brojač poseta

субота, 15. новембар 2008.

AMERIKA ŠTITI ZLOČINCA!

Vlasti SAD odbijaju da izruče Almaza Nezirovića (49) koji je osumnjičen za ratne zločine nad Srbima pozivajući se na sporazum s Kraljevinom Srbijom iz 1901. godine!

Nezirović je zatočenike terao da stavljanju jedan drugom nos u čmar, hodaju na kolenima i jedu travu po kojoj su drugi logoraši morali da mokre ... Izvod iz krivične prijave

Američke vlasti već godinama odbijaju da izruče Almaza Nezirovića (49), ozloglašenog stražara u logoru za zatočene srpske civile u Derventi 1992. godine, pozivajući se na sporazum o ekstradiciji između Kraljevine Srbije i Amerike iz 1901. godine, koji ne poznaje pojam ratnih zločina, potvrđeno je Pressu RS u Ministarstvu pravde BiH.

Pravni procep

Pomoćnik ministra pravde BiH Nikola Sladoje ističe da Amerikanci tvrde da je jedna od prepreka za Nezirovićevo izručenje činjenica da protiv njega nije podignuta optužnica, već on ima „samo" status osumnjičenog.

- Jedini izlaz jeste da se protiv Nezirovića podigne optužnica, što bi moglo da stvori uslove da se pokrene novi zahtev za ekstradiciju - kaže Sladoje.

Međutim, u dobojskom tužilaštvu tvrde da po Zakonu o krivičnom postupku ne mogu da završe istragu sve dok Nezirovića ne saslušaju tužioci jer on mora da se izjasni o izjavama svedoka.

Nezirović je bio pripadnik Hrvatskog veća odbrane (HVO) i ostao je upamćen po besomučnom mučenju zatočenih srpskih civila i iživljavanju nad njima u logoru Rabić kod Dervente u proleće 1992. godine, a postoje informacije da je to isto činio i u drugim logorima na području Dervente i Bosanskog Broda.

Haški tribunal je još pre četiri godine ocenio da postoje verodostojni dokazi koji upućuju na sumnju da je Nezirović umešan u mučenje zarobljenih Srba. Još 2004. godine Tribunal je Okružnom tužilaštvu u Doboju dostavio ovaj predmet pod šifrom „A". Ta šifra označava predmete za koje ima dovoljno dokaza za vođenje krivičnog postupka.

Istraga o Nezirovićem zlodelima pokrenuta je na osnovu svedočenja 22 logoraša, koji ga terete da ih je, zajedno s drugim pripadnicima HVO-a, prebijao i mučio na namonstruznije načine.

- Lično ih je tukao rukama, nogama, kundakom, palicama... Terao ih je da se skidaju goli i da stavljanju jedan drugom nos u čmar, hodaju na kolenima, jedu travu po kojoj su drugi zatvorenici morali da mokre - navodi se u dokumentu iz istrage koji je u posedu Pressa RS.

Međutim, uprkos tome, ali i ličnom priznanju medijima da je tokom rata tukao zatvorenike, Nezirović je ostao nedodirljiv. U ispovesti medijima čak se i pohvalio da mu sudovi u BiH ne mogu ništa jer ga štiti američki pasoš!

Nezirović živi potpuno bezbrižno u gradiću Raonake u državi Virdžinija, dok mnogi srpski logoraši ni danas ne mogu da se oporave od njegovog terora.

LOGORAŠI GA PAMTE PO ZLU... Almaz Nezirović iživljavao se nad zatvorenim civilima

LOGORAŠI GA PAMTE PO ZLU... Almaz Nezirović iživljavao se nad zatvorenim civilima

Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde BiH, kaže da je država učinila sve da Nezirović izađe pred sud i odgovara za svoje zločine. Sladoje ističe da je vlastima SAD još 2004. godine upućen zahtev za izručenje Nezirovića, što je jedini takav slučaj u istoriji posleratne BiH. Međutim, američka administracija je, prema njegovim rečima, odgovorila da neće da izruči Nezirovića, bez obzira na to što ga čak 22 logoraša iz kazamata HVO-a u Derventi i Bosanskom Brodu terete da ih je mučio na najbizarnije načine!

- Amerikanci tvrde da njegovo izručenje nije moguće jer je na snazi taj stari sporazum o ekstradiciji između Kraljevine Srbije i SAD-a, koji u to vreme i nije poznavao pojam ratnih zločina! Taj ugovor u svoje zakonodavstvo kasnije su preuzele obe Jugoslavije i SFRJ, a posle devedesetih nije rađena ratifikacija međunarodnih ugovora tako da je taj akt još na snazi - kaže Sladoje.

Izvori upućeni u istragu tvrde da je Americi nedavno ponovo prosleđen dopis Tužilaštva u kojem se podseća da je Nezirović osumnjičen za ratne zločine počinjene pre nego što je stekao američko državljanstvo i da zbog toga ne vrede argumenti da ga štiti pasoš SAD-a!

- Posle ovog dopisa, američka strana poručila je da će preispitati zahtev za izručenje Nezirovića, ali povratnu informaciju dokle je stigla u tome još nije prosledila Tužilaštvu - kažu sagovornici Pressa RS.

Нема коментара: