brojač poseta

четвртак, 16. октобар 2008.

Republikanci Obami dižu rejting

Republikanci Obami dižu rejting

Samo tri nedelje pre 4. novembra, kada će američki birači presuditi ko će biti sledeći predsednik SAD, tabor Džona Mekejna, republikanskog kandidata za predsednika, obuzet panikom zbog pada njegovog rejtinga, smišlja sijaset optužbi protiv Baraka Obame, demokratskog rivala. Posle optužbi za veze sa bivšim teroristom Bilom Ajersom i kontroverznim pastorom Džeremajom Rajtom, iz republikanske kuhinje sada su izašle spekulacije o navodnoj ljubavnici senatora iz Ilinoisa i o nameri demokrata da falsifikuju izbore.

Međutim, sve učestaliji napadi ne snižavaju rejting demokratskog kandidata - naprotiv. Vođstvo Baraka Obame vrtoglavo raste, a razlika u broju glasova za dvojicu kandidata dostigla je već 14 odsto. Prema anketi „Njujork tajmsa“ i „CBS njuza“, Obamu podržava 53 odsto naspram 39 odsto birača za Džona Mekejna, republikanskog kandidata. Pitanja u anketi nagoveštavaju da Obami donosi poene zabrinutost javnosti zbog finansijske krize, za koju krivicu pripisuju aktuelnoj republikanskoj administraciji. Anketa takođe pokazuje da Mekejnova strategija ličnih napada na protivnika ima bumerang efekat i da okreće birače protiv njega.
Uoči sinoćne treće i poslednje TV debate kandidata na Univerzitetu Hofstra, u Hempstedu, u državi Njujork, Mekejnova kampanja optužila je demokrate da pokušavaju da organizuju falsifikovanje izbora u ključnim neopredeljenim državama uz pomoć levičarske grupe, s kojom je Obama ranije sarađivao. U centru ovih tvrdnji je organizacija pomalo komplikovanog naziva, Asocijacija opštinskog organizovanja za reformu sada (ACORN), grupa koja se hvali da ima 400.000 članova, a predvodila je kampanju registracije birača u siromašnim zajednicama. Obama im je svojevremeno pomagao da registruju birače 1992. kada je bio direktor „Projekta glasaj“, a grupa ga je na ovim predsedničkim izborima otvoreno podržala.
Sara Pejlin, guvernerka Aljaske i kandidat republikanaca za potpredsednika, upozorila je da je ACORN pod istragom zbog falsifikovane registracije birača u nizu država i poručila da republikanci “ne mogu da dozvole da levičarske grupe pokradu ove izbore”.
Poslednjih nedelja u najmanje 15 država izražena je zabrinutost zbog rada ove grupe. Na Floridi je prijavljeno da je birač po imenu “Miki Maus” pokušao da se registruje, dok se u Ohaju, još jednoj neopredeljenoj državi, tinejdžer registrovao 73 puta kada su mu aktivisti ACORN ponudili pare i cigarete.
U i-mejlu koji je Mekejnov tim prosledio potencijalnim donatorima kampanje, iznose se iste pritužbe protiv ove grupe i traži pomoć da se obezbede pravedni i pošteni izbori.
Džon Donfort, bivši senator i ključni Mekejnov saveznik, strahuje od “potencijalnog košmara” na predstojećim izborima, koji bi mogli biti “čak i gori nego 2000.” kada su zbog pojedinačnog prebrojavanja spornih glasova na Floridi izborni rezultati kasnili 36 dana.
“Senator Obama ima specijalnu odgovornost da obuzda ovu organizaciju i mi apelujemo na njega da to i učini”, rekao je Donfort.
Iz tima senatora iz Ilinoisa uzvraćaju da su pokušaji da se on poveže sa organizacijom i falsifikovanjem glasova “sramni”, “prozirno cinični” i “smešni”, dok je prozvana levičarska grupa optužila republikance da izvrću stvari ne bi li odvratili nove birače od glasanja.
U talasu optužbi nije pošteđen ni Obamin privatni život. Glasine da senator, koji je izgradio imidž uzornog supruga i oca, ima ljubavnicu proširile su se iz američkih blogova i stigle do britanskih medija. U njima se pominje ime izvesne Vere Bejker, koja je radila u Obaminom izbornom štabu tokom kampanje za njegov izbor u Senat 2004. Prema tim nagađanjima, Obama se toliko zbližio sa njom da je njegova supruga Mišel tražila da se ona isključi iz kampanje, zbog čega je devojka „proterana“ na Karibe.
Londonski „Dejli mejl“ odlučio je da proveri koliko u tim glasinama ima istine i stupio u kontakt sa Bejkerovom, koja se preselila na Karibe. Ona je demantovala da je Mišel Obama imala bilo kakve primedbe na njen rad u Obaminoj kampanji 2004, a na pitanje zašto je otišla, odgovorila je: „Ništa se nije desilo. Samo sam otišla na kraju kampanje“.
Bejkerova je objasnila da se na Karibe preselila jer se zaljubila.

Rekordan broj birača u SAD
Analitičari očekuju da će na ove predsedničke izbore izaći rekordan broj Amerikanaca. U Pensilvaniji, Ohaju, na Floridi i u Misouriju čak je dva miliona više onih koji žele da biraju 44. američkog predsednika nego pre četiri godine kada je glasalo nešto preko 122 miliona Amerikanaca. Istovremeno, rastu strahovanja od nepreciznosti glasačkog mehanizma i biračkih spiskova, koji bi mogli izazvati izborni haos.

Нема коментара: