brojač poseta

уторак, 28. октобар 2008.

UBIO SE KLJUČNI SVEDOK

Slobodan Mirković (60) iz Doboja, jedan od 14 optuženih u predmetu „Železnice Republike Srpske", presudio sebi pucnjem iz pištolja posle pristanka da bude svedok saradnik tužilaštva

s

ŠTA SE STVARNO DEŠAVALO?... Slučaj „Železnice RS" i dalje misterija

Slobodan Mirković (60) iz Doboja, jedan od optuženih u slučaju „Železnica RS" i ključni svedok Specijalnog tužilaštva RS u tom predmetu, ubio se u nedelju ujutro u blizini zgrade u kojoj je živeo, a motiv samoubistva još nije poznat, saznaje Press RS iz izvora bliskih istrazi.

Mirković se ubio u ranim jutarnjim časovima pucajući sebi u glavu iz pištolja. Njegovo telo pronađeno je oko deset časova na travi iza zgrade u kojoj je živeo. Istražioci su pored leša pronašli i pištolj i jednu čauru od metka.
- Mirković je trebalo da bude jedan od ključnih svedoka Specijalnog tužilaštva RS u slučaju „ŽRS". Iako je i sam bio optužen u tom predmetu, on je tokom istrage postigao sporazum sa tužilaštvom i pristao da svedoči protiv ostalih optuženih - otkriva izvor Pressa RS blizak istrazi, i dodaje da je Mirković zbog te svoje odluke bio pod velikim pritiskom. Naš izvor ističe da je tome naročito kumovala činjenica da je Mirković živeo u istom gradu kao i većina ostalih optuženih i da ih je svakodnevno sretao.

Stanojević: Žao nam je čoveka

Petko Stanojević, direktor „Železnica RS", kaže za Press RS da je šokiran saznanjem da je Mirković izvršio samoubistvo i da mu nisu jasni motivi zbog kojih je digao ruku na sebe. On ističe da je Mirković radio kao inženjer u „ŽRS", ali da je u junu ove godine, posle podizanja optužnice protiv njega, suspendovan sa posla.
- Posle toga nismo ga mnogo viđali. Inače, on je živeo u stanu sa ocem, koji je invalid - kaže Stanojević, dodajući da on ne zna da li je neko pritiskao Mirkovića.

Naš izvor dodaje da će razlozi zbog kojih je Mirković digao ruku na sebe biti i predmet istrage Specijalnog tužilaštva RS, koje namerava da ispita sve okolnosti i motive zbog kojih se ubio.
Milan Kiković, bivši republički saobraćajni inspektor i izvršni direktor poslova prevoza „ŽRS", koji je trebalo da bude jedan od ključnih svedoka u slučaju „Železnice", ali je u međuvremenu odustao od svedočenja, veruje da je i Mirković, kao i on sam, bio pod strahovitim pritiskom zbog odluke da svedoči protiv ostalih optuženih.
- Prema mojim saznanjima, jedan od optuženih u slučaju „Železnice" vršio je pritisak na Mirkovića da povuče sporazum sa tužilaštvom i da ne svedoči protiv ostalih. Takođe, imam informacije da je još dvoje optuženih bilo spremno da svedoči protiv ostalih, ali su se na kraju ipak predomislili. Mirković je sigurno bio pod velikim pritiskom, a i lično sam osetio taj pritisak na svojoj koži od onih čiji su prsti upleteni u slučaj „Železnice" - tvrdi Kiković.
Drugi izvor Pressa RS, koji je želeo da ostane anoniman, tvrdi, međutim, da je Mirković bio pod velikim pritiskom tužilaštva i da je bio u teškoj depresiji zato što je pristao da svedoči protiv svojih kolega, uprkos tome što protiv njih nije imao nikakvih dokaza. Mirković je, inače, svojevremeno bio član Upravnog odbora ŽRS, a u optužnici se tereti za falsifikovanje službenih dokumenata.
Optužnicu protiv njega i još 13 osoba iz „Železnica RS", među kojima je i bivši generalni direktor Sreten Telebak, podiglo je u junu ove godine Specijalno tužilaštvo RS. Optuženi se terete za nezakonitu prodaju i raspolaganje sa 104 teretna vagona u vlasništvu „ŽRS", koji su bili vredni više od 1,6 miliona KM, kao i za nezakonito raspolaganje zemljištem u državnoj svojini, čime je RS oštećena za 261.195 KM.
Istražioci su tokom istrage utvrdili da je u dokumentima ŽRS prikazano da su vagoni prodati službama koje otkupljuju repromaterijal i sirovine, a u stvari je reč o vagonima koji po starosti nisu bili za uništavanje i nisu bili za prodaju. Takođe, utvrđeno je da su vagoni prodavani po ceni koja je tri puta manja od stvarne, tako da su otišli „na doboš„ za 4.000 KM, umesto za 14.000 maraka.

Нема коментара: