brojač poseta

четвртак, 30. октобар 2008.

ZATVORENA STOČNA PIJACA U KRALJEVU

Veoma prometnoj stočnoj pijaci zabranjen je rad a da prethodno nije obezbeđeno neko drugo mesto za trgovinu, pa niko ne zna da kaže gde će se ubuduće prodavati stoka u ovom delu Srbije

Ilegalna trgovina stokom... Divlja pijaca u okolini Kraljeva

Ilegalna trgovina stokom... Divlja pijaca u okolini Kraljeva

Posle više decenija sa kraljevačke stočne pijace, jedne od najvećih u Srbiji, naredne noći neće se čuti rika goveda. Odlukom veterinarske inspekcije koja je doneta nakon prošlonedeljne kontrole, ovom prostoru za promet krupne i sitne stoke, koji se u Kraljevu već decenijama tradicionalno obavlja petkom, zabranjen je rad jer ne ispunjava uslove.

Divlja trgovina neometano teče

Direktor „Pijace" Miloš Rakiće je rezigniran što se već godinama u noći između četvrtka i petka na pristupnim putevima odvija trgovina na divlje, ali da to niko ne sprečava, kao da tamo ne postoji opasnost od zaraze, već inspekcija zatvara pijacu na kojoj je svako grlo bilo bar veterinarski evidentirano. Rakić kaže i da, prema njegovim saznanjima, nijedna stočna pijaca u Srbiji nije registrovana, ali je samo kraljevačka zatvorena. Na to predstavnik Ministarstva poljoprivrede Milošev naglašava da su u njihovoj nadležnosti objekti za prodaju stoke i da veterinarski inspektori ne mogu da zaustavljaju ili rasteruju vozila sa stokom po putevima. Međutim, na pitanja koje su još pijace zatvorene, a koje ispunjavaju uslove, Milošev nam nije odgovorio.

Na prostoru većem od jednog hektara petkom je bilo i do hiljadu grla goveda, svinja, ovaca... Gde će se od sada prodavati, nije teško naslutiti - po prigradskim ledinama, na divljim pijacama.

Kraljevačkoj stočnoj pijaci nedostaje štošta, ali je najveći problem lokacija, jer se nalazi na jedva dvesta metara od centra grada.

- Ova stočna pijaca je zatvorena jer ne ispunjava veterinarsko-sanitarne uslove. Mi ne želimo širenje zaraze u centru grada i rešenje je doneto u interesu građana - kaže pomoćnik generalnog inspektorata za veterinu u Ministarstvu poljoprivrede dr Goran Milošev.

Direktor JKP „Pijaca" Miloš Rakić priznaje da su inspektori poslednjih godina u više navrata upozoravali i preduzeće i lokalnu samoupravu da će zabraniti rad stočne pijace. Međutim, Rakić naglašava da je pre godinu dana „Pijaca" od Ministarstva tražila stav o budućnosti stočnih pijaca, ali da do danas nije stigao odgovor.

- Izgradnja nove stočne pijace je investicija od najmanje milion evra. I mi i grad hteli smo da znamo da li su stočne pijace na otvorenom dugoročno rešenje da ne bismo davali pare za nešto što će biti zabranjeno kroz dve-tri godine. Odgovor nismo dobili - kaže Rakić.

Svi su saglasni jedino oko toga da je pijaca u nadležnosti lokalne samouprave. Načelnik Raškog okruga Mateja Mijatović ističe da je pre godinu dana predsedavao sastankom na kome su bili i predstavnici opštine.

- Od tada se nismo pomerili sa mesta, lokalna samouprava nije ništa preduzela - navodi načelnik okruga.

Gradonačelnik Kraljeva Miloš Babić, učesnik ovog sastanka, na prozivku načelnika okruga nije želeo da odgovori, uz obrazloženje da javna preduzeća nisu u njegovoj nadležnosti.

Telad u noći... Trgovina se obavljala u rane jutarnje sate svakog petka

Telad u noći... Trgovina se obavljala u rane jutarnje sate svakog petka

U ovom tekstu ne možemo dati informaciju poljoprivrednicima na koju stočnu pijacu da se preusmere, jer na to pitanje odgovor nismo ni od koga mogli da dobijemo. Upućeni ocenjuju da će zabrana rada možda najveće stočne pijace u Srbiji promet stoke u ovom kraju Srbije potpuno oterati u nelegalne tokove. Od toga će na šteti biti seljaci, a na koristi klaničari i šverceri, jer će cena stoke pasti.

Нема коментара: