brojač poseta

четвртак, 02. октобар 2008.

Rusko tužilaštvo odbilo da Hrvatskoj izruči Kadijevića

Rusko Državno tušilaštvo odbilo je da Hrvatskoj preda bivšeg jugoslovenskog ministra odbrane Veljka Kadijevića, i o tome su vlasti u Zagrebu obaveštene još u martu, izjavio je danas zvanični predstavnik tužilaštva.

On je Interfaksu rekao da je još 26. marta Tužilaštvo uputilo pismo ministru pravde Hrvatske u kojem se, između ostalog, navodi da je Kadijević, u skladu sa ruskim zakonom o izbeglicama, od 1993. godine, dobio status izbeglice na teritoriji Rusije.
"Kadijević na osnovu članova 32. i 33. Konvencije o statusu izbeglica, kao i na osnovu člana 2.1. ruskog zakona o ratifikaciji evropske konvencije o ekstradiciji, ne može da bude izručen", rekao je taj predstavnik.
Kadijević je u avgustu ove godine ukazom predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva dobio rusko državljanstvo, a ruski Ustav zabranjuje ekstradiciju ruskih građana drugim državama.
Hrvatski ambasador Božo Kovačević je juče Intrefaksu izjavio da je hrvatsko ministarstvo pravde zatražilo od ruskih vlasti izručenje Kadijevića, ali da odgovor još nije stigao.

Нема коментара: