brojač poseta

среда, 22. октобар 2008.

Slatke čoko tajne

Farme kakao u Belizeu za ljubitelje čokolade organizuju jedinstvene ture u kojima oni učestvuju u njenom pravljenju na način na koji su to radile još Maje

kako

Možete li da zamislite život bez čokolade? Teško, zar ne? Ova poslastica jede još od drevnih vremena kada su Maje otkrile način kako da obrade plod kakoa i dobiju čaroban napitak kukuh, koji su pili da bi bili snažni i zdravi. Tradicionalni način proizvodnje kakoa, kakav su Maje primenjivale, sačuvan je do danas u centralnoameričkoj državi Belize. Na tamošnjim plantažama farmeri ne koriste pesticide, ručno beru, peku i melju zrna kakoa i prave najskuplje čokolade na svetu! Znatiželjni turisti mogu iz prve ruke da upoznaju ovaj fantastični proces na nekoj od mnogobrojnih kakao tura u Belizeu, ali i da uživaju u predivnoj prirodi ove zemlje.

Raskošna istorija

Smešten na obali Karipskog mora u Centralnoj Americi, Belize se ponosi raskošnom istorijom. Njegovim prostranstvima pre više od 4.000 godina gospodarilo je carstvo Maja, sve do početka 16. veka kada su španski osvajači osvojili ovu teritoriju. Vek kasnije Špance su isterali engleski kolonijalisti, koji su vladali Belizeom do 1981. godine kada je ova mala država proglasila nezavisnost. Posle svih proteklih vekova, zaostavština Maja je i dalje prisutna u Belizeu. Stanovništvo pokrajine Toledo uglavnom čine njihovi potomci koji su sačuvali mnoge tradicije ove drevne civilizacije, među kojima je i pravljenje čokolade. Upravo zbog načina na koji se gaji i prerađuje kakao, čokolada iz Belizea je jedna od najprodavanijih na svetu. Ceo proces se radi ručno, čak se za sušenje zrna kakoa posle fermentacije koristi tradicionalna peć komal. Kao što su Maje u svoje čokoladne napitke dodavale razne začine, tako i proizvođaci čokolade u Belizeu rado upotrebljavaju divlju vanilu, crni biber i druge aromatične biljke.

Toledo kakao festival

Punata Gorda, glavni grad pokrajine Toledo, centar je proizvodnje kakoa i čokolade. U ovom gradu se nalazi i najveća pijaca kakoa u Belizeu, kao i sedište Asocijacije proizvođača koji svoje proizvode izvoze širom sveta. Tradicionalno, u Punta Gordi se krajem maja održava i Toledo kakao festival, tokom kojeg je moguće isprobati različite čokoladne poslastice, ali i druge lokalne specijalitete. Za turiste su vrlo zanimljive i priredbe koje predstavljaju različite običaje i ceremonije Maja.

Farme kakoa u Belizeu nedavno su počele da organizuju za ljubitelje čokolade zanimljive čoko ture tokom kojih posetioci mogu da učestvuju u svim fazama proizvodnje: sađenja kakoa, branja njegovog ploda i pravljenja kakao praha za ukusne čokoladne poslastice. Smešteni na udaljenim imanjima i okruženi tropskom prašumom, posetioci mogu da zaborave na sve brige i uživaju u jednostavnom načinu života. Ipak, ovakve ture nisu za razmažene turiste jer su, umesto u skupim bungalovima, gosti smešteni u autentičnim drvenim barakama u kojima inače spavaju radnici s plantaža. Ovaj skromni smeštaj je svakako dovoljan za potpuni užitak jer čoko ture nude jedinstven i nezaboravan doživljaj. Divlja i očaravajuća priroda Belizea u svima budi smirenost, ali ih i mami da pođu u neverovatne avanture. Čoko ture ne sastoje se samo od radnih akcija već i od mnogobrojnih fenomenalnih izleta tokom kojih turisti mogu da upoznaju drevnu civilizaciju Maja.

Intrigantna otkrića

Impozantne građevine iz perioda carstva Maja u Belizu jedne su od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu. Najpoznatije arheološko nalazište je drevni grad Lubaantun, koji su arheolozi su otkrili tek 1903. godine, a svetsku slavu je osvojio zbog neverovatnog otkrića kristalne lobanje urađene od jednog komada kvarca. Njena svrha naučnicima još uvek nije poznata, kao ni način na koji je napravljena jer, prema mnogim istraživanjima, u doba Maja nije postojao odgovarajući alat za ovakvo delo. Naučnike dodatno zbunjuje činjenica da je do sada nađeno ukupno 13 kristalnih lobanja na nekadašnjim teritorijama Maja (Meksiko, Gvatemala). Kahal peč je drugo poznato arheološko nalazište. Nekadašnji dvorac plemićke porodice Maja iz nepoznatog razloga je napušten u 9. veku. Do danas su očuvana 34 objekta na ovom imanju koje je pretvoreno u arheološki park. Altun Ha - ruševina drevnog hrama Maja podjednako intrigira arheologe i turiste. Početkom sedamdesetih godina u hramu je pronađen ogroman komad žada na kome je uklesan lik boga sunca Kinič Ahau, koji se danas smatra nacionalnim blagom Belizea. I mnoge druge arheološke lokacije su organizovane kao otvoreni muzeji gde su izloženi brojni ostaci ove mistične civilizacije. Pored istorije, za potpuno uživanje tu je kristalno čisto more. Vode Belizea bogate su koralima i tropskim ribama, a jedna od najinteresantnijih lokacija je ostrvo Kaje Kaulker zbog divljih delfina koji žive u njegovim vodama.

Нема коментара: