brojač poseta

среда, 05. новембар 2008.

Amerika izabrala Baraka Obamu

Beograd, Vašington -- Kandidat demokratske partije Barak Obama izabran je za 44. predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Džon Mekejn i Džordž Buš čestitali su mu na pobedi.

Barak Obama (FoNet, arhiva)
Barak Obama (FoNet, arhiva)
Prema projekciji stanice CNN, Obama je osvojio 338 elektorskih glasova, a Mekejn 163. Obama vodi i u ukupnom broju glasova sa 52 odsto, odnosno 61.134.375 glasova, dok Mekejn ima 47 odsto, odnosno 54.554.150 glasova, prenosi CNN. Barak Obama izjavio je pred pristalicama u Čikagu da je "stigao odgovor na pitanje da li je Amerika sposobna za ovakav korak".

Obama je kazao da su taj odgovor dali "redovi ljudi koji su čekali da glasaju i po tri sata, neki od njih prvi put u životu, zato što veruju da ovoga puta mora biti različito, i da će njihovi glasovi biti ta razlika".

"Da li još postoji još neko ko sumnja da je u SAD sve moguće; ko se još pita da li je san naših osnivača i dalje živ; ko još sumnja u u moć naše demokratije. Ova noć je vaš odgovor", poručio je Obama pred 120.000 oduševljenih pristalica koje su mu klicale u parku u Čikagu.

Budući predsednik SAD je ocenio da je odgovor u redovima onih koji su glasali juče - "Amerikanaca koji su poslali poruku svetu da nikada nismo bili zbirka crvenih (republikanskih) država i plavih (demokratskih) država: mi smo, i uvek ćemo biti, Sjedinjene Američke Države".

"Put pred nama će biti dugačak. Naš uspon će biti strm. Možda nećemo stići tamo za jednu godinu ili čak za jedan mandat, ali Ameriko, nikada nisam bio ispunjeniji nadom nego noćas da ćemo stići tamo", rekao je Obama.

Obama je rekao da je razgovarao sa rivalom, republikancem Džonom Mekejnom, "hrabrim i nesebičnim" čovekom koji mnogo voli svoju zemlju i koji je mnogo za nju žrtvovao.

"Čestitam njemu i guvernerki Sari Pejlin na svemu što su postigli", rekao je 44. predsednik SAD i pozvao svoje rivale na saradnju.

Dok je Obama od stana u Čikagu automobilom putovao do parka, stanovnici su izlazili na ulice i u dugom nizu ga pozdravljali, aplaudirali i uzvikivali.

Centralni čikaški park - simbolično mesto gde je Obama održao govor, bio je 1968. godine poprište napada policije na antiratni protest tokom burne Konvencije Demokratske stranke.

Mekejn: Premostimo razlike

Ranije, u govoru u Feniksu, Džon Mekejn rekao je da je čestitao Obami i da prihvata krivicu za poraz.

On je, pred brojnim pristalicama, od kojih su neki u neverici prihvatili ovu vest, zahvalio i potpredsedničkom kandidatu Sari Pejlin na podršci koju mu je pružila.

Džon Mekejn čestitao Obami na pobedi (FoNet, arhiva)
Džon Mekejn čestitao Obami na pobedi (FoNet, arhiva)
Navodeći da Obami nudi svu pomoć za vođenje SAD, Mekejn je pozvao sve Amerikance da mu čestitaju, da se ujedine i premoste razlike kako bi branili zemlju u opasnim vremenima.

"Bez obira na naše razlike, mi smo Amerikanci i verujte mi kada to kažem da nemam nijednu pomisao koja znači više od toga", rekao je Mekejn.

"Prirodno je da noćas osećamo razočaranje, ali sutra ga moramo prevazići", poručio je svojim pristalicama koje su protestovale kada je Mekejn pominjao Obamu i novog potpredsednika SAD Džoa Bajdena.

Mekejn je takođe zahvalio svojoj kandidatkinji za potpredsednika Sari Pejlin navodeći da je ona jedna od najboljih osoba koja je učestvovala u kampanji i poručio da je ona osveženje u Republikanskoj partiji.

"Ne znam šta smo još mogli učiniti da dobijemo ove izbore. Senator Obama, novi predsednik, vodiće našu zemlju u naredne četiri godine. On će biti i moj predsednik", rekao je Mekejn.

Čestitke od Buša

Odlazeći američki predsednik Džordž Buš čestitao je Baraku Obami na pobedi na predsedničkim izborima i pozvao ga da poseti Belu kuću.

"Spremate se da krenete na jedan od velikih životnih puteva. Čestitam i uživajte", izjavio je Buš, prema rečima predstavnice Bele kuće Dejne Perino.

Obama će položiti zakletvu kao 44. predsednik SAD 20. januara 2009. godine.

Buš je pozvao i Obaminog republikanskog rivala Džona Mekejna, posle govora kojim je Mekejn priznao izborni poraz, i odao mu priznanje na vodjenju kampanje, navela je Perino.

"Dao si sve od sebe. Ponosan sam na tebe i žao mi je što se nije završilo uspehom", rekao je Buš.

Buš planira da da zvaničnu izjavu o izborima danas po podne po srednjeevropskom vremenu.

Potpredsednik SAD Dik Čejni čestitao je budućem američkom potpredsedniku Džou Bajdenu, navela je Bajdenova predstavnica za štampu Lea En Foster.

Polovinom decembra formalni izbor

Podsetimo, za pobedu na predsedničkim izborima u SAD potrebno je osvojiti 270 elektora - izabranih zvaničnika koje Amerikanci zapravo biraju na izborima, da bi elektori polovinom decembra i formalno izabrali šefa države.

Američke televizije su javile da je Obama dobio većinu glasova u Virdžiniji koja donosi 13 elektorskih glasova i time praktično onemogućio republikanskom kandidatu Džonu Mekejnu da nadokandi prednost.

Pensilvanija i Ohajo za Obamu

Za Obamu je posebno značajno što je osvojio većinu u Pensilvaniju (21), tradiocionalnu demorkatsku državu u kojoj je Mekejn agresivnom kampanjom pokušao da pridobije glasače razočarene što Obamina rivalka Hilari Klinton na stranačkim glasačima nije dobila nominaciju, a poslednje informacije govore da je pobedio i u Ohaju (20).

Ohajo je ključan po statistici još od 1964. godine, jer ko pobedi u toj državi, pobedi i u čitavim SAD. Nijedan republikanac nije ušao u Belu kuću, a da nije dobio većinu glasova u Ohaju.

Pobeda je objavljena u 05:00 sati po srednjeevropskom vremenu, odmah po okončanju glasanja u Kaliforniji , Oregonu, Vašingtonu i na Havajima - time su završeni izbori na čitavoj teritoriji SAD.

Države u kojima je Obama pobedio, odnosno osvojio elektorke glasove, prema procenama na osnovu preliminarnih rezultata, su: Kalifornija - 55, Kolorado - 9, Konektikat - 7, Delavear - 3, Distrik Kolumbija - 3, Florida 27, Havaji - 12, Ilinois - 21, Indijana - 11, Ajova - 7, Indijana - 11, Merilend 10, Masačusets - 12, Mejn - 4, Mičigen - 17, Minesota -10, Nevada - 5, Nju Meksiko - 5, Nju Hepmšajr - 4, Nju Džersi - 15, Nju Jork - 31, Ohajo - 20, Oregon -7, Pensilvanija - 21, Rod Ajland - 4, Vermont - 3, Virdžinija - 13, Vašington - 11, Viskonsin - 10.

Države u kojima je Džon Mekejn verovatno odneo pobedu su: Alabama - 9, Aljaska - 3, Arizona - 10, Arkanzas - 6, Dzordzija - 15, Ajdaho - 4, Kanzas - 6, Kentaki - 8, Luizijana - 9, Misisipi - 6, Nebraska -4, Severna Dakota -3, Oklahoma - 7, Južna KArolilna -8, Južna Dakota - 3, Tenesi - 11, teksas - 32, Juta -5, Zapadna Virdzinija -5, Vajoming - 3.

Нема коментара: