brojač poseta

петак, 31. октобар 2008.

RAT ZA ĐAVOLJU VAROŠ

Lokalna vlast i Turistička organizacija Kuršumlije hoće da preuzmu Đavolju varoš od „Planinke", koja na osnovu uredbe Vlade Srbije, od 1995. godine vrlo uspešno gazduje tim prirodnim fenomenom

Đavolja varoš

Novoizabrani Upravni odbor Turističke organizacije Kuršumlije i lokalna vlast pokrenuli su inicijativu da se Đavolja varoš, koja je pod starateljstvom „Planinke" iz Kuršumlije, njima ustupi! Lokalna vlast kaže da je u poslednjih godinu dana pristigao silan novac od ulaznica za obilazak jedinog srpskog kandidata za sedam novih svetskih čuda prirode i da je opština oštećena jer ne dobija ništa.

Iz „Planinke" odgovaraju da je za promociju Đavolje varoši mnogo više izdataka nego što se dobija, i pozivaju vlast da ne kvari renome Đavolje varoši, koji je izgrađen poslednjih nekoliko godina. Doskora, Turistička organizacija Kuršumlije, lokalna vlast i „Planinka" uspešno su jedinstveno nastupale i sarađivale u promovisanju srpskog kandidata za sedam novih svetskih čuda prirode. Nakon izbora i dolaska nove vlasti došlo je do preokreta, pa je jedan od prvih zahteva novoustoličenih da dođu do para koje donosi Đavolja varoš.

Traže poništenje uredbe vlade

Uzrok rata između lokalne vlasti i „Planinke" oko Đavolje varoši je, dakle, novac. To potvrđuje i zamenik predsednika kuršumlijske opštine Dejan Milošević, koji je i predsednik Udruženja rezervista „Gvozdeni puk".

- „Planinka" drži monopol nad nečim što je vlasništvo svih nas i mi to ne možemo dozvoliti. Tražićemo od države da poništi uredbu i nama da na korišćenje i upravljanje ovim prirodnim dobrom. Opština ne dobija ni dinar od zarade, a mi smo u stanju da nastavimo s promocijom i eventualnim izborom Đavolje varoši u sedam novih svetskih čuda prirode - naglašava Milošević.

- Uredbom iz 1995. godine Vlada Srbije je dala „Planinki" Đavolju varoš na uređenje, zaštitu i turističku eksploataciju. Uložili smo mnogo novca u uređenje vidikovca i staza, osvetljenje prirodnog fenomena, propagandni materijal. Izdejstvovali smo da država finansira asfaltiranje puta od devet kilometara do Đavolje varoši i taj posao je prekjuče završen. Dobili smo podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva za dijasporu i Turističke organizacije Srbije i uspeli da popularizujemo ovo prirodno blago. Svih ovih godina niko se nije setio da Srbija ima ovu lepotu, a sada žele da nam je otmu zbog novca od ulaznica. Rashodi su mnogo veći od prihoda od ulaznica, koje koštaju 100 dinara - kaže direktor „Prolom banje", u čijoj je nadležnosti i Đavolja varoš Zlatko Veljović. On podseća da je samo u letnjoj sezoni 30.000 turista posetilo Kuršumliju zbog ovog prirodnog fenomena, a da je prethodnih 10 godina broj posetilaca bio najviše 2.500.

Đavolja varoš

Posetioci nagrnuli... Đavolja varoš živnula ovog leta

„Planinka" je praktično jedino uspešno preduzeće u Kuršumliji, koje zapošljava 400 radnika. Kako saznajemo, na sednici kuršumlijske opštine sledeće nedelje skupštinska većina podržaće inicijativu o „oduzimanju Đavolje varoši" i uputiti zahtev Vladi Srbije da ukine uredbu iz 1995. godine. Krajnju reč daće država i Zavod za zaštitu spomenika prirode.

Нема коментара: