brojač poseta

четвртак, 30. октобар 2008.

Uhapšen ubica Iva Pukanića

Na desetak kilometara od granice sa Srbijom uhapšeni Robert Matanić, njegov brat Luka i Amir Mafalani, za koje se veruje da su umešani u ubistvo suvlasnika "Nacionala" i povezani sa srpskim mafijašem Jocom Amsterdamom

robert matanic

Hrvatska policija uhapsila je juče u blizini granice sa Srbijom tri muškarca za koje se sumnja da su povezani sa ubistvom suvlasnika nedeljnika "Nacional" Iva Pukanića i njegovog saradnika Nika Franjića. Prema nezvaničnim informacijama, reč je o Robertu Mataniću (30), njegovom bratu Luki (23) i Amiru Mafalaniju, a svu trojicu policija dovodi u vezu sa srpskim mafijašem Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam.

Ujedno je policija javnosti juče prikazala snimak nadzornih kamera od 23. oktobra, dana kad je ubijen Ivo Pukanić, na kojem se vidi motociklista sa kacigom koji je dovezao skuter u dvorište zgrade "Nacionala" u 12.40 časova, parkirao ga pored "leksusa" u vlasništvu suvlasnika nedeljnika i otišao u 12.44. Ispostavilo se da je na taj skuter bila prikačena bomba, koju je neko aktivirao kad je Pukanić otvorio vrata svog automobila. Inače, policija veruje da su u Pukanićevoj likvidaciji učestvovala dva čoveka i da je motociklista jedan od njih, i to onaj sa fotorobota, objavljenog prošle subote.

Veljović: Dva Srbina među uhapšenima

Direktor srpske policije Milorad Veljović izjavio je juče da su među uhapšenima za ubistvo Iva Pukanića dva srpska državljanina.

- U neposrednom kontaktu sa direktorom hrvatske policije Vladimirom Faberom saznao sam da su uhapšena naša dva državljanina. U svakodnevnom smo kontaktu sa kolegama iz Hrvatske i zasad smo dali operativna saznanja, koja su u punoj meri doprinela eventualnom rasvetljavanju ovog krivičnog dela - rekao je Veljović.

Preko serijskog broja skutera bombe policija je došla do Roberta Matanića, koji je treći po redu kupac tog dvotočkaša. Nakon nekoliko dana prisluškivanja hrvatska policija je juče na desetak kilometara od granice sa Srbijom uhapsila trojicu osumnjičenih u pratnji jednog srpskog državljanina, čije ime nije navedeno.

Niko od policijskih zvaničnika, međutim, juče nije želeo niti da potvrdi niti da demantuje identitet uhapšenih.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko za HRT je samo potvrdio da je policija na tragu ubicama Pukanića i Franjića.

Ni portparol Uprave policije Krunoslav Borovec nije želeo da govori o konkretnim imenima.

- Već nekoliko dana traje opsežna istraga u celoj Hrvatskoj tokom koje je ispitan veliki broj ljudi i to je posao koji će se nastaviti sutra i narednih dana - rekao je Borovec.

Inače, srpski mediji su pre više od godinu dana pisali da je Robert Matanić od Joce Amsterdama dobio nalog da likvidira bugarskog narko-bosa Baja Milu. Građani Srbije Matanića pamte po hapšenju u martu 2005. nakon što se naoružan pištoljima i ručnim bombama zabarikadirao u sobu u hotelu "Ineks - Krajina" u Negotinu i tražio izručenje Hrvatskoj. S njim je tada bio i izvesni Tomislav Marjanović, koji se predao čim je policija opkolila hotel.

Matanić je nedugo zatim izručen Bugarskoj, gde je u zatvoru proveo osam meseci i 19 dana zbog optužbi da je kao plaćeni ubica likvidirao bugarske narko-bosove, ali je pušten zbog nedostatka dokaza. On je, naime, bio vođa grupe od 12 Hrvata koju je u septembru 2004. godine bugarska policija osumnjičila za niz mafijaških likvidacija u Sofiji.

Jocić umešan i u ubistvo Hodakove?

Srpski mafijaš Joca Amsterdam, koji se povezuje sa Matanićem, u Hrvatskoj je počeo da se pominje početkom oktobra posle ubistva Ivane Hodak, ćerke advokata Zvonimir Hodaka, zastupnika generala Vladimira Zagoreca, optuženog za zloupotrebu položaja i krađu dijamanata vrednih nekoliko miliona evra.

O Joci Amsterdamu i o ulasku srpske mafije na područje Hrvatske pisao je Pukanić u "Nacionalu" svega nekoliko dana pre nego što je likvidiran. Prema pisanju tog nedeljnika, Sreten Jocić pokušao je da preuzme poslove Vladimira Zagoreca u Hrvatskoj, vredne oko 42 miliona evra. "Nacional" je posle ubistva Hodakove objavio tekst o tome da je zbog Ivanine veze s Ljubom Pavasovićem Viskovićem, navodno propalo Jocićevo preuzimanje Zagorecovih poslova.

Policija objavila snimak Pukanićevog ubice

Нема коментара: