brojač poseta

четвртак, 20. новембар 2008.

AMERIKA DOTAKLA DNO

Zbog nemogućnosti da se same izbore sa finansijskom krizom, SAD su od Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Katara zatražile skoro 300 milijardi dolara pomoći

s

Propast... Ukoliko SAD nastave da pozajmljuju novac od drugih država, jednog dana Amerika bi mogla da padne u ropstvo

Sjedinjene Američke Države ne mogu same da se izbore s globalnom ekonomskom krizom, koja se sve više zahuktava. Kuvajtski dnevnik „Al Sejašah" objavio je da su SAD bile prinuđene da od četiri zemlje Persijskog zaliva, bogate naftom, traže skoro 300 milijardi dolara pomoći.

Pozivajući se na dobro obaveštene izvore, kuvajtski list je ukazao da je Amerika zatražila 120 milijardi dolara od Saudijske Arabije, 70 milijardi dolara od Ujedinjenih Arapskih Emirata, 60 od Katara i 40 od Kuvajta. „Al Sejašah" navodi da je Vašingtonu ta suma potrebna kao pomoć za suočavanje s posledicama finansijske krize i sprečavanje klizanja američke ekonomije u duboku recesiju.

- SAD planiraju da taj novac upotrebe za pomoć bankama, autoindustriji i kompanijama u drugim sektorima koji su pogođeni previranjem na globalnom finansijskom tržištu - piše „Al Sejašah".

slika

Milionski zajam... Guverner Centralne banke Kuvajta šeik Salem al Sabah daće 40 milijardi dolara za posrnulu privredu SAD

List dodaje da su SAD, pored novca, od Kuvajta zatražile i da otpiše irački dug koji se procenjuje na oko 16 milijardi dolara.

U prilog istinitosti navoda kuvajtskog dnevnika ide i juče objavljena prognoza Uprave federalnih rezervi SAD (FED), na osnovu koje se može zaključiti da je i vodeća svetska ekonomija zapala u duboku recesiju. FED je, naime, saopštio da je američka ekonomija verovatno ušla u recesiju u drugoj polovini 2008. i da bi takvo stanje moglo da se nastavi i tokom prve polovine iduće godine.

- Stopa nezaposlenosti u SAD će se uvećati u tekućem i tokom naredna dva kvartala sa 6,5 procenata, koliko je zabeleženo u oktobru, na oko 7,1 odsto - predviđaju eksperti FED-a.

Analitičari, međutim, kažu da bi stopa nezaposlenosti u SAD mogla da se poveća i znatno više od FED-ovih predviđanja ukoliko se ostvari crna prognoza čelnika američke automobilske industrije, prema kojoj bi još 2,5 miliona ljudi ostalo bez posla.

Američki ekonomski stručnjaci tvrde da će privreda SAD početi da se oporavlja najranije početkom 2010. godine, uprkos predviđanjima FED-a da će se to dogoditi već u drugom polugođu iduće godine.

Irskoj još 2,5 milijardi

Nordijske zemlje odobrile su zajam Islandu od 2,5 milijardi dolara, pridružujući se MMF-u koji je odobrio 2,1 milijardu dolara.

- U sklopu programa MMF-a, nordijske zemlje Norveška, Finska, Švedska i Danska blisko su sarađivale i odlučile da, na već odobrenu 2,1 milijardu dolara zajma, Islandu dodele dodatnih 2,5 milijardi dolara - istaknuto je u zajedničkom saopštenju ministara finansija nordijskih zemalja.

- Boljitak se može očekivati najranije početkom 2010, a moguće je čak i kasnije. Ono što Americi uskoro sledi jeste deflacija, odnosno opšti pad cena, uz istovremeno drastično smanjenje privredne aktivnosti, domaće tražnje i zaposlenosti - zaključuju stručnjaci.

I Evropa u ozbiljnoj finansijskoj krizi

Privreda Evropske unije (EU) zapala je, slično američkoj, u ozbiljnu krizu. U Briselu je naime objavljeno da se priprema paket pomoći vredan 164 milijarde dolara, u cilju stimulisanja privreda svih članica Unije.

Sredstva za taj paket trebalo bi da se osiguraju tako što će svaka članica Evropske unije izdvojiti za realizaciju programa jedan odsto od vrednosti svog bruto domaćeg proizvoda. Plan EU trebalo bi da se usvoji do kraja novembra, dok bi politički prvaci Evropske unije o tome raspravljali na redovnom mesečnom skupu u decembru ove godine. Ni azijske privrede nisu u boljoj situaciji.

Kina je saopštila da je stanje u zemlji kritično zbog sve više otpuštanja. Ta zemlja je najavila posebne mere da bi obuzdala rastuću nezaposlenost i stala na put građanskim nemirima, koje očekuje u najskorije vreme.

Нема коментара: