Ona upozorava da bi naftni derivati u Srbiji, posle pojeftinjenja, mogli i da poskupe.

- Cene će verovatno padati jedno kratko vreme, a posle toga će ponovo krenuti poskupljenja. Razlog su, s jedne strane, dolazak novog strateškog partnera iz Rusije i ulaganje u modernizaciju postrojenja NIS-a, a, s druge strane, neuređenost domaćih institucionalnih oblika i pravilnika utvrđivanja cena - tvrdi Zorana Milanović-Mihajlović.

Нема коментара: