brojač poseta

петак, 10. октобар 2008.

ŠUT-KARTA ZA CRNU GORU

Srpska vlada odlučila da iz Beograda protera ambasadore Crne Gore i Makedonije pošto su prethodno priznale nezavisnost Kosova

s
Ambasadorka Crne Gore snimljena sinoć kako odlazi kada je proglašena kao persona non grata...

Vlada Srbije donela je sinoć odluku da protera ambasadore Crne Gore i Makedonije pošto su ove države prethodno priznale nezavisnost Kosova. Odluka je doneta u skladu s Akcionim planom Vlade i predstavlja prvi odgovor na ugrožavanje našeg teritorijalnog integriteta od strane ove dve države.

Bitka s vremenom

Tokom jučerašnjeg dana trajalo je vremensko nadmudrivanje između srpske, crnogorske i makedonske vlade. Sednica Vlade Srbije je počela u 15, umesto u uobičajenih 13 časova, jer je kabinet Mirka Cvetkovića čekao da vidi šta će uraditi vlade Crne Gore i Makedonije.
Sednica vlade Crne Gore trajala je četiri sata, nakon čega je prekinuta, da bi se premijer Milo Đukanović iskonsultovao sa šefovima poslaničkih grupa.
Istovremeno, Crna Gora je čekala da Makedonija prva prizna nezavisnost Kosova, ali se to nije dogodilo.

Ovo je prvi slučaj proterivanja ambasadora iz Srbije otkako je 17. februara Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost. Takođe, Vlada je juče donela odluku da se iz Crne Gore i Makedonije, odmah po proglašenju nezavisnosti Kosova, povuku ambasadori Zoran Lutovac i Zoran Popović.
Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić rekao je sinoć da je Vlada uskratila gostoprimstvo ambasadoru Crne Gore u Beogradu nakon odluke ove zemlje da prizna nezavisnost Kosova i Metohije.
- Vlada je donela odluku da obavesti Podgoricu da prisustvo njenog zvaničnog predstavnika u Beogradu više nije poželjno. Ovo je korak predviđen Akcionim planom. Mi smatramo da ovaj potez predstavlja adekvatnu meru s obzirom da zemlje regiona imaju posebnu odgovornost za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu. Odluka Crne Gore je teža utoliko što je Generalnoj skupštini UN uzvojena srpska rezolucija. Ova odluka je doneta pod pritiskom onih čije su ideje i gledanje na kosovski problem poražene prilikom glasanja u UN. Pošto su ti pritisci odneli prevagu pri odlučivanju Vlade Crne Gore, mi smo se odlučili na ovakav korak. Moramo pokazati čvrstinu i odlučnost u odbrani našeg teritorijalnog integriteta i suverentiteta i nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN naša reakcija na svako ugrožavanje našeg teritorijalnog integriteta biće odlučna - rekao je Vuk Jeremić.

anka vojvodic

Evo ruke, al' da priznate Kosovo... Američki ambasador Kameron Manter i ambasador CG Anka Vojvodić

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen izjavio je sinoć da je Vlada Crne Gore jednoglasno odlučila da prizna nezavisnost Kosova.
- Odlučilo smo da sa Prištinom uspostavimo pune diplomatske odnose. Ova odluka uskladena je sa odlukom vlade Makedonije. Ona je doneta jer smo bili vođeni našim strateškim interesima, uključivanjem u evropske i atlantske integracije, a posebno neophodnošću pune stabilnosti na našim granicama i u regiji - rekao je Roćen.

Popović: Nismo ubedili Đukanovića!

Lideri opozicije nisu uspeli da odvrate crnogorskog premijera Mila Đukanovića od namere da prizna nezavisnost Kosova, saopštio je predsednik Narodne stranke Predrag Popović posle sastanka sa Đukanovićem.
- Đukanović nije ponudio uverljivu argumentaciju za razloge da Crna Gora u ovom trenutku prizna Kosovo - rekao je Popović. Predsednik SNS Andrija Mandić je rekao da je opozicija „učinila što je mogla", a da će „ostalo reći narod".

On je sinoć rekao da žali zbog odluke Vlade Srbije da uskrati gostoprimstvo crnogorskom ambasadoru u Srbiji Anki Vojvodić.
- Mogu samo da izrazim žaljenje zbog takve, po mom mišljenju, ishitrene odluke Vlade Srbije, koja će, verujem, biti kratkoročna - kazao je Roćen.
On je rekao da Crna Gora neće preduzeti recipročne mere prema ambasadoru Srbije u Podgorici Zoranu Lutovcu.
Ambasadorka Crne Gore u Beogradu Anka Vojvodić ocenila je da mera koja joj je izrečena nije promišljena, ali je istakla da će je poštovati.
- Nadam se da će naši odnosi u budućnosti da budu onakvi kakvi su bili do sada i da će se obezbediti stabilnost naših država i regiona u celini - rekla je Vojvodić. Inače, drama u vezi sa crnogorskim priznanjem Kosova trajala je juče čitav dan. Crnogorski premijer Milo Đukanović prekinuo je popodne sednicu vlade, koja je počela rano ujutro, kako bi se sastao sa liderima parlamentarne opozicije, na njihov zahtev. Sastanak je trajao nešto više od sat vremena, Đukanović je saslušao zahteve da se o priznanju Kosova raspiše referendum, da bi odmah potom Vlada nastavila rad i priznala Kosovo.

Нема коментара: