brojač poseta

петак, 03. октобар 2008.

Putin oštro kritikovao Ukrajinu

Vladimir Putin
Ruski premijer oštro je kritikovao Ukrajinu.
Ruski premijer, Vladimir Putin, oštro je napao Ukrajinu optuživši je za opremanje Gruzije oružjem za borbu protiv Rusije.

Govoreći posle sastanka sa svojim ukrajinskim kolegom Julijom Timošenko u Moskvi Vladimir Putin je rekao da su takvi potezi Ukrajine "zločini" i "velika greška".

Dopisnici kažu da je g. Putin svestan da Julija Timošenko nije odgovorna za odbrambenu politiku i da će njegova izjava pre svega biti protumačena kao napad na njenog rivala predsednika Ukrajine Viktora Juščenka.

Julija Timošenko je, pak, rekla da ne veruje da je Ukrajina dala oružje Gruziji.

Nemačka i Rusija

Nemački kancelar, Angela Merkel, je pak oštro kritikovala Rusiju zbog akcije u Gruziji koje je opisala kao "nesrazmerne".

Govoreći u Sankt Peterburgu posle susreta sa ruskim predsednikom, Dmitrijem Medvedevim, one je takođe upozorila Moskvu da teritorijalni integritet Gruzije nije pitanje o kojem se može pregovarati.

Angela Merkel i Dmitrij Medvedev
Angela Merkel i Dmitrij Medvedev

Dopisnici kažu da Nemačka kritikuje Rusiju zbog toga što je priznala nezavisnost dve gruzijske separatističke oblasti, Abhazije i Južne Osetije, posle sukoba u avgustu.

Međutim, odnosi Nemačke i Rusije su i dalje veoma dobri i g. Medvedev je rekao da te veze vidi kao faktor stabilnosti čak iako postoje razlike u stavovima.

Dve zemlje su potpisale sporazum o energetskoj saradnji na osnovu kojeg nemačka kompanija E.On postaje delimični vlasnik ruskog nalazišta gasa iz kojeg će se napajati gasovod koji će dve zemlje napraviti ispod Baltičkog mora.

Poljska se kao sused Nemačke i članica EU protivi izgradnji gasovoda pošto će izgubiti novac od naplate gasa koji za sada iz Rusije u pravcu zapadne Evrope ide gasovodom preko njene teritorije.

Нема коментара: