brojač poseta

понедељак, 13. октобар 2008.

VOŽNJOM IZAZVAO NEREDE

U izraelskom gradu Ako već pet dana traju sukobi između Jevreja i Arapa, a započeo ih je Arapin koji se provozao kroz jevrejsko naselje na Dan pokajanja, kad se saobraćaj obustavlja

s1

Opšti haos... Policija već pet dana hapsi izgrednike

Sukobi između jevrejskih i arapskih stanovnika izraelskog grada Ako (Akre), koji traju od srede, nikako ne jenjavaju. Do sada mrtvih nije bilo, ali je povređeno više desetina ljudi, uništeno je 12 arapskih kuća, a policija, koja je vodenim topovima pokušala da rastera izgrednike, uhapsila je do sada 32 ljudi.

Javna osuda vozača Arapina

Lideri arapske zajednice sastali su se juče sa komandirom severnog okruga izraelske policije i komandirom stanice u Aku.

U cilju postizanja mira u Aku oni su se dogovorili da zajedno javno osude vozača Arapina, čija je vožnja na Jom kipur kroz jevrejski kvart bila povod za nerede.

Povod za sukobe u Aku, gradu koji je nekada bio simbol mirnih odnosa dva naroda, bila je vožnja jednog Arapina kroz jevrejski kvart, baš na jevrejski verski praznik Jom kipur, odnosno Dan pokajanja. Tog dana se, inače, zaustavlja sav saobraćaj, a dozvolu za vožnju imaju samo policijska i kola Hitne pomoći. Jevrejski mladići su zasuli kamenicama vozilo, a ljutiti Arapi su potom krenuli da lupaju vozila i izloge prodavnica u glavnoj ulici. Vozač tvrdi da nije nameravao da povredi osećanja Jevreja koji poštuju Dan pokajanja.

Po izbijanju nereda, zvaničnik radikalnog islamističkog Hamasa u Gazi Mušir al Masri zapretio je da će doći dan kad će Ako biti očišćen od cionista, što je dodatno rasplamsalo sukobe. To je navelo Jevreje koji pozivaju na nerede da apeluju na bojkot arapskih radnji. Ujedno su neki od vođa jevrejskih naseljenika na zapadnoj obali Izraela, koji se smatraju ekstremistima, najavili dolazak u Ako da bi odbranili svoje sunarodnike.

s2

Gnev... Jevreji spalili 12 arapskih kuća i proglasili opšti bojkot arapskih prodavnica

Zbog bojazni da se neredi ne prošire na čitavu zemlju, izraelska policija pojačala je pripravnost i u drugim gradovima u kojima je stanovništvo izmešano. Bezbednost je pojačana u Jerusalimu, Haifi, Jafi, Ramli i Lodu.

fakti

n U Izraelu živi oko 1,5 miliona Arapa, što čini petinu stanovništva

n Izraelski Arapi su palestinskog porekla, oni koji su ostali u Izraelu posle stvaranja jevrejske države 1948. i njihovi potomci

n Grad Ako do sada je bio simbol mirnih odnosa između Arapa i Jevreja

Odlazeći izraelski premijer Ehud Olmert pozvao je juče na zaustavljanje nasilja između Jevreja i Arapa, ocenivši da su žitelji Aka taoci grupe ekstremista.

- Dao sam instrukcije policiji da nimalo ne toleriše nasilje u gradu - rekao je Olmert svojim ministrima.

Glavni izraelski policijski inspektor David Koen je najavio da će policijsko pojačanje ostati na snazi u gradu Aku dok se ne postigne primirje sukobljenih strana.

Ministar javne bezbednosti Izraela Avi Dihter naredio je, međutim, da policajci ne koriste živu municiju i šok-bombe pri razdvajanju sukobljenih strana, već samo vodene topove.

Нема коментара: