brojač poseta

петак, 24. октобар 2008.

U Hrvatskoj se uvode vanredne mobilizacione mere

U Hrvatskoj se uvode vanredne mobilizacione mere
Hravtski premijer Ivo Sanader izjavio je danas, posle sednice Veća za nacionalnu bezbednost, da nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja u Hrvatskoj, ali je najavio uvođenje "vanrednih mobilizacionih mera" u borbi protiv organiziovanog kriminala i korupcije, posle sinoćnjeg ubistva u centru Zagreba vlasnika nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog saradnika.

Predsednik Stjepan Mesić, koji je sa Sanaderom predsedao skupu kome su prisustvovali predsednici parlamentarnih stranaka, nadležni ministri i rukovodioci policije i tajnih službi, izjavio je da je Pukanićevo ubistov akt koji ima obeležje i terorizma i mafijaškog obračuna.
Na Veću su osnažene mere koje su donesene na prošloj sednici, izjavio je Sanader, dodavši da će ministri unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko i pravde Ivan Šimonović u sredu predstaviti paket antimafijaških zakona koji je prvobitno trebao biti predstavljen za mesec dana, a tada će i izvestiti o preduzetim merama.
Mesić je rekao da je na sednici Saveta postignut konsenzus parlamentarnih stranaka oko strateških interesa Hrvatske među kojima je funkcionisanje državnih mehanizama, ulazak u Evropsku uniju i funkcionisanje mehanizma pravne države.
Mesić je najavio uvođenje novog instituta po kome bi lica za koja se sumnja da su nezakonito stekli imovinu ubuduće morali dokazivati njeno poreklo što znači da će teret dokazivanja biti na njima, a ne kao do sada, na državi.
Što se tiče EU, iz Brisela su se oglasili komesar za proširenje Oli Ren i parlamentarni izveštač za Hrvatsku Hanes Svoboda, osuđuijući ubistvo Pukanića i njegovog saradnika, pri čemu je Svoboda je poručio i da taj događaj Hrvatsku jasno baca unazad u njenim nastojanjima da uđe u EU.

Ubistva Pukanića i Ivane Hodak nisu povezana
Zagrebački advokat Zvonimir Hodak ocenio je danas da ubistvo njegove kćeri Ivane Hodak i novinara Iva Pukanića nisu povezana.
"Pukanić je imao i više nego dovoljno svojih neprijatelja pa mislim da ubica dolazi iz tih redova i da ovo nema veze sa ubistvom moje kćeri", rekao je Zvonimir Hodak za zagrebački list "24 sata".
Vlasnik nedeljnika "Nacional" Ivo Pukanić ubijen je u četvrtak u centru Zagreba u podmetnutoj eksploziji automobila, a advokatica Ivana Hodak ubijena je 5. oktobra u atentatu takođe u centru Zagreba.
Povodom komentara da ubistva Ivane Hodak i Iva Pukanića nose "isti pečat", advokat Zvonimir Hodak, koji zastupa nekadašnjeg visokog hrvatskoj vojnog funkcionera Vladimira Zagorca, rekao je u drugoj izjavi da se "ne može upuštati u takve spekulacije".

Нема коментара: