brojač poseta

среда, 22. октобар 2008.

Sirogojno

Muzej narodnog graditeljstva "Staro selo" nalazi se u Sirogojnu, 20 kilometara južno od Užica.

s

Osnovan je 1980. godine i na otvorenom prostoru prikazuje arhitekturu, unutrašnje uređenje zgrada, način privređivanja i organizaciju porodičnog života ljudi brdsko-planinskih predela Zlatibora, ali i jugozapadne Srbije. Sve zgrade prenete su iz okolnih zlatiborskih sela i opremljene, kao i dvorišta, autentičnim nameđtajem, oruđem i alatom. "Staro selo" obuhvata oko 40 objekata sagrađenih od drveta. U sastavu muzejskog prostora su i seoska crkva brvnara posvećena sv. Petru i Pavlu (sagrađena 1821. godine) i staro seosko groblje.

Kalenić

s

Manastir Kalenić je smešten na obroncima Gledićkih planina, u Levču. Od prvobitnog manastirskog kompleksa ostala je samo crkva posvećena Vavedenju Bogorodice. Podignut je i ukrašen freskama početkom 15. veka kao zadužbina plemića Bogdana, koji je služio kao visoki činovnik na dvoru despota Stefana Lazarevića. Ubraja se među najlepše spomenike moravske arhitekture i vizantijskog graditeljstva. Građena je po uzoru na Lazaricu. Crkva je spolja veoma slikovita zbog lepo složenih belih blokova kamena i crvene opeke. Iznad prozora i portala je plitko rezana plastična dekoracija s predstavama ptica, grifona, lavova. Izvanredno slikarstvo prefinjenog kolorita i setnih likova svetitelja ubraja se u vrhunska slikarska ostvarenja u celom vizantijskom svetu prve četvrtine 15. veka. Naročito se ističu kompozicije "Svadba u Kani", predstave svetih ratnika i svetitelja u medaljonima.

Venerina padina

Specijalni rezervat prirode Venerina padina nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, u blizini Zvonačke banje. Ovaj rezervat prirode jedino je stanište biljne vrste venerina vlas na teritoriji Srbije, koja se smatra prirodnom retkošću. Venerina vlas je višegodišnja zeljasta biljka iz grupe paprati. Veoma je dekorativna pa se često uzgaja, najčešće kao sobna biljka. Ova vrsta paprati je široko rasprostranjena u tropskim i suptropskim oblastima, dok na Balkanu pretežno nastanjuje mediteranske krajeve. Značaj ovog nalazišta je u tome što je smešteno daleko od mediteranskog područja.

Нема коментара: