brojač poseta

среда, 01. октобар 2008.

Uhapšen gradonačelnik Zrenjanina

Beograd -- Gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević uhapšen je u sklopu policijske akcije protiv članova "građevinske mafije", saznaje B92.

Goran Knežević
Goran Knežević
Osim Kneževića uhapšeni su i načelnik odeljenja za urbanizam opštine Zrenjanin Halas Nikola, kao i vlasnik novosadske firme "Gvozden" Grgur Uglješa.

Uhapšeno je i desetak osoba osumnjičenih za malverzacije u vezi s građevinskim zemljištem. Grupa se, prema tim informacijama, sumnjiči za nameštanje tendera za usluge opštine i turističke organizacije Zrenjanin i malverzacije sa građevinskim zemljištem.

Slučaj, kako saznajemo, vodi Specijalno tužilaštvo.

Ko je Goran Knežević

Goran Knežević je na funkciju gradonačelnika Zrenjanina izabran već drugi put. Spekulacije da je umešan u afere pojavile su se kada je smenjen s mesta predsednika vojvođanskih demokrata u junu prošle godine.

Podsetimo, pre mesec dana predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić na Glavnom odboru najavio je obračun s korupcijom i u redovima svoje stranke.

Goran Knežević je do skoro bio član predsedništva Demokratske stranke, a u junu prošle godine bio je prvi čovek vojvođanskih demokrata, kada je na tu funkciju postavljen Dušan Elezović. Tada se spekulisalo da je Knežević smenjen zbog sumnji da je bio umešan u sumnjive poslove i povezanosti s tajkunima.

Od 2006. do početka 2008. godine, pod Kneževićevim vođstvom, Zrenjanin je sklopio više od 20 ugovora o „grinfild“ investicijama, čija ukupna vrednost prelazi 400 miliona evra.

Na USAID-ovom takmičenju lokalnih samouprava o ostvarenim uslovima za poslovanje “Investirajte u Srbiju” 2006. godine Zrenjanin, na čijem je čelu, osvojio je zvanje najatraktivnijeg grada za investiranje u Srbiji.

2007. godine Zrenjanin je proglašen za grad budućnosti, a godinu dana kasnije ovaj grad Svetska banka rangirala na prvo mesto među gradovima u Srbiji u pogledu ukupno oranizovanog poslovnog ambijenta.

Zbog sve intenzivnijeg razvoja, Zrenjanin poslednih godina postaje meka za građevinare. Cene kvadrata vrtoglavo rastu, gradilišta niču na sve strane, a u javnosti su se čule spekulacije da se veliki broj tih poslova obavlja nelegalno.

Goran Knežević je inače dobitnik nagrade "Gradonačelnik s vizijom", kao najbolji lider lokalne samouprave u Srbiji za 2007.

Goran Knežević rođen je 1957. godine. Diplomirao je ekonomiju na Beogradskom univerzitetu, ali se sedamdesetih profesionalno bavio košarkom. Igrao je u Proleteru iz Zrenjanina, Vojvodini iz Novog Sada i beogradskom Partizanu, sa kojim je u sezoni 1978/79, osvojio prvenstvo Jugoslavije, kup Jugoslavije i evropski kup Radivoja Koraća. Za prvog čoveka Košarkaškog saveza Srbije i Crne Gore izabran je 2005 godine i na toj funkciji osto je godinu dana.

Bio je narodni poslanik u skupštini Srbije u sazivu od 2003. do 2007. godine.

Нема коментара: