brojač poseta

среда, 29. октобар 2008.

TRI KANDIDATA ZA PATRIJARHA

Najveće šanse da zamene patrijarha Pavla imaju mitropolit Amfilohije, episkop Irinej i mitropolit Nikolaj

Nikolaj (80), mitropolit dabrobosanski, završio je Bogosloviju u Beogradu. Bio je episkop australijsko-novozelandski, episkop dalmatinski i trenutno je mitropolit dabrobosanski sa sedištem u Sarajevu. Eparhiju je preuzeo u vreme izbijanja rata u BiH. Zaslužan je za obnavljanje velikog broja manastira i crkava u BiH.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop niški Irinej i mitropolit dabrobosanski Nikolaj imaju najviše šansi da na tronu SPC-a zamene bolesnog srpskog patrijarha Pavla ukoliko se 11. novembra na Saboru usvoji njegova molba o povlačenju, saznaje Press u Patrijaršiji.

- Iako već nekoliko godina u Crkvi postoje potpuno suprotstavljene struje, reformistička - „novotarci", i konzervativna - „starinci", borba za novog poglavara SPC-a sigurno će se voditi između vladika koji pripadaju prvoj struji. Najveći uticaj među njima ima vladika Amfilohije, koji kao najstariji član Sinoda i zamenjuje patrijarha. Ukoliko, međutim, među „novotarcima" ne bude bilo dogovora, za poglavara bi kao kompromisno rešenje mogao da bude izabran episkop niški Irinej Gavrilović, koji je inače vrlo blizak patrijarhu, čak i bliži nego Amfilohije. Radi se o vrlo umerenom episkopu, koji je poznat po tome što je bio vikar prethodnom patrijarhu Germanu - objašnjava izvor Pressa iz vrha SPC-a.

Irinej (78), episkop niški, završio je Bogosloviju u Beogradu, postdiplomske studije u Atini. Bio je profesor i rektor Prizrenske bogoslovije. Zamonašio se u manastiru Rakovica 1959. Za episkopa moravičkog izabran je 1974, a godinu dana kasnije za episkopa niškog.

On dodaje da ukoliko „bude kojim slučajem prevagnula tvrda struja", najviše šansi ima episkop dabrobosanski Nikolaj (Mrđa).

- Istina je da on pripada tvrdoj struji, koju predvodi vladika Artemije, a koja se zalaže da u Crkvi sve ostane onako kako je bilo u vreme Svetog Save. Episkop Nikolaj je najumereniji među njima i, prema nekim pretpostavkama, najprihvatljiviji za drugu stranu. On ima 80 godina, ali je i dalje veoma britkog uma i vrlo poštovan među vladikama - kaže naš sagovornik.

S druge strane, vladika Lavrentije kaže da još nije odlučio kakav će stav zauzeti po pitanju izbora novog patrijarha.

Amfilohije (70), mitropolit crnogorsko-primorski, zamonašio se u grčkoj crkvi. Za episkopa banatskog izabran je 1985, a šest godina kasnije ustoličen je za mitropolita crnogorsko-primorskog, zetsko-brdskog i skenderijskog i egzarha pećkog trona sa sedištem na Cetinju. Trenutno menja patrijarha Pavla.

- Još nisam video patrijarhovu molbu. Da budem iskren, bez obzira na razne spekulacije i nagađanja o tome da li je ona autentična ili ne, ja je neću tražiti pre početka Sabora, a ona će nam tada biti data na uvid. I kad je budem video i pročitao, odlučiću šta mi je činiti. A što se tiče tzv. lobija u SPC-u, o tome zaista ne mogu ništa da govorim. Ipak sam ja vladika - rekao je Lavrentije za Press.

Нема коментара: