brojač poseta

четвртак, 09. октобар 2008.

Štednjom može da se zaradi i osigura za crne dane

Štednjom može da se zaradi i osigura za crne dane
Redovno izdvajanje na stranu čak i manjih iznosa može u budućnosti umnogome olakšati pokrivanje neplaniranih troškova, omogućiti kupovinu željenih stvari, odlazak bez zaduživanja na letovanje, ali i pomoći da se ne zadužujete. Osim toga, štednja donosi i određenu dodatnu zaradu i omogućuje veću potrošnju u budućnosti.

Građani Srbije i dalje više štede u evrima, ali dinarska štednja polako i sigurno beleži rast. Na kraju avgusta, prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), devizna štednja dostigla je iznos od 5,7 milijardi evra. Najviše je uloga po viđenju 30,18 odsto, a zatim sledi oročena štednja na godinu dana - 27,39 odsto. Na oročene depozite do tri meseca odnosi se 17,96 odsto, preko godinu dana - 13,42 odsto, dok na štednju oročenu do šest meseci - 11,06 odsto.
Dinarska štednja, prema poslednjim podacima NBS, na kraju jula iznosila je blizu 10 milijardi dinara. Struktura ročnosti je slična kao i kod devizne štednje. Najviše je uloga po viđenju, a slede oročeni depoziti do godinu dana, pa oročeni na šest meseci i dugoročni.
Vraćanje poverenja u bankarski sistem, koje se lako gubi, a veoma teško i sporo stiče, glavni je razlog zašto građani svoj “višak novca”, umesto u slamaricama, sele na štedne knjižice. Naravno, štednja u banci omogućava i očuvanje vrednosti uloženog novca uz ostvarivanje određene zarade - kamate, koja za uloge u evrima ide i do 8,5 odsto na godišnjem nivou.
Za dinarske uloge kamate idu i do 16 odsto godišnje.
Kamatne stope su naročito stimulativne u nedelji pre dana štednje koji je tradicionalno 31. oktobra. Ali pojedine banke imaju akcije koje kreću još od septembra.
Novac se može staviti na štednju uz oročenje ili bez oročenja. Kada je štednja neoročena (“po viđenju”, “a vista”), građanin može svojim novcem da raspolaže bez vremenskog ograničenja, ali kamatna stopa je u tom slučaju relativno niska, dok oročeni novac deponentu donosi mnogo povoljniju kamatu.
Oročena štednja je posebno atraktivna onda kada centralna banka vodi restriktivnu monetarnu politiku, što je sada slučaj, jer banke nude povoljne kamate na oročena sredstva, koja za njih predstavljaju izvor za kreditiranje.
Kamatne stope za oročenu štednju zavise od roka i visine iznosa - što je duži rok i veći iznos, banke nude stimulativnije kamatne stope. O roku oročenja se fiksno dogovara, može da bude na tri meseca, šest meseci, godinu dana ili duže. Oročeni depozit se može razročiti na pisani zahtev deponenta koji može da zatraži prevremenu isplatu ukoliko za to postoje opravdani razlozi prema oceni banke. Ipak, na štednju čije je raspolaganje omogućeno pre isteka roka oročenja, banka obračunava i plaća kamatu koja se primenjuje za štednju po viđenju, mada nije kod svih banaka to pravilo.
Pojedine banke, kako bi dodatno stimulisale građane, svim štedišama koje recimo imaju uloge više od 250 evra, nude besplatno kartice i povoljniji kurs za kupovinu deviza.
Osim klasične štednje, banke u ponudi imaju rentnu štednju - podizanje kamatnih stopa mesečno, dok je glavnica i dalje na računu. Takođe nude i mogućnost da se svakog meseca uplaćuje određeni iznos, a da se na osnovu toga svakog meseca obračunava veća kamatna stopa, u odnosu na prethodni.
Osim toga, u Srbiji sve veći broj banaka odlučuje se i za dečju štednju .

Нема коментара: