brojač poseta

четвртак, 23. октобар 2008.

SRBI KOD KUĆE ČUVAJU 3 MILIJARDE EVRA!

Ako bi pare iz slamarica bile stavljene u banku, godišnji prihod od kamata iznosio bi čak 270 miliona evra!

evri

Oprezni građani... Posle devedesetih, u banke se ne veruje

Građani Srbije u slamaricama čuvaju oko tri milijarde evra! Ako bi sve ove pare bile oročene na godinu dana po prosečnim kamatnim stopama od devet odsto, prihod od njih bio bi čak 270 miliona evra!

Promo kamate na štednju u evrima

Banka Kamata u nedelji štednje

Eurobank EFG 7,5-9,5%
Komercijalna 3-8%
Rajfajzen banka 2-12%
Meridijan 7%
Folksbanka do 12%
Unikredit 5,95-6,81%
Prokredit 3,20-6,60%

Stručni saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić kaže za Press da, mada ne postoje pouzdani statistički podaci, stručne procene govore da građani drže van bankarskih tokova od dve do tri milijarde evra. On objašnjava da većina građana čuva novac kod kuće jer nema poverenje u banke, što je posledica propasti stare devizne štednje.

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović takođe kaže da građani i dalje čuvaju novac u slamaricama zbog propasti piramidalnih banaka iz devedesetih.

- Razumljiv je psihološki aspekt zbog kojeg građani i dalje čuvaju novac van banaka. Ali, ako bi sve takve štediše sada oročile novac u neku banku, mogli bi dosta da zarade jer su kamate na štednju veoma povoljne. Međutim, ako postoji bojazan među takvim građanima zbog nestabilne klime, pa nisu spremni da rizikuju, oni mogu da oroče manju sumu novca ili ulože u štednju po viđenju - savetuje Đogović. On, ipak, savetuje građane da je sada pravo vreme da svoj novac povere bankama na čuvanje jer mogu mnogo da zarade. S njim se slaže i Nikolić, koji kaže da se trenutno isplati poveriti novac bankama, s obzirom na to da su sve banke povećale kamate na štednju.

Inače, banke u Srbiji, u susret Svetskom danu štednje, 31. oktobra, svojim i potencijalnim klijentima trenutno nude veoma privlačne kamate kako na deviznu, tako i na dinarsku štednju. U pojedinim bankama kamate na štednju u evrima kreću se i do 12, a u dinarima do čak 21 odsto na godišnjem nivou.

Štednjom do auta

Pomoćnik direktora u sektoru za poslove s klijentima u Komercijalnoj banci Tanja Nedeljković navodi za Press koja je iznenađenja ova banka pripremila za svoje najvernije štediše i potencijalne klijente.

- Najsrećniji štediša osvojiće automobil „pežo 407", a novorođenim bebama 31. oktobra podelićemo knjižice sa po 50 evra u dinarskoj protivvrednosti. U svojim ekspoziturama delićemo i već tradicionalne poklone klijentima i posebne poklone „cvrčak" školarcima štedišama - navela je Nedeljkovićeva.

Eurobank EFG nudi kamatne stope do 9,5 odsto za uloge oročene na četiri ili šest meseci, dok efektivna kamata od 9,5 odsto važi za iznose veće od 1.000 evra. Ova banka nudi kamatne stope do 7,5 odsto na štednju po viđenju u evrima.

Folksbanka je za predstojeći Dan štednje pripremila pet različitih modela stepenaste štednje u evrima, s kamatnom stopom do 12 odsto, i dva modela štednje u dinarima s kamatnom stopom do 21 odsto.

- Prednost stepenaste štednje je u tome što je novac dostupan pre isteka roka na koji je oročen, uz isplatu pripisane kamate po isteku svakog perioda. Ukoliko građani oroče sredstva u dinarima ili evrima na šest meseci, kamata se uvećava svakog meseca, dok se kod oročenja na 12 meseci kamata uvećava tromesečno - objasnio je direktor sektora za poslovanje sa stanovništvom Petar Grujić.

Нема коментара: