brojač poseta

среда, 08. октобар 2008.

SRBIJA RAZBILA AMERIKU U UN!

Generalna skupština prihvatila predlog Srbije da se Međunarodni sud izjasni o nezavisnosti Kosova, za glasalo 77 zemalja, protiv bili SAD, Albanija i još četiri države, a 74 zemlje bile uzdržane

Slavlje u timu Srbije... Ministar Vuk Jeremić na Generalnoj skupštini UN
Slavlje u timu Srbije... Ministar Vuk Jeremić na Generalnoj skupštini UN

Generalna skupština UN usvojila je juče većinom glasova rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde traži savetodavno mišljenje o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Srbija je zatražila da Međunarodni sud pravde odgovori na pitanje „da li je nezavisnost Kosova koju su jednostrano proglasile privremene institucije samouprave u skladu s međunarodnim pravom". Za rezoluciju su glasali predstavnici 77 zemalja, protiv je bilo šest, a 74 zemlje su bile uzdržane. Protiv su bili SAD, Albanija, Maršalska Ostrva, Nauru, Palau i Mikronezija.

Ovo je ogromna pobeda srpske diplomatije, jer su protiv rezolucije Srbije bile najmoćnije zemlje sveta: Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, koje su, kako saznajemo, do poslednje trenutka vršile pritisak na sve zemlje da odustanu od podrške Srbiji.

Šta sad treba da radi Sud pravde

Međunarodni sud pravde, kada dobije zahtev Generalne skupštine UN, sam odlučuje o dinamici razmatranja: da li će to raditi po hitnom postupku ili u redovnoj proceduri. Na ocenu tog suda može se čekati i više godina, a njegove odluke nisu obavezujuće.
Međunarodni sud pravde glavni je sudski organ UN, koji postoji više od šest decenija. Ustanovljen je u junu 1945. godine, na osnovu Povelje UN, a počeo je da radi u aprilu 1946. godine. Sedište suda je u Holandiji, u Palati mira u Hagu. Od šest glavnih organa UN, jedini je koji se ne nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno u Njujorku.
Uloga tog suda je da rešava, u skladu sa međunarodnim pravom, pravne sporove, koje pred njega iznose države, kao i da pruža savetodavna mišljenja na pravna pitanja, koja mu postave ovlašćeni organi UN ili specijalizovane agencije. U radu suda učestvuje 15 sudija. Njihov mandat traje devet godina, a biraju ih Generalna skupština UN i Savet bezbednosti UN.

Koliko su protivnici Srbije bili iznenađeni najbolje se videlo kada je predsedavajući Generalne skupštine Migel Deskoto iz Nikaragve proglasio da je rezolucija prihvaćena ogromnom većinom glasova! Ambasador Britanije Džon Sojers izjavio je da je „iznenađen koliko je zemalja podržalo Srbiju".

Zamenik američkog državnog sekretara SAD Rozmari Dikarlo rekla je da će SAD glasati protiv rezolucije Srbije, ali i da „SAD podržavaju mišljenje suda, kada je reč o prikladnim temama".

Jeremić: Potrebna je vera

Šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio je za Press odmah posle glasanja u Skupštini da je ovo „velika pobeda Srbije"!

- Ovo je ne samo pobeda Srbije, već i pobeda međunarodnog prava i pravde. Ovo je dokaz da je miran i diplomatski put jedini način da se odbrani nacionalni interes Srbije, a to su suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje. Dokazali samo da samo treba biti uporan i da treba imati veru u sebe i argumente i da nas na kraju čeka uspeh! Prihvatanje rezolucije Srbije u UN je, naravno, i još jedan dokaz politike predsednika Borisa Tadića, koja je još jednom dokazala svu snagu i ispravnost - rekao je Jeremić.

Ministar Jeremić je na početku rasprave pozvao sve članice UN da podrže nacrt rezolucije Srbije, jer ona predstavlja „pravo svake države članice UN da postavi međunarodnom sudu jednostavno pitanje o pitanjima koja se tiču vitalno važnih stvari".

- Glas protiv ovog predloga bio bi glas kojim bi se poricalo pravo svake države, sada ili ubuduće, da traži sudsko mišljenje preko sistema UN. Glas protiv značio bi takođe prihvatanje da ništa ne može biti učinjeno kada secesija bilo gde u svetu bude opravdavana pozivanjem na jedinstvenost situacije, uz suspendovanje univerzalnih okvira međunarodnog pravnog poretka - rekao je Jeremić.
On je dodao da veruje da će savetodavno mišljenje ICJ obezbediti politički neutralan, ali ipak sudski utemeljen putokaz, mnogim državama koje još uvek nisu odlučne kako da pristupe jednostrano proglašenoj nezavisnosti.

EU uzdržana

Tokom debate, predstavnik Grčke rekao je da će njegova zemlja glasati za Srbiju, kao i predstavnik Kipra. Predstavnik Španije istakao je da je u „opštem interesu UN i međunarodne zajednice da se dobije mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova".
Potom su se ređale i ostale zemlje koje su jasno i glasno rekle da će glasati za Srbiju: Slovačka, Rumunija, Meksiko, Panama, Egipat, Indonezija, Kuba, Južnoafrička Republika, Komorska Ostrva, Kostarika, Iran, Alžir, Turska, Rusija...

Predstavnik Francuske, koja predsedava EU, rekao je da će biti uzdržan, iako se „ne slaže sa stavom Srbije i njenom rezolucijom". I ostale države Evropske unije koje su priznale nezavisno Kosovo bile su uzdržane tokom glasanja u UN.

Нема коментара: