brojač poseta

уторак, 07. октобар 2008.

Prva nagrada za novi metod uklanjanja katarakte

Specijalna bolnica „Sveti vid“ osvojila je prvu nagradu na Internacionalnom kongresu inovativne oftalmologije u Bombaju za veliki doprinos razvoju ove grane medicine. Vredno priznanje dodeljeno je prof. dr Pavelu Rozsivalu i dr Marini Dragović za najbolji rad koji prikazuje nove mogućnosti rešavanja problema na oku koji do sada nisu mogli da se operišu.


U animiranom filmu, prezentovanom na kongresu, jasno je definisan problem pacijenta za koji do sada oftalmologija nije imala rešenje, a zatim je prikazana hirurgija i idejno rešenje profesora Rozsivala koji hirurškim putem rekonstruiše i vraća vid pacijentu. Reč je o potpuno novoj metodi uklanjanja katarakte kroz veštačku rožnjaču.
Medicinski direktor bolnice dr Marina Dragović objašnjava da kad je pre deset godina osnovana ova ustanova u našoj zemlji se uopšte nisu radile ultrazvučne intervencije katarakte. Ovu metodu, koja se u svetu primenjuje od 1971. godine, prva je počela da primenjuje bolnica „Sveti vid“.
Tek nekoliko godina nakon ove bolnice i državne ustanove su počele da usvajaju ovu metodu. Interesantno je da se i danas u pojedinim klinikama pacijenti operišu starim metodama. One nisu dobre jer nose rizike, potrebno je da katarakta kod pacijenta bude potpuno zrela, odnosno da se uvede u stanje „privremenog slepila“. Nakon njih postoperativni tok traje dugo, jer rez na oku iznosi između 12 i 14 milimetara.
- Naša metoda je omogućila da se katarakta operiše u momentu kad počne da smeta, odnosno u ranom stadijumu, u lokalnoj anesteziji sa rezom koji iznosi samo 2,8 milimetara. Intervencija traje samo šest do sedam minuta, a pacijent odmah ide kući. Oko mu je zatvoreno samo jedan dan, tako da se veoma brzo vraća svakodnevnim obavezama - kaže za „Blic“ dr Dragović.
Ova metoda je omogućila i operisanje katarakte na oba oka u istom danu, kao i eliminisanje problema staračke dalekovidosti.

Poklon za čitaoce
U „Svetom vidu“ su ponosni i na lasersko i hirurško korigovanje dioptrije, odnosno uklanjanje zavisnosti od naočara i sočiva „egzajmer“ laserom ili hirurškim putem. Ovom prilikom prva tri čitaoca „Blica“ koja se danas između 10 i 10.10 sati jave specijalnoj bolnici „Sveti vid“ telefonom na broj 328-37-37 dobiće besplatan oftalmološki pregled u ovoj ustanovi.


Нема коментара: