brojač poseta

четвртак, 09. октобар 2008.

Ubio porodicu i sebe zbog kraha na berzi

Ubio porodicu i sebe zbog kraha na berzi
Finansijska kriza, preneta iz u SAD na čitav svet, nije zaustavljena ni paketom ekonomske pomoći američkog kongresa od 700 milijardi dolara, koji kao sitan kamenčić bačen u zapenušano more nije uspeo da povrati poverenje u poljuljane berze. Osim ekonomskih, kriza je počela da odnosi i ljudske žrtve. Biznismen Kartik Radžaram (45) iz Los Anđelesa, ophrvan finansijskim problemima, usmrtio je svoju petočlanu porodicu, a onda izvršio samoubistvo.

Radžaram, koji je svojevremeno zaradio na londonskoj berzi skoro 900.000 funti, ostavio je oproštajnu poruku policiji u kojoj objašnjava da se na ovaj fatalni korak odlučio jer mu je berzanski krah istopio imetak. Biznismen je pištoljem kupljenim 16. septembra išao od sobe do sobe i ubijao članove porodice jednog po jednog: suprugu, tri sina i taštu. Prema prvim nalazima policije, smrt ih je stigla na spavanju. Njegovo telo policija je pronašla s pištoljem u ruci.
Poslednjih meseci mnogi Amerikanci ostali zbog krize bez posla. U nedavnom vladinom izveštaju navodi da su poslodavci u septembru, devetom uzastopnom mesecu pada zaposlenosti, ukinuli 159.000 neproizvodnih radnih mesta.
Vlada SAD razmatra riskantni plan kupovine mase neobezbeđenih kratkoročnih dugova u dramatičnom naporu proboja kreditnog začepljanja koje ugrožava ekonomiju.
Za to vreme, uplašene za globalni finansijski sistem, svetske berze beleže dalji pad. Velika britanska banka „Rojal benk of Skotland“ juče je za samo jedan sat izgubila 40 odsto na vrednosti ili 10 milijardi funti, nakon što su joj prethodnog dana akcije već pale za 20 odsto. Ponedeljak je bio crni dan na berzama.

I Rusija spasava banke
Ruska država je odobrila paket pomoći ugroženim domaćim bankama, vredan 950 milijardi rubalja (36,4 milijarde dolara), izjavio je Dmitrij Medvedev, ruski predsednik posle vanrednog sastanka sa ekonomskim stručnjacima vlade. Medvedev je sastanak sa ekonomskim funkcionerima ruske vlade zakazao nakon rekordnog pada cena akcija na glavnoj efektnoj berzi u Moskvi. Kredit sa rokom otplate od barem pet godina dobiće dve najveće banke pod državnom kontrolom.


Нема коментара: