brojač poseta

среда, 15. октобар 2008.

Za brutalnost u školi najstroža kazna ukor

Učenici novosadskih srednjih škola proteklih dana ponovo su napadali njihovi vršnjaci. Oni su ih u više navrata pljačkali, fizički maltretirali, pa čak i gasili cigarete po njima. Ovo je uznemirilo uprave srednjih škola i one upozoravaju da je pojava vršnjačkog nasilja sve češća, dok su ovlašćenja samih škola sve manja.Šesnaestogodišnjaci M. B. i S. M, kao i Dragan K. (18) iz Novog Sada nedavno su uhapšeni pod sumnjom da su počinili više razbojništava nad učenicima Medicinske i Elektrotehničke škole. Istovremeno, policija je pokrenula prekršajnu prijavu i protiv učenika Saobraćajne škole M. Š. (15), koji je svom vršnjaku, u školskom dvorištu, ugasio cigaretu na lice. Osim prekršajne prijave, ovaj učenik će u školi biti kažnjen ukorom, što je ujedno i najveća kazna kojom prosvetna ustanova može da kazni nasilnike iz školskih klupa.
- Ukor direktora i prijava policiji su jedine mere koje škola može da primeni u ovakvim slučajevima. Praktično, ruke su nam vezane - kaže Mirjana Pavlović, direktorka Saobraćajne škole čiji je M. Š. učenik.
Prema njenim informacijama, M. Š. do sada nije bio sklon incidentima u školi. Međutim, škole često ni nemaju konkretna saznanja o ponašanju svojih učenika.
- Imamo nekoliko učenika za koje smo samim slučajem otkrili da iza sebe već imaju poveće dosijee koje vuku još iz osnovne škole. Nažalost, to saznamo tek kada počine neko dugo krivično delo u našoj školi - kaže Pavlovićeva, napominjući da bi školama pomoglo da imaju bolju saradnju sa policijom.
Ona je takođe istakla da je situacija bila mnogo bezbednija dok su postojali školski policajci. Za razliku od M. Š, maloletni razbojnici M. B, S. M. i njihov saučesnik Dragan K. su u napadima na srednjoškolce koristili i nož, kako bi ih prisilili da im predaju novac i mobilne telefone. Motivi napada nisu uvek bili samo materijalne prirode jer je ova grupa, kako tvrde u policiji, ponekad tukla svoje žrtve iz čiste obesti. Nakon što su saslušani pred sudijom, trojica osumnjičenih su pušteni da se brane sa slobode.

Zakon blag prema maloletnim prestupnicima
Prema Zakonu o maloletnim licima, M. B. i S. M., uprkos težini i broju krivičnih dela, najverovatnije neće dobiti zatvorsku kaznu. Ukoliko nisu počinili delo za koje je predviđena veća kazna od pet godina, maloletni nasilnici u većini slučajeva budu kažnjeni nekom vaspitnim merom kao što je ukor suda ili pojačan nadzor.

Нема коментара: