brojač poseta

петак, 31. октобар 2008.

Svi građani imaju pravo na zdravstvenu knjižicu

Svim građanima Srbije početkom novembra stiči će na kućnu adresu informator radi informisanja o mogućnostima ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje i zaštitu.

Distribucija tri miliona informatora deo je akcije Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, pod nazivom „Zdravstveno osiguranje - pravo svih građana Srbije“.
- Prvo i osnovno pravo svih građana Srbije jeste pravo na zdravstvenu knjižicu, a značajan broj građana ne ostvari zdravstvenu zaštitu jer ne znaju da na to imaju pravo. Zbog toga je odštampano tri miliona informatora i tako je započeta kampanju o informisanju građana o njihovim pravima - objašnjava Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO.
Za svakog građanina postoji osnov za ostvarivanje zdravstvenog osiguranja i putem brošura moći da se informišu i ugrožene kategorije stanovništva, koje to pravo još uvek nisu ostvarile.
- Pravo na zdravstvenu knjižicu imaju i oni koji nemaju prihode, kao i oni koji duguju za doprinose na zdravstveno osiguranje, a pripadaju nekoj od zaštićenih kategorija stanovništva, kao što su deca, trudnice, stariji od 65 godina - ističe Vukajlovićeva.
Kao primer nerešenog zdravstvenog osiguranja ona je navela 65 vojnih penzionera, bivših oficira Jugoslovenske armije koje je Republika Crna Gora skinula sa svog penzionog fonda i koji su već skoro godinu i po dana bez ikakvih prihoda. Ovi građani takođe imaju pravo na zdravstveno osiguranje a da to nisu znali, kazala je ona i dodala da će u nekoliko narednih dana ne samo oni, kao nosioci osiguranja, već i članovi njihovih porodica koji ispunjavaju uslove predviđene zakonom, dobiti zdravstvene knjižice.
Informator sadrži i informaciju o prestanku važenja starog obrasca zdravstvene knjižice od 1. januara 2009. godine.

Нема коментара: