brojač poseta

среда, 22. октобар 2008.

Tadić: Odluka Vlade Crne Gore legitimna

Tadić: Odluka Vlade Crne Gore legitimna
Srpski predsednik Boris Tadić ocenio je da je odluka crnogorske vlade da prizna nezavisnost Kosmeta "uslovljena sopstvenim interesima" i da je legitimna kao što je legitimna i odluka Srbije da brine o sopstvenim interesima.

On je odbio da komentariše protest i zahteve pet crnogorskih opozicionih stranaka povodom te odluke Vlade Crne Gore jer je to, kako je kazao, unutrašnja stvar te države u koje zvanična Srbija ne želi da se meša.
"Kada bi se mešao u opoziciona zbivanja onda bi se mešao u unutrašnje stari Crne Gore", rekao je Tadić u intervjuu crnogorskoj državnoj televiziji i dodao da je njegova obaveza da se rukovodi principima koji su međunarodno prihvaćeni.
Tadić je potvrdio da su on i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić znali da će Crna Gora priznati nezavisnost Kosmeta, ali da su se ipak nadali da ona neće uslediti dan nakon što je usvojena srpska inicijativa u Ujedinjenim nacijama. On je kazao je njihova prva reakcija, u trenutku kada su obavešteni o namerama crnogorske vlade, bilo iznenađenje i poruka "nemojte to da uradite".
"Kada smo dobili uveravanja da je to neophdo i da se mora, onda je naša reakcija bila 'pa dobro čitav svet čeka pa je sačekajte i vi, ali smo uvereni da kada bude doneta ta odluka da će biti usvojena ta rezolucija u UN-u i onda neće biti razloga da priznate nezavisnost Kosova, kao što nema razloga za neke mnogo udaljenije zemlje, koje nemaju nikakve veze sa Srbijom, za razliku od Crne Gore i Makedonije, koje su imale bliske veze sa Srbijom", naveo je Tadić.
On je kazao da Srbija ne želi destabilizaciju Crne Gore i pozvao crnogorsku javnost na mir i stabilnost.
Tadić je izrazio nadu da će Međunarodni sud pravde u Hagu doneti pozitivnu odluku o inicijativi Ujedinjenih nacija da se oceni legalnost proglašenja nezavisnosti Kosmeta, ali je izarzio sumnju da će ona uticati na promenu stava velikih sila o statusu Kosmeta.

Нема коментара: