brojač poseta

среда, 29. октобар 2008.

UHAPŠENI MILADIN I KONZUL!

Miladin Kovačević i konzul Slobodan Nenadović uhapšeni po nalogu tužilaštva. SAD prepustile „slučaj Kovačević" Srbiji, Kovačeviću preti kazna od najviše 14 godina zatvora

Pritvor... Miladin Kovačević (levo) odveden na saslušanje u Palatu pravde

Pritvor... Miladin Kovačević (levo) odveden na saslušanje u Palatu pravde

Student Miladin Kovačević (20) i Slobodan Nenadović, bivši konzul Srbije u Njujorku, uhapšeni su juče po nalogu Republičkog tužilaštva zbog sumnje da su izvršili nekoliko krivičnih dela! SAD prepustile „slučaj Kovačević" Srbiji. Kovačeviću po srpskim zakonima, preti maksimalna kazna od 14 godina zatvora!

Bolje da mu sude u Srbiji

Posle privođenja Miladina Kovačevića u Košarkaškom klubu „Vrbas", čiji je Kovačević igrač, kažu da je dobro što će dalji postupak voditi pravosuđe u Srbiji.

- Drago nam je što je američko pravosuđe ustupilo predmet Miladina Kovačevića domaćim pravosudnim organima i nadamo se da će Miladina pustiti da se brani sa slobode do konačne presude - izjavio je kapiten KK „Vrbas" Bojan Marković. On je rekao da očekuje da će Kovačević nastaviti da trenira u vrbaskom klubu, koji se takmiči u Prvoj B ligi, dodavši da je njegova igra veoma značajna za klub.

Miladin Kovačević i Slobodan Nenadović pozvani su juče pre podne na informativni razgovor u beogradsku policiju. Njima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i oni su popodne prebačeni kod istražnog sudije u Drugi opštinski sud u Palatu pravde. Istražni sudija posle saslušanja treba da odluči o zahtevu tužilaštva za sprovođenje istrage i određivanje pritvora. Kovačević se tereti za tri, a Nenadović za jedno krivično delo.

- Kovačević je izneo svoju odbranu u policiji povodom podsticanja na zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanja isprave, dok se povodom krivičnog dela nanošenja teških telesnih povreda branio ćutanjem - rekao je njegov novi advokat Borivoje Borović.

On je objasnio da Kovačević nije hteo da se izjasni o krivičnom delu teške telesne povrede pošto tužilac nije odgovorio na pitanje da li je postupak protiv njega pokrenut po zamolnici američkih vlasti ili je ustupljen srpskom pravosuđu.

- Nije nam predočen nijedan dokument koji su američke vlasti nedavno prosledile srpskom tužilaštvu, a koji se tiče krivičnog postupka koji se protiv Kovačevića vodi u SAD - kaže Borović.

Nenadoviću se stavlja na teret da je zloupotrebio službeni položaj s krivičnim delom falsifikovanja službene isprave, u vezi sa izdavanjem putne isprave Kovačeviću, protiv koga se vodio postupak u SAD zbog nanošenja teških telesnih povreda američkom državljaninu Brajanu Štajnhaueru.

Tomo Zorić, portparol Republičkog tužilaštva, potvrdio je da su Kovačević i Nenadović privedeni po nalogu tužilaštva.

- Tužilaštvo je predložilo određivanje pritvora za obojicu jer su konzularni predstavnici Srbije omogućili izdavanje putne isprave Kovačeviću, koji je i napustio teritoriju SAD, i to za vreme trajanja jemstva koje je položio preko konzulata Srbije - rekao je Zorić.

Petar Kovačević, koji je juče sa sinom došao u Beograd, demantovao je da je njegov sin Miladin uhapšen.

- Moj sin je dobrovoljno otišao u policijsku stanicu. Dobio je poziv da se javi u beogradsku policiju u bivšoj ulici 29. novembra. Međutim, oni su mu odredili pritvor - rekao je Petar.

Ukoliko se Miladinu bude sudilo u Srbiji, najveća moguća kazna za sva tri krivična dela za koja se tereti je 14 godina, dok je u Americi 25 godina! Za svako krivično delo za koje se u Srbiji tereti Miladin Kovačević propisane su iste zatvorske kazne. Za podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja pripisana je kazna od šest meseci do pet godina, a ista kazna je zaprećena i za falsifikovanje isprava i nanošenje teških povreda, osim u slučaju ako žrtva nije bila životno ugrožena.

- Sva dela, prema našim zakonima, imaju istu težinu. U slučaju da bude osuđen, kazna može da bude različita, u zavisnosti za koja dela bude osuđen i na koji period. Ukoliko bude osuđen na maksimalnu kaznu za svako delo, onda bi dobio jedinstvenu kaznu do 14 godina - kaže za Press poznati beogradski advokat, i ističe da posle suđenja pred našim sudom SAD više nemaju pravo da ga krivično gone jer je postupak po međunarodnom ugovoru prosleđen našem pravosuđu.

Sumnja... Bivši konzul Slobodan Nenadović tereti se za zloupotrebu službenog položaja

Sumnja... Bivši konzul Slobodan Nenadović tereti se za zloupotrebu službenog položaja

Kovačevića američke vlasti terete za krivično delo koje se, prema njihovom zakonu, zove „napad prvog stepena" i za koje je zaprećena kazna od pet do 25 godina zatvora! To krivično delo kao takvo ne postoji u srpskom krivičnom zakonu, ali bi se moglo prevesti kao nanošenje teških telesnih povreda. Američko ministarstvo pravde je početkom oktobra dostavilo našem Ministarstvu pravde dokumentaciju iz predmeta koji se u državi Njujork vodi protiv Kovačevića.

Нема коментара: