brojač poseta

понедељак, 13. октобар 2008.

"Srbija kandidat za EU 2009."

Beograd -- Ministar spoljnih poslova kaže da bi Srbija već naredne godine mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU i da bude stavljena na belu šengensku listu.

Vuk Jeremić (Beta)
Vuk Jeremić (Beta)
“Verujem da će 2009. godina biti godina u kojoj će Srbija preskočiti najtežu političku prepreku u institucionalnom smislu na putu ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju, a to je sticanje statusa kandidata. Nakon toga nema više političkog uslovljavanja”, rekao je Vuk Jeremić agenciji Tanjug.

“Po dobijanju ovog statusa sve je na zemlji kandidatu, ona mora da ispuni na precizan način definisane kopenhaške kriterijume za članstvo. Ja verujem da Srbija ima kapacitet da postigne rekord u brzini ispunjavanja tih kriterijuma. Mi smo postavili već jedan rekord - za svega 13 meseci ispregovaran je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”, dodao je on.

Jeremić je podsetio da nijedna zemlja koja se do sada pridružila EU nije za svega 13 meseci okončala pregovore o ovom sporazumu.

On kaže da vlasti u Beogradu nije iznenadilo to što primena ovog sporazuma i njegova ratifikacija u zemljama EU još nije počela i dodao da “zbog toga planovi Srbije nisu poremećeni.

“Mi znamo da je pitanje proširenja EU jedno od najtežih i najkomplikovanijih pitanja. Mi imamo podršku ogromne većine zemalja EU. Od 27 zemalja EU njiih 26 smatra da je neophodno ubrzati put Srbije ka članstvu”, rekao je Jeremić.

Ukazujući da EU odlučuje konsenzusom, Jeremić je rekao da je neophodno uveriti i poslednju zemlju da omogući odmrzavanje primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Najveći uspeh ministarstva

Kao najveći uspeh dosadašnjeg rada Ministarstva spoljnih poslova, Jeremić je istakao usvajanje rezolucije Srbije na Generaloj skupštini UN kojom se zahteva savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

“Naša pobeda na Generalnoj skupštini najvažniji je događaj iz spoljnopolitičkog domena. Srbija je ostvarila jednu značajnu diplomatsku pobedu - usvajanje rezolucije Srbije u njenoj integralnoj formi”, rekao je on.

“Mislim da ćemo uspeti da postignemo taj konsenzus. Mi smo svojim diplomatskim aktivnostima uspeli da pridobijemo podršku 26 zemalja, ostaje Holandija sa svojim unutrašnjim problemima vezanim za saradnju sa Haškim tribunalom i konkretnim slučajem Ratka Mladića. Holandija ima partikularan problem sa Srebrenicom i Mladićem”, rekao je on.

Ministar je naglasio da će Srbija nastaviti da ispunjava svoje domaće i međunarodne zakonske obaveze u vezi sa saradnjom s Haškim tribunalom.

“Drugi prioritet biće stavljanje Srbije na belu šengensku listu. Mislim da će 2009. godina biti godina kada ćemo ostvariti i taj veliki uspeh i dokazati da je Srbija dobrodošla u Evropu, da su njeni građani građani Evrope”, rekao je Jeremić.

Miščević: Potpuno spremni 2012.

S druge strane, direktorka Kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević, kaže da je plan Vlade Srbije da zemlja do 2012. godine bude spremna za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, a kada će biti primljena zavisi od Unije.

Prema njenim rečima, odluka Crne Gore da prizna Kosovo i to samo dan pošto je u Generalnoj skupštini UN prošla rezolucija Srbije, u drugi plan je bacila usvajanje Nacionalnog programa integracije Srbije u EU, strateškog za evropsku budućnost zemlje.

Ona kaže da je na tom planu radilo oko 400 ljudi i da on precizira obaveze vlade i parlamenta u narednom periodu.

Miščevićeva je ocenila da će prvi test postojanja političke volje da se obaveze ispune biti usvajanje budžeta za iduću godinu, kada će se videti da li se svi planovi iz Nacionalnog programa integracije nalaze u njemu.

Нема коментара: