brojač poseta

субота, 04. октобар 2008.

RADOVAN SE PLAŠI DA GA NE OTRUJU!

Bivši predsednik Republike Srpske odbija da okusi bilo šta iz kuhinje u Sheveningenu, jede isključivo biljnu hranu, a od porodice je tražio posuđe kako bi sam sebi spremao obroke

Radovan Karadžić

Majstor za spremanje špageta sa tunjevinom... Radovan Karadžić

Radovan Karadžić odbija da jede hranu iz haške kuhinje jer se plaši da će biti otrovan! Nekadašnji lider Srba iz Bosne rešen je da ni za živu glavu ne okusi ništa što se sprema u pritvoru Haškog tribunala, a od porodice je zatražio da mu pošalje posuđe kako bi sam sebi spremao obroke, otkriva za Press Milivoje Ivanišević, član pravnog tima za odbranu Karadžića.

Ivanišević je pre nekoliko dana posetio bivšeg predsednika RS i, kako kaže, na licu mesta se uverio da je Radovan u odličnoj psihofizičkoj kondiciji.

- Zdravlje mu nije ugroženo, uprkos tome što jede veoma malo i živi isključivo od biljne hrane. Tog dana kada sam bio kod njega pojeo je samo 15 semenki bundeve! Rekao mi je da se na takav režim ishrane odlučio iz čiste nužde jer se plaši da ne bude otrovan. Zato je i odlučio da sam sebi sprema hranu. Istovremeno, Radovan time želi da se, koliko god je to moguće, distancira od Haškog tribunala. On pokušava da organizuje nešto što liči na sopstveni život. Čak je od porodice tražio posuđe, i ja mislim da su mu oni to već poslali - priča Ivanišević.

Čita Šekspira i Kafku

On dodaje da Karadžiću još nije uručena proširena optužnica, koju traži na ćirilici i u pisanoj formi, i dodaje da najpoznatiji haški optuženik najveći deo vremena provodi pripremajući svoju odbranu.

Ne voli da pere sudove!

Dragan Karadžić, bratanac bivšeg predsednika RS, koji je po sopstvenom priznanju jedini komunicirao sa stricem tokom njegovog skrivanja u Beogradu, izjavio je za Press da je Radovan u tom periodu voleo da sprema hranu, ali da je na sve moguće načine izbegavao pranje sudova.

- Stric je pravi majstor za špagete s tunjevinom! Dobro sprema i druga jela, ali su problemi nastajali uvek kada bi došlo vreme da se peru sudovi - kaže Dragan Karadžić.

- Osim toga, Radovan mnogo čita. Tražio je da mu donesem Šekspira, dela Franca Kafke, „Doktora Živaga" i drugu literaturu. Njegovo interesovanje je gotovo neograničeno. Takođe je tražio da mu nabavim i knjigu „Državno pravo zapadnih Srba", koju je pisao neki Zejnil Mašić! Nisam stigao da ga pitam šta će mu, ali sam se dobro namučio da pronađem tu knjigu! Zamolio me je da i od Milice Koljević, supruge pokojnog potpredsednika RS Nikole Koljevića, tražim spise, odnosno dnevnik koji je vodio pokojni Nikola. Milica je od tog dnevnika napravila knjigu, za koju sam uveren da će mu mnogo pomoći u odbrani od monstruoznih optužbi koje mu se stavljaju na teret - kaže Ivanišević.

Holanđani svedoče za Radovana

Prema njegovim rečima, Karadžić piše poeziju, a započeti roman, koji se nalazio na famoznim disketama koje su s laptopom pronađene desetak dana posle njegovog hapšenja, Radovan će pretvoriti u zbirku pripovedaka.

- Radovan vodi brigu o sebi i svom zdravlju, ali je odmah po dolasku u Sheveningen počeo da se zalaže i za ostale pritvorenike! Najviše se druži s generalima Dragomirom Miloševićem i Vinkom Pandurevićem, jer su u istom bloku pritvorske jedinice. Iako je obradovan spremnošću i hrabrošću bivših pripadnika holandskog bataljona SFOR-a da svedoče u njegovu korist, od mene je tražio da molim te vojnike da svedoče i u korist generala Pandurevića - tvrdi Ivanišević.

Radovan Karadžić nema suštinskih primedbi na svoj tretman u Sheveningenu i, kako kaže Ivanišević, ističe da se osoblje prema njemu ophodi s velikim uvažavanjem.

- Radovan je i pre hapšenja u Beogradu živeo asketskim životom, koristeći samo makrobiotičku hranu. Ono što kod njega zadivljuje jeste posvećenost veri i nastojanje da bude od pomoći ostalim haškim pritvorenicima! Razgovarali smo telefonom nekoliko puta, ali kada sam prvi put otišao kod njega u posetu, uverio sam se da nimalo nije klonuo duhom. Ponašao se kao da smo se rastali samo dan ranije - priča Ivanišević.

Нема коментара: