brojač poseta

уторак, 14. октобар 2008.

Zbog rasprave pucao u taksi, pogodio putnika

Novosađanin Nikola S. (20) uhapšen je juče zbog sumnje da je u noći između subote i nedelje pucao u taksi vozilo u kojem su se nalazila četiri putnika, pri čemu je, čistom srećom, samo jedan mladić lakše povređen. Pucnjavi je prethodila svađa taksiste Miće S. i osumnjičenog koji je, iznerviran, potegao pištolj i pucao. Ovo je treći napad na novosadske taksiste u poslednjih nekoliko meseci, pa oni imaju sve više razloga da strahuju za sebe, ali i svoje mušterije.

Okršaj se dogodio u noći između petka i subote, kada je Miroslav J. (20) iz Kraljeva sa svoja tri prijatelja seo u "Beli taksi" na stajalištu u Ulici Modene. Prilikom izlaska sa parkinga taksista Mića S. je zamalo izbegao sudar sa "fijatom" kojim je upravljao osumnjičeni. Tu je, tvrdi taksista, razmenjeno par reči, ali bez većih uvreda, nakon čega su oba vozila krenula u pravcu Bulevara Mihajla Pupina. Na raskrsnici, mladić je potegao pištolj, ciljajući u taksistu.
- Mladić koji je bio suvozač u "fijatu" mi je, kroz otvoreni prozor, doviknuo: "Šta se praviš pametan?" a zatim je potegao pištolj i zapucao - izjavio je policiji taksista, koji nakon pucnjave još uvek nije mogao da veruje šta se dogodilo.
Kako su oba vozila bila u pokretu, metak je prošao kroz zadnje levo staklo, proleteo pored glava trojice mladića na zadnjem sedištu i okrznuo po vratu Miroslava J. koji je sedeo na mestu suvozača. Šokirani taksista je nakon pucnjave skrenuo u Ulicu Žarka Zrenjanina, gde su svi u neverici napustili auto. Tek po izlasku iz vozila Miroslavljevi prijatelji su primetili da im je prijatelj pogođen u vrat. Srećom, rana je bila samo površinska, tako da je mladić nakon ukazane pomoći pušten kući.
"Fijata" u kojem se nalazio osumnjičeni za to vreme je pobegao sa lica mesta. Nakon dva dana potrage, policija je u Ulici Bem Lilike na Grbavici prvo pronašla odbačen pištolj, za koji je utvrđeno da je korišćen u pucnjavi da bi ubrzo našla osumnjičenog mladića privedenog juče. Napad na kolegu novosadski taksisti su protumačili kao još jedan brutalan pokazatelj da je ova profesija sve rizičnija, i da se čak ni stranke više ne mogu osećati bezbedno u taksi vozilima.
- Ova profesija nosi svoj rizik, ali nikada do sada nismo pomišljali da možemo postati tako otvorene žrtve bahatosti. Vozači taksija su veoma ugroženi, što automatski otvara i pitanje bezbednosti naših stranaka - kaže Sava Živanić, direktor "Belog taksija".
On je istakao da bi taksisti trebalo da dobiju drugačiji status kako bi se napadi na njih oštrije kažnjavali. Mada su do sada razna udruženja zahtevala od nadležnih da im se dodeli status službenih lica, do sada nisu naišli na razumevanje.

Tri napada za pet meseci
Taksista „Lav taksija” je takođe bio meta nervoznog vozača sredinom avgusta. Nakon manjeg sudara na parkingu na Telepu, izbila je tuča između taksiste i mladića iz „golfa” sa kojim se neposredno sudario. U tuči su korišćene pesnice i šipke, a incident je prekinut kada je jedan od putnika iz golfa takođe potegao pištolj na taksistu. Nekoliko meseci ranije, napadnut je i vozač „Novus taksija” kojem je mladić kojeg je vozio stavio nož pod grlo, zahtevajući da mu preda sav novac.

Нема коментара: